ХАМАС нападна Израел

• 536 431
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Всъщност - пет хиляди.

# 271
Каквито и зверства да са вършили всякакви революционери и борци за свобода в нашите ширини - у нас, в Ирландия, в Испания и т. н. - не вярвам да са обезглавявали дечица и да са се гаврели публично с голи трупове на жени с одобрението на поддръжниците си.

Не знам, там ширините са други явно, щото сега попаднах на това: Deir Yassin massacre  

Цитат
The Deir Yassin massacre took place on April 9, 1948, when around 130[1] fighters from the Zionist paramilitary groups Irgun and Lehi killed at least 107 Palestinian Arab villagers, including women and children, in Deir Yassin, a village of roughly 600 people near Jerusalem, despite having earlier agreed to a peace pact. The massacre occurred while Jewish militia sought to relieve the blockade of Jerusalem during the civil war that preceded the end of British rule in Palestine.[4]

The village put up stiffer resistance than the Jewish militias had expected and they suffered casualties, but it fell after house-to-house fighting. Some of the Palestinian Arab villagers were killed in the course of the battle, while others were massacred by the Jewish militias while trying to flee or surrender. A number of Palestinian Arab prisoners were executed, some after being paraded in West Jerusalem, where they were jeered, spat at, stoned, looted, and eventually murdered.[1][5][6] In addition to the killing and widespread looting, there may have been cases of mutilation and rape.[7]

News of the killings sparked terror among Palestinians across the country, frightening them to flee their homes in the face of Jewish troop advances and it strengthened the resolve of Arab governments to intervene, which they did five weeks later.

Така или иначе, Израел влизали в Газа и обещават "никога повече да не е същата". Така че предстои поне още една седмица, в която доста хора ще умрат, а други ще загубят и без това мизерните си притежания или някой роднина.

Някои от тях даже го заслужават - така че ще го броим за добра новина в общи линии.

# 272
Който твърди, че израелците не посягат на мирно население да се запознае с подвизите на Ариел Шарон като командир. Има материали включително от БНТ! И понеже такива неща ми се запечатват като главата на Милотинова аз съм от помнещите. Помня и какво съм видял от Холокоста от нощните предавания пак на БНТ! 1:1!

Хамас са терористи, а Нетаняху обаче е бил предупреден!

Има официална позиция на ЕС,
ООН, правозащитници. Точка!
Другото е език на омразата и е престъпление!

ООН да влиза!
Не трябва да има "прочистване", трябва най-после света до разтури тези концлагери и да учреди две държави с обща столица.
Войната трябва да спре незабавно!

2.3 милиона втори ден без вода.

П. П. И не съм предполагал, че след безброй сблъсъци с неонацисти и фенове на Хитлер ще имам такива с про израелски подстрекатели на войната по етнически признак! Войни не трябва да има, а ги има заради такива настроения сред хората, които не разбират за какво ги използват други безумни.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 23:25 от Тифи19

# 273

Йордания не е палестинска държава. Старото име на Йордания е Набатея (антична арабска държава от 2-3 век пр.хр.) и те са същински араби за разлика от палестинците, които в голямата си част са арабизирани филистимци и тези групи си говорят коренно различни арабски диалекти, като разликата между тези диалекти е като между български и сръбски.

Откъде ги измисли тия неща, там живяла ли си и чувала ли си ги. Един и същ е диалекта, казва се шами на арабски, или левантински. Вече има козметични разлики със севернолевантинския (Сирия и Ливан). Набатейците са били на юг, тези земи са свързани повече с Арабския полуостров отколкото със съвременните йорданци, част от тях получават от Саудитска Арабия за да получат достъп на Червено море. Точно първото разделяне води до образуването на Йордания, която е кръстена на реката, а на евреите е казано, че там (на източния бряг или Трансйордания, както се е наричала тогава) няма да се разполагат. А след това е трябвало да се създаде още една арабска държава и на западния бряг, което така и не се реализира.
Йордания използва недж арабски, шами арабски в Йордания се използва само в Западна Йордания от бежанци от Палестина и близки на тях племена в Западна Йордания.

# 274
Те те мразят, разбери го това. Те не искат да имат собствена държава, която да развиват с труда си. Те искат джихад, смърт на неверниците. Ти за тях си нищо, иди им на гости и ще се увериш.

Въобще не е вярно това. В Газа има палестинско християнско население със своите църкви. Палестинските християни са част от палестинския народ, никой не ги мрази и не ги смята за неверници, а живеят в мир със своите мюсюлмански сънародници, защото християните не са неверници в исляма. В исляма християните и евреите са Хората на книгата, демек техните религиозни книги са пратени от Бог както и Корана. В исляма неверник е някой, който не изповядва някоя от авраамическите религии или откровен атеист, които открито заявява, че не вярва в Бог. Има ортодоксални евреи по света, които не подкрепят държавата Израел, казват че това е незаконна държава спрямо юдаизма, че е ционистка държава и че ционизма и юдаизма нямат нищо общо.  За тях те са истинските евреи, следващи религията юдаизъм. Ако си ционист, който е заграбил и  колонизирал земя, си неверник защото според тях ционизма няма нищо общо с религията юдаизъм, която религия според мюсюлманите е религия от Бог.

Като стана въпрос за мразенето, май излиза, че всъщност израелците мразят християните отколкото това, което се опитвате да изкарате.

статия от това лято: Израел се насочва към палестинските християни

Християнските духовници и имуществото в Стария град са претърпели многократни актове на вандализъм и тормоз в миналото, но през последните седмици има значително увеличение на атаките срещу тях. Тези атаки включват унищожаването на надгробни плочи в протестантското гробище на планината Сион и вандализма на маронитския обществен център. Освен това сградите на арменската общност в Йерусалим се превърнаха в мишена за израелски нарушения и стените им бяха покрити с омразни графити, които гласят „Смърт на християните, арабите и арменците“. Освен това заселник нападна свещеници с железен прът в църквата на Мария.

Гръцката православна църква обяви, че терористичните атаки, предприети от екстремистки израелски групи срещу църкви, гробища и християнски имоти, са се превърнали в почти ежедневно явление, което се засилва по време на християнските празници.

Междувременно отец Матей, секретар на гръцкия православен патриарх Теофилос III, потвърди, че двама религиозни евреи са нападнали свещеник с увреждане, докато той бавно напускал гръцкия православен манастир, и са нападнали друг свещеник с лютив спрей.

В резултат на подобни събития францисканците заключват вратите на комплекса Сан Салвадор през нощта, стъпка, която никога не са предприемали досега. Християните се притесняват, че израелски екстремисти могат да влязат по всяко време и да нападнат сградата.

Еврейските екстремисти смятат, че никой няма да ги спре, поради подкрепата, която ползват от полицията и политическите лидери. Докато главите на католическата, гръцката православна и арменската църкви по-рано обвиниха община Йерусалим, че води системна кампания срещу църквите и християнската общност в Светите земи.
https://www.middleeastmonitor.com/20230626-israel-is-targeting-p … inian-christians/

Излиза, че други мразят християните, които пък имат подкрепата на израелската полиция и израелските политици.

А ето и едно послание на палестински християнин от Витлеем, което опровергава това, което е написано в цитирания пост.

"Витлеем не е просто име в Библията, а е истински град. Днес Витлеем е град с около 30 000 палестинци, сред които около 8 000-9 000 палестински християни, принадлежащи към различни църковни традиции. Двете най-големи са католиците и православните, но имаме и лутерани, мелкити, сирийски православни...

Продължава да ме шокира, че хората са изненадани да знаят, че съществуваме. От тук започна всичко! Логично е само, че тук има християни.

Като християни работим добре заедно. Има много силни икуменически връзки и ние също имаме много добри отношения с нашите мюсюлмански съседи, с които споделяме този град от дълго време. За съжаление днес броят на християните намалява.

ИЗРАЕЛСКАТА ОКУПАЦИЯ КОНТРОЛИРА ВСЕКИ АСПЕКТ ОТ ЖИВОТА НИ ВЪВ ВИТЛЕЕМ
Витлеем е на Западния бряг, в окупираните територии. Когато посетите Витлеем, е толкова трудно да пропуснете окупацията, защото израелската окупация на нашата земя буквално контролира всеки аспект от живота ни. Малкият окръг на Витлеем днес е заобиколен от 22 незаконни израелски селища и стената, която ни разделя от Йерусалим.

Израел контролира всичко извън града. Нашият опит е като да живеем в „затворени общности“, защото буквално всичко, което е необходимо за Израел, е да затвори тези контролно-пропускателни пунктове за влизане и излизане от нашите градове и ние сме обсадени. Това не е хипотетично. Случва се много.

И отива далеч отвъд това. Израел контролира въздуха, телефонните вълни, подземието (не можем да копаем за вода) износа и вноса, икономиката. В момента те затрудняват посетителите, които желаят да останат повече от няколко дни във Витлеем, и хиляди палестинци, включително палестински християни, не могат да получат виза, за да живеят във Витлеем със съпрузите си и в резултат на това избират да живеят навън. Това е много жестока система. Това е друг начин за принуждаване на емиграцията на палестински семейства.

Все повече правозащитни организации, включително израелски, използват думата „апартейд“, за да опишат тези израелски политики на контрол и сегрегация. Така че, когато ме питат за най-големите предизвикателства, пред които са изправени палестинските християни, казвам окупацията във Витлеем. Това определено е най-голямото ни предизвикателство и всичко останало попада в тази голяма матрица на професията.

Едно от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени, е това, което наричам „нагласи на западните християни към земята“. Езикът на църквата и теологията на църквата се фокусират върху „църквата и еврейския народ“, земята, завета с Авраам и така нататък, сякаш няма палестинци. „Евреите се завръщат в земята си“ - това е много често срещан език, дори сред приятели. Този език ме кара като палестинец, сякаш окупирам нечия друга земя и сега вината е моя. Аз ставам окупатор, въпреки че живеем тук от хиляди години. Християнският ционизъм е най-крайният израз на това.

Ако видите двама души да се карат, ще се молите и за двете страни и ще им кажете да се разбират. Но ако видите хора не просто да се бият, а един да стъпи на гърлото на другия, да го задуши, вие не бихте призували за мир. Бихте призували за край на потисничеството и край на насилието. Това е необходимо днес. Това е нашият призив като християни, като палестинци днес. Ако наистина искате да ни помогнете да живеем в мир и да продължите посланието тук, моля, помогнете ни да се отървем от грозната окупация, тази грозна реалност, в която живеем. Това не е време за неутралитет и дипломация.

Но въпреки всичко искам да ви кажа, че ние сме обнадеждени хора. И това не е просто евтина надежда. Надеждата не е чакане на нещо. Ние създаваме надежда чрез нашите действия. Ние се държим здраво за тази надежда, продължавайки християнското послание, и ви призоваваме да се присъедините към нас в нашето служение на надеждата и в нашето служение на мира."
https://embraceme.org/blog/christmas-in-bethlehem

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 23:26 от Анонимен

# 275
  • София
А хората в Газа защо разчитат на Израел за доставка на вода, нямат ли си водоизточници?
Аз пак да кажа - Израел да се бори с радикалистите, но 2 милиона ще ги изтребва от лицето на земята ли? Това ли чакате и искате?

# 276
Това искат.

# 277
Благодаря на всички съфорумци, които ме обогатиха с историческа информация за Близкия Изток.

Само не разбрах, това какво общо има с тия зверства, които се извършват сега? Кога се нормализира изнасилване и клане на деца от някакви диваци? Защото те не са войни, а прости диваци. Даже съм сигурна, че са толкова фанатично тъпи, защото не осъзнават, че това, за които се борят, просто няма как да го постигнат.
Как преселването на народи еди коя си година, нормализира клането на деца в 21 век, че и заснемането им? По тази логика да оправдаем и погалим главата на изнасилвач, щото имал трудно детство?

# 278
По тази логика да оправдаем и погалим главата на изнасилвач, щото имал трудно детство?

Не.

Да накажем изнасилвача, но да се постараем по-малко деца да имат трудно детство, за да не стават изнасилвачи.

Затова се вглеждаме как се е стигнало до тук - за да не повтаряме едни и същи грешки и изнасилените да са по-малко.

Засега не постигаме особен успех.

И никой нищо не нормализира или оправдава. Просто си разсъждаваме защо така става и какво да се прави занапред.

Очертава се идеята населението на Газа някак да се анихилира - но съответните привърженици на идеята се срамуват да го кажат на глас, понеже номинално се водят на страната на цивилизацията и не върви.

# 279
А хората в Газа защо разчитат на Израел за доставка на вода, нямат ли си водоизточници?
Аз пак да кажа - Израел да се бори с радикалистите, но 2 милиона ще ги изтребва от лицето на земята ли? Това ли чакате и искате?

Доколкото разбирам, си нямат. Има някакви споразумения за подялба на водоизточниците от 90-те години / преди това след окупацията са били изцяло под израелски контрол/ , но те май касаят основно Западния бряг, като пак приоритетът за ползване е на Израел.  Иначе има много материали в нета за това как може да се пречиства и обезсолява вода, но всички искат пари, техника, части и електричество, за да оперират. А това при блокада явно е невъзможно или да речем трудно достъпно.

# 280

Йордания използва недж арабски, шами арабски в Йордания се използва само в Западна Йордания от бежанци от Палестина и близки на тях племена в Западна Йордания.

Стига писа измислици, Йордания ползва шами, както правилно е отбелязано и на картата ти, въпросните "племена в западна Йордания", които са 90% от населението, останалото е пустиня и там не живее никой. Живял съм и в Сирия и в Йордания, та все съм видял какъв арабски говорят там.

# 281
Скрит текст:

Доколкото разбирам, си нямат. Има някакви споразумения за подялба на водоизточниците от 90-те години / преди това след окупацията са били изцяло под израелски контрол/ , но те май касаят основно Западния бряг, като пак приоритетът за ползване е на Израел.  Иначе има много материали в нета за това как може да се пречиства и обезсолява вода, но всички искат пари, техника, части и електричество, за да оперират. А това при блокада е невъзможно.

То при блокада не е възможно да се внасят и ракети или суровини за същите, но виждаме какво става реално. Преди една от кампаниите на Израел в началото на 2000те, между Газа и Египет има 3000 тунела за внос “под масата” на който каквото си пожелае. В момента има около 150. Друг е въпросът защо приятелчетата на Хамас внасят снаряди, а не станции за десалинизация на солена вода или лекарства. Тази отговорност, разбира се, се вменява на Израел, ЕС или “колективния Запад”, първите от които са най-потърпевши от същите ракети.

Само аз ли виждам безброй сбъркани неща в цялото това?

# 282
По тази логика да оправдаем и погалим главата на изнасилвач, щото имал трудно детство?

Не.

Да накажем изнасилвача, но да се постараем по-малко деца да имат трудно детство, за да не стават изнасилвачи.

Затова се вглеждаме как се е стигнало до тук - за да не повтаряме едни и същи грешки и изнасилените да са по-малко.

Засега не постигаме особен успех.

И никой нищо не нормализира или оправдава. Просто си разсъждаваме защо така става и какво да се прави занапред.

Очертава се идеята населението на Газа някак да се анихилира - но съответните привърженици на идеята се срамуват да го кажат на глас, понеже номинално се водят на страната на цивилизацията и не върви.

Ако сина ми е станал изнасилвач и убиец няма да търся вината у теб или у комшиите. Аз съм виновна.
Ако някой изнасили дъщеря ми няма да оправдая насилника тъй като имал трудно детство. Не ме интересува какво детство е имал някой изнасилвач.
Лесно, трудно-  не аз ще му лекувам раните, нито детето ми ще плаща цената.
И в интерес на истината изнасилвачите, педофилите, агресивните  са такива, защото  доста от тях като деца са били бити, изнасилвани, използвани именно от най-близките си.

И не, не ме е страх да кажа, че сега населението на Газа ще трябва да  поеме последствията за касапницата в Израел.
Която касапница е извършена не от някои си неизвестни з а тях , а от управляващата и демократично избрана от тях  Хамас.
Достатъчно съм осъзната да знам ,че цивилизацията, такава каквато я знаем и искаме да я запазим  ще съществува само докато тя, ние  се борим и премахваме варварщината и варварите.

# 283
Скрит текст:
Скрит текст:

Доколкото разбирам, си нямат. Има някакви споразумения за подялба на водоизточниците от 90-те години / преди това след окупацията са били изцяло под израелски контрол/ , но те май касаят основно Западния бряг, като пак приоритетът за ползване е на Израел.  Иначе има много материали в нета за това как може да се пречиства и обезсолява вода, но всички искат пари, техника, части и електричество, за да оперират. А това при блокада е невъзможно.
То при блокада не е възможно да се внасят и ракети или суровини за същите, но виждаме какво става реално. Преди една от кампаниите на Израел в началото на 2000те, между Газа и Египет има 3000 тунела за внос “под масата” на който каквото си пожелае. В момента има около 150. Друг е въпросът защо приятелчетата на Хамас внасят снаряди, а не станции за десалинизация на вода или лекарства. Тази отговорност, разбира се, се вменява на Израел, ЕС или “колективния Запад”, първите от които са най-потърпевши от същите ракети.

Само аз ли виждам безброй сбъркани неща в цялото това?

Те явно не се справят зле за условияата. Четох, че  според доклад на ООН от 2018-та до 2 години трябвало да е необитаема Газа поради липса на вода, което явно не се е случило. Според възможностите си строят заводи за десалинизация и пречистване, имат 3.

Сбърканото е, че вместо да има 2 държави има 1 и окупирани територии. Също така, доколкото разбирам, Израел като окупационна сила има задължения, така че е нормално да й се вменяват отговорности.

# 284
  • София
Имат си. Израел взима тяхната вода и им я продава/ подава особено прецизно.

Общи условия

Активация на акаунт