Моля за съвет относно приятелката на сина ми

• 18 044
  • 477
  •   1
Отговори
# 360
Мислех, че ще дадете някоя вълшебна рецепта за справяне, но явно не само аз не мога да измисля. Майката ще си мълчи, гаджето ще си мълчи, околните пък ще се правят, че не забелязват и те така, те.
За да не се накриви на девойката крехкото его. Пък, ако се разболее, ако младежът спре да я харесва, или ако пък...осъзнае, че е станала голяма, все варианти, в  които тя сама си носи последиците.

Добре, а ти каква се явяваш, че такова бъркане в живота и килограмите на някоя си, и толкова поста обсъждаш тази история?

# 361
Защо пък да си мълчат!?
Какво пречи да са тактични и да не коментират пред други хора, но насаме да споделят с момичето, че се притесняват и да дадат съвет да потърси лекар, ако има нужда. Може пък, без да се тръшка и да реве, майката да научи нещо важно за детето си. С рев пред околните подкрепа не се дава, а само се поставя критикуваният в неудобно положение.
Не пред партньора, не пред комшийката, не пред братовчедката. Да не "привличат съмишленици" и да не е просто констатация, която и тя знае.
Все едно момичето да няма крак или ръка и майка й да го заявява пред околните. Всеки, който има очи, вижда. Нали за това са най-близките - да дадат рамо и подкрепа, а не да сипват сол в раната.
Къде прочете, че майката се тръшка и реве пред околните , че не е дала подкрепа, като е говорила с детето си.
Ама големи интерпретации.
Точно това е направила.
Пред мен се разплака от безсилие, защото и аз лековато в началото се подхилнах и подцених нейните притеснения. С нея сме много близки, децата заедно сме си гледали, близка съм и с девойката, някакъв авторитет съм и.
Факт, че не можах да я позная, не ми е приятно да я гледам такава, но нищо не казах.
Какво не е свършила майката от горния пост, не разбрах.
Не зная, ако някой види, че собствената му дъщеря е в подобно положение, дали ще си мълчи мъдро и ще се прави , че не вижда. Проблем има, и поне може да се каже. Наистина, тактично. Къде прочете, че майката е била барабана, или е обидила дъщеря си, или не е подходила правилно.

Куку, къде съм се бъркала сега пък ти.
Изобщо не съм се бъркала.
Поисках мнение във форум.
Мен лично много ме боли, но нито ще се меся, нито ми е работа. Майката е споделила с мен и е поискала съвет. Аз го исках от вас.
Разбрах, че няма смисъл повече да питам.
За мен момичето се самоубива с храна, но щом няма как, няма как да се въздейства.
Разбрах. Точка.

# 362
  • Далечният изток
Ами не, не излиза. Моите приятели ми предлагат вино, защото все не им се вярва, че аз го спрях почти. Дори и 5 години да ми предлагат, няма да пия, щом аз не искам. Кой ще ми е виновен, ако почна да си пийвам на всяка тяхна покана?
Ти май говореше за загриженост?!

Добре, ето с конкретика. Не трябва да ям млечни. И не ям вече няколко месеца. Един "загрижен" за мен човек онзи ден, бях му на гости, пет пъти ме пита искам ли кисело мляко, айран да ми направи, ами друго не можела да ми предложи, е айде де малко, само една чаша...

# 363
Не ходи там, ако те дразни. На мен не ми пречи, защото аз няма да ям / пия, както и да ме подканят.

# 364
  • Пловдив
Така ами, какво лошо пък има в това, специално да ти предлагат изкушения по пет пъти на ден. Къде ми е тръгнала да отслабва, щом пред една настойчиво предлагана баница не може да се сдържи!

Между другото, аз в младите си години също имам опит с подобно поведение на близки, само словесно - подканяне да хапна с думите "не си мъчи душичката" - не е истина как дразни. Няма да казвам кой близък, че след простотията за нечистоплътните мотиви на баща ми не знам какво друго може да последва.

# 365
  • Далечният изток
Не ходи там, ако те дразни. На мен не ми пречи, защото аз няма да ям / пия, както и да ме подканят.
Добре, там няма да ходя.
Продължавам. Вкъщи човекът купил сирене, което НЕ яде и никога не е ял, нито обича, а аз обожавам, но вече не ям. Питам го защо, ами можело да реша да ям. Изхвърлих го. Освен да го правят нарочно, за друго не се сещам.

# 366
На мен не ми пречи, защото аз няма да ям / пия, както и да ме подканят.
Не става дума, че ти ще поддадеш, пък после ще обвиняваш друг за това. Смисълът беше, че "загрижените" близки първо те подтикват да отслабнеш, а после, когато започнеш да спазваш някакъв режим, същите тези хора се опитват да те отклоняват от него.

# 367
  • София
tays, ти пишеш как майката се разплакала пред теб. Дали от безсилие или от друго - трудно ми е изобщо да приема как майка коментира по подобен начин детето си, било то и с най-близката си приятелка.
И коментарите са пред гаджето в очакване да подкрепи майката. Ако го направи, искрено се надявам девойката да се отърве от подобно гадже. Моята логика е, че половинката трябва да те подкрепи пред целия свят дори, пък насаме също може да ти каже, че нещо не е както трябва.

В момента най-голямата ми дъщеря влиза в 9-ти месец. Качила е много килограми. Не си представям да я критикувам пред когото и да е или да рева пред приятелки. Ако не успее да се справи сама в разумни срокове след раждането, ще го споделя само и единствено с нея и ще я питам дали има нужда от помощ.

Fever Ray, личи си, че нямаш опит. НИЩО не се случва с подкрепа и дори с най-любезна и нежна помощ от какъвто и да е вид. Нищо. Ако обаче се правиш, че не забелязваш проблема, може и да има някакво благоприятно развитие. Нека разкаже някой, успял да убеди друг да отслабне успешно Simple Smile Има ли такъв човек всъщност? Не познавам аз, затова се надявам някой да знае.

Имам опит. Както написах, с всяка процедура качвах по 10+ кг. И с бременностите още. Стигала съм до +25 кг. Точно най-близките са ми били най-добрата подкрепа. Не са се правили, че не забелязват, нито са ме коментирали на семейни събирания. Съпругът ми просто винаги минава с мен на режим и спортува с мен, за да не съм сама. Майка ми ме е питала дали искам да ме насочи към специалист навремето. Нямах нужда. Но пък в началото, когато правихме първите процедури и качвах рязко, свекървата веднъж много тактично и насаме ми намекна колко съм качила. Наложи се да й споделя причината, извини се безброй пъти. Е, още го помня и не ми е приятно. Т.е. според човека се търси и начинът за помощ - дали ще премълчиш, дали ще кажеш (насаме), дали ще тичаш с него в парка. И няма да му буташ пастички в устата. Ама някои хора трудно приемат чуждо мнение и държат да се налагат, вкл. на децата си.
Третата ми дъщеря е другата крайност. Винаги е ядяла малко и е била болезнено слаба. Това понякога е по-голям проблем от пълнотата. Насаме й правя хранителни режими, с нейно съгласие. Търсим решения, правим изследвания. Но не виждам смисъл да го казвам по 100 пъти в прав текст или да го споделя с гаджето й, когато тя се вижда, че е като прозрачна.

# 368
Значи аз мога да си обвиня децата. Те искат да ядат спагети, палачинки, десерти и т.н. Всеки ден ми ги говорят, а аз съм принудена сама га ги купя даже....! Пффф

25 кг. от бременност е временно напълняване, обусловено от от появата на бъдещото бебе. Аз визирам години наред силно наднормено тегло. Няма ама съвсем нищо общо с описаното от теб. Освен това ТИ си имала желание да си във форма после. Къде е съвета?

# 369
Ами не, не излиза. Моите приятели ми предлагат вино, защото все не им се вярва, че аз го спрях почти. Дори и 5 години да ми предлагат, няма да пия, щом аз не искам. Кой ще ми е виновен, ако почна да си пийвам на всяка тяхна покана?
Не, те няма да са виновни, че ти си направила нещо. Вината им (ще) е, че са прости и невъзпитани и явно ги кефи да са прости и невъзпитани точно толкова, колкото тази фамозна девойка с 20+ кила я кефи да яде и дебелее. Двоен аршин?

# 370
  • Пловдив
Разбирам, В2022. Също ако децата ти имат алергия към фъстъци, не би било проблем баба им да купува фъстъци за тях и да им ги предлага. Сами ще са си виновни, ако ядат.

# 371
  • София
Не бих се събирала с хора, които ми причиняват дискомфорт.
Аз самата се храня по специфичен начин и алкохол пия само по празници. Никой от околните ми не пробва да ми предлага неща, които не употребявам, особено пък да настоява. Би го правил някой, който не ме уважава достатъчно, а такива хора не бих нарекла приятели.

Би, не говоря за времето на бременност, а за години наред преди забременяването, когато хората може да са си мислили, че просто плюскам. Не ходех с табелка - хормонално лечение или ин витро.
Това че принципно съм слаба, не ме е предпазвало от периоди на високо тегло. Реално съм варирала много в теглото и разни комшийки и познати са си позволявали изречения. Отдавна не общувам с подобни индивиди.

# 372
  • София
Децата имат право да ядат каквото си искат и им се сготви, ама ако съпругът почне да намира "айде хапни и ти една чиния спагети с нас, кво се правиш", а ти са на режим, ще е тъпак.

# 373
B2022, говориш като прясно отслабнал човек Simple Smile.
Бях 6 месеца на хормонален препарат. Един близък човек не спря да ми повтаря да спра да ям .... Но не се сети да ме попита какво ми е здравословното положение. Та така за близките, загрижени хора.

# 374
Аз пък твърдя, че човек с нормално тегло цял живот, ако надебелее за една година с 20 кг, има някакъв здравословен проблем. И не е това, че яде по много.
Бе как ще почнеш ти да омиташ по две чинии праз с ориз и цяла торта на закуска, а преди си ял колкото хамстер? Само защото си се събрал с гадже? Айде моля ви се.

Има нещо, само че не се открива с ПКК. Хормони, щитовидна жлеза, друго - някъде тиктака проблем. Ако майката наистина е загрижена, да говори с ЛЛ какъв може да е проблемът и да уговори дъщеря си да се изследва.
Другият вариант е, ако взима някакво лекарство, например антидепресанти имат понякога такъв ефект.

Общи условия

Активация на акаунт