🍽️ MasterChef България 🍽️ - сезон 8, тема 2

• 31 494
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Добре де, нали има преси за картофи, що с пасатор правят пюрето?
Имам ей такава от баба ми още.Пюрето става пухкаво и въздушно.

Поне е пич и прави разнообразно шоуто,
Осман може и да готви, ама сине дръвце пред камерата

# 151
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Добре де, за ньоките и пюрето се варят обелени, а за салатата небелени.
Нее, в никакъв случай картофите за ньоки не се варят обелени. Така стават много воднисти и поемат повече брашно при месенето, което ги прави по-твърди и не така пухкави, каквито би трябвало да бъдат. Някои даже ги пекат.  Отделно е добре сортът картофи да е с по-високо съдържание на нишесте.
Аз всъщност и за пюре ги варя небелени, пак по същите причини - поемат повече вода и пюрето става по-блудкаво. Като се замисля, за всичко ги варя небелени.

И моите две стотинки за епизода накратко - пак разочароващо представяне на болшинството участници.
Лора няма никаква представа как се правят ньоки. Не знам как щеше да прибави картофите към вече омесено тесто. Биляна не знае, че картофеното пюре не се прави с пасатор. Александър така се учуди на забележката за ньоките, все едно беше направил някой шедьовър, останал неоценен. А ястието му наистина изглеждаше като вече ядено веднъж.
Поне вече твърдо разделих за себе си всички на можещи и неможещи.
По отношение на продуктите и този сезон не им се получава да не разхищават. Също винаги се чудя мият ли плодовете и зеленчуците, които ползват? В случая дали бяха измили листата на морковите? Аз лично искрено се съмнявам, защото през годините ми е правило впечатление как някои вадят плода/зеленчука от опаковката и веднага започват да го режат, което за мен е недопустимо.

И понеже ми се получи изключително отрицателно мнението, да напиша и нещо положително - журито ми става все по-симпатично. Много естествено и непринудено се държат и тримата.

# 152
  • Sunshine state
Никак не ми хареса мастъркласа на Елена. И нея самата не харесвам - фалшива отвсякъде. 🙄
Много ме е яд, че Александър пак се размина с отпадането - та той не е сготвил едно свястно ястие и все някой друг гори вместо него! 🤯
Биляна е по-добра от него.

# 153
  • София
Алекс е страшно вироглав - вече изгубих броя на ситуациите, в които журито директно му казва да си коригира дадена грешка още в процеса на готвене, но той си прави, каквото си е наумил и после е учуден, че не се харесва резултатът. Ами... Нищо интересно не е направил дотук, но някак все успява да мине между капките на елиминациите. Жалко, отначало си мислех, че ще е един от силните играчи в този сезон.

# 154
  • Мюнхен
Чувствам се като черната овца на темата с това си мнение, ама на мен МастърКласът ми хареса Sweat Smile Няколко неща за него: не помня Елена, защото почнах да гледам от сезон 2. Повдигнах вежда на "имам страст към веган нещата, ама ей тука осоляваме едни жълтъци" (неточен цитат, нали Grin) Иначе за мен многото подправки въобще не са проблем, наслояват се вкусове. Ако е балансирано, всичко е наред. Една от любимите ми книги последно е време е The Science of Spice, оттам се зарибих да съчетавам и аз. Непонятно ми е защо Валентина спечели вместо Мелят, журирането беше ултра неадекватно. В минали сезони винаги вкусът е взимал превес и неща като наполовина присъстващ елемент се взимат предвид само при много силно представяне, когато вкусът е идеален при 2+ участници, а дяволът е в детайлите.

За всичко останало...какво да ви кажа, леш. Карбонара със СМЕТАНА?!, пюре с пасатор, не са добре тия участници просто. Журито изкоментира това с карбонарата, но никой не поряза Алекс при презентацията. А трябваше.

Иначе ме кефи концепцията на стрес тест с основни неща. Някой път чисто психологически се пренавиваш, че това е нещо толкова елементарно, че се чудиш що за олигофрен си, щом не можеш да се справиш днес.

Цитат на епизода: "бе дръж се нормално, кви са тия коничиуа" Trollface Един път да харесам Кустев. А Михалчев липсва. Frowning1

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 16:14 от Jinnafee

# 155
Ай стига, да не могат да готвят картофи Scream

# 156
Опитайте да замените в палачинките прясно мляко с кисело - още по-вкусни са според мен.

Пробвала съм, но ми залепват на тигана.
Слагала съм на око и са ми залепвали, оттам разбрах, че съотношението на продуктите е много важно. Примерно 2бр яйца, 1 бурканче кисело мляко, 500гр брашно, 500мл вода, малко сода бикарбонат, 2с.л олио, сол, захар. Ако водата или брашното са в повече ще залепенат, да.

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 07:36 от Ghost Quartz

# 157
На око ги правя с каквото мляко имам и не ми залепват с кисело. Различна е консистенцията на палачинките с кисело, да. Не знам дали са по-вкусни, но са различни.
На фона на концепцията за неразхищаване, беше леко нелепо това печене на зеленчуците в тесто например. И въпросната шефка не ми хареса - фалшива нещо ми дойде.

# 158
  • пустинята Гоби
И на мен показаното ястие в Мастъркласа не ми допадна, въпреки че нямам нищо против готвените моркови. Но ако може да са гарнитура, а не единствено нещо в менюто.

# 159
  • София
Тази Етрополска или Петроханска Елена (че и забравих фамилията) има ли ресторант?

И после тези изсушени жълтъци не са ли опасни така сурови?

# 160
  • софия
Елена от нейния сезон я помня като една постоянна претенция.
https://www.instagram.com/elenapetreliyska/?hl=bg

# 161
  • София
То всеки тартар е със суров жълтък, а нормалните и със сурово месо:

Те редовно правят в предаването и майонеза със сурови яйца, която е по-опасна, защото е и с белтъка. Със сигурност не е подходящо за бременни и малки деца. Аз също правя такава в къщи, де, но мился какви ще са гостите.

# 162
Прекрасна Даниела! Също и Осман много ми допада. Това са ми фаворитите. Simple Smile

# 163
Аз боравя със сурови яйца. Майонеза и тирамису правя винаги и само със сурови яйца. Обаче, суров жълтък не мога да ям ей така пльоснат, също и рохък. Едно време си разбивах белтъци със захар на сняг и ги хапвах като десерт. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 164
  • пустинята Гоби
Разбитите белтъци съв захар си бяха класика в детството. Аз целувки не обичах, ама да облизвам сместа за тях - да. Има хора, които пият сурови яйца, какво е за тях един суров жълтък.

Общи условия

Активация на акаунт