Времето е с есенни одежди, а ДЕВЕТОКЛАСНИК за ваканция таи надежди

• 34 600
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, момичета,
Пиша, за да знаете, че съм в групата и ви чета. Дълго отсъствах, но тези дни се върнах.
Това с дисциплината ми е болна тема. Имам усещане, че на 15 год. някои ученици се държат като в детска градина. Тези дни с моя красавец си говорихме за израстването. Ами писна ми да го слушам как все някой друг е виновен. Ставаш голям, ако поледнеш към себе си и своята роля и отговорност в случващото се. Иначе все бла-бла. И за емоциите говорихме. Ядосан бил, гневен се прибра. Е, добре, но я да видим какво има под този гняв? И се разплака. Болка има. Не я затискай тази болка, плачи, виж я, дай й място. Леле, океан от емоции излезе. Лесно е на мъж да е гневен, трудно е да го боли. Гневът дава сила, енергия, а болката те прави уязвим. Много му говорих и за слелостта да си уязвим, защото си човек, обикновен човек преди всичко - като всички други.
И виждам някои от учителите - земни, пръсъстващи, налични, осъзнати. Други не знаят на кой свят са и се държат като зомбирани. После учениците били с лоша дисциплина.
Свят пъстър. Важно ми е да си науча децата да правят нещо, давайки всичко от себе си. Да знаят кои са, какво могат и какво не могат. И да не позволяват мнението на друг, пък бил той и учител, да ги определя.
Дълго става.
Дано ви е полезно.
Прегръщам ви, бъдете здрави. И съм тук.

# 601
Да се повайкам отново класното по БЕЛ ще е есе. Ще бъде върху Гъливер. Спукана му е работата. Чудя се как да му помогна.

Последна редакция: пт, 01 дек 2023, 21:00 от krasi78

# 602
Аз казах ли ви, че ще ходя с чувала с финикиеца, отиде до личната, дали и адрес на едно листче, и бегом до друга лекарка. Почна жената преглед, писане на лекарства, и как този антибиотик от личната, бил много добър. Личната пък я прати при нея, защото видите ли, била се влошила, ми и тя можеше да и изспише други лекарства. От толкоз обяснения на другата лекарка, забравих какво каза за антибиотика, дали трябва или не трябва да продължи да го пие. Сега ще си е вкъщи до вторник, каза - ако не помогнат, вторник или сряда пак да иде, който ден си избере. Сега ще чакаме резултата какъв ще е, вчера се оплакваше, че не усеща вкус, носът уж по някое време тръгне, после пак запушен, взе вече и да кашля, тялото чак я боли, снощи и масаж и направих. Да видим докъде ще я докараме. Страшно много ще изпусне, после да видим дали ще успее да навакса. Ако я кара така, май чак за новата година ще стартира на училище, и ако стане така, за ЧНГ ще стартира с тест, а след него и тези които пропусна, класни, контролни, устни и писмени изпитвания, ще стане голяма каша.

Лоли, включвай се. Добър подход си намерила към наборчето.

Имсче, то винаги е тъй, първо е оправданието и философстването. Не се притеснявай, и това ще мине, а един ден ще си спомнят с умиление за тези години.

Бобси, очаквай неочакваното.

Краси, вижте нещо в нета или на интелекта, да си помогне с нещо докато го направи. Бързо да се оправяте, няква поредна гадост ни налази, и май доста трудно минава.

Не знам, но учителите се борят всякак, едната учителка даже беше писала 2 - ка на едното,и майката питаше в групата,дали има право да я пише, че е заради невнимание. Ми и това не помага, продължават да си се държат по този начин. Както казах, повечето учители се надвикват с тях, заплашват, заканват, обаждания към родителите, тропане по бюрото с маркерите. Няма значение учителят дали е мъж или жена, който да не вика и тропа,да не прави забележки, някои даже и на някои от момичетата.

# 603
  • Пловдив
Не е лошо да имат взискателни и изискващи учители. Да се научат да спазват срокове за предаване на домашни, да подреждат решения, да са последователни, да си отварят очите и ушите. Но... Такива изисквания могат и трябва да имат само учителите, които са истински добри в работата си, такива, които са взискателни и към себе си. Това са учителите с авторитет. А такива, които отбиват номера в часовете, нямат право и основание да изискват.
В понеделник имат класна работа по литература - есе върху Гъливер и Дон Жуан. Нямат примерни теми. Каквото се падне.
От къде могат да се гледат добре обяснени уроци по химия? Щерката е изпуснала края на химията и трябва да наваксва. Органична химия учат.

# 604
  • Майничка
Ханна, Кан академия, секция наука.

# 605
  • в очите на дъщеря ми
Не е лошо да имат взискателни и изискващи учители. Да се научат да спазват срокове за предаване на домашни, да подреждат решения, да са последователни, да си отварят очите и ушите. Но... Такива изисквания могат и трябва да имат само учителите, които са истински добри в работата си, такива, които са взискателни и към себе си. Това са учителите с авторитет. А такива, които отбиват номера в часовете, нямат право и основание да изискват.
В понеделник имат класна работа по литература - есе върху Гъливер и Дон Жуан. Нямат примерни теми. Каквото се падне.
От къде могат да се гледат добре обяснени уроци по химия? Щерката е изпуснала края на химията и трябва да наваксва. Органична химия учат.
Абсолютно точно и вярно...

# 606
  • София
Как сте момичета? Болните оздравяха ли вече?

Това школо пак ми докара стрес - в жълто-зелено. Офф, с химията нещо се недолюбват.
А сега с поглед в бъдещият 10 клас ми попадна това:
Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4. клас. Учениците, които в момента са в 5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7. клас през 2025/2026. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на брифинг в МОН, на който бяха представени мерки за промени в училищното образование.
Ето линк към новината
https://mon.bg/bg/news/5686
И от какъв зор е всичко това? Не, че е важно това НВО в 10 клас, ама все пак. И въобще как ще го структурират като тест ... За жалост май нас ще ни хване, освен ако не приемат, че ще започне да важи за тези след нас, както са решили за НВО 7 клас.

# 607
  • Майничка
В краен случай, не е задължително.

# 608
Добутали сме го дотука, още малко остава и ще се отървем от безумията.
Вече не мисля, че някой нормален ги пише тия програми. Нещата не се оправят с повече изпити и тестове, а с тотална промяна на принципа и стратегията на обучението. Който може да мисли, ще си намери информация и ще си я смели. Който не може, и да се тъпче като плондир с обеми знания, все тая. Паметта има свойството да се изтрива, така е преценила еволюцията, че е полезно за оцеляването. Но наблягаме на създаване на условните рефлекси, като обученото класическо куче на павлов- като види тест, и да почне да му търси капаните, и да огради най-верния от верните отговори, на натрупаните обеми неподредена информация и никаква логика на изложението и в крайна сметка вместо интензификация- екстензификация, хаос и дезорганизация. Ми толкова си могат, или такава е директивата на емнайсетия конгрес на Партията- водителка към светло демократично бъдеще, изпълнено с толерантност и ценности.

# 609
Първо трябва да си преразгледат учебните програми  и съдържанието в учебниците и после да мислят нови изпити.

# 610
  • Пловдив
Така като прочетох, май през учебната 2025/2026 година ще бъде въведено. Но какво значи да се изпробва чрез национална програма от 2024/2025 и ако трябва да се усъвършенства? Нашият набор ли ще бъде опитното зайче?
На класното днес се паднала темата - Човекът - лилипут или великан. На мен ми изглежда много трудно. Може да се залитне във всякаква посока. Как ги пишат тези есета децата? А и как ги проверява учителката? Първо да разчете йероглифите, да опита да намери идеята, да поправи, да даде оценка и аргументация. Не е лесно. Моята в един момент започнала да дава примери от произведения, които не са учили. Дано не се е омотала много.

Последна редакция: пн, 04 дек 2023, 21:35 от Ханна

# 611
  • Бургас
Късно се включвам,но Честит ден-ден,Ра!🍀 Бъди здрава и много щастлива!
Връщам се да ви чета!
Изпуснах ви!

# 612
Аз от сега изтръпвам какви ще ги къдри синковецът на ДЗИ по БЕЛ. Ни с граматиката се разбира, ни с литературата. А такива лаконични текстове пише... Че те по  английски са му по-дълги. Или може би им задават по-приятно теми за писане.
Гледам го вчера седнал с учебника по литература, чете текста на Евгений Онегин. Вика "Нищо не схващам от написаното, Ще взема да прочета написаното в учебника за него". Поразлисти, поразлисти, изпухтя тежко и хвърли учебника. Много му се видяха страниците за четене. Вика "Я, дай по-добре да решаваме задачи" 🤣
А иначе книги си чете, не мога да се оплача. Ама задължителната литература не ще и да я погледне. Не го виня. И аз навремето недолюбват Онегин и Татяна и хич не ми дремеше за техните драми, обаче имах дар слово и успявах добре да скалъпя темите с чутото в час. Ама този мой лаконичен синковец хич не го умее това.https://

# 613
  • София
Аз доколкото разбрах променят НВО още за сегашните десетокласници. Ама не ме притеснява някак. Да си му мисли наборът. Ако иска курс по БЕЛ, знае къде е школата, знае и кои са преподавателките.
И понеже имам по-голямо дете, чийто випуск наистина бяха опитни зайчета, това тук не го броя даже за промяна. Ще им вкарат по един въпрос от физика, химия, биология, география и история. Дори няма да разместят училищата в крайното класиране.
Отсега съм сигурна, че никой няма да седне да учи сериозно за това НВО10.
За ДЗИ е друга работа. Там е права стон, че трябва да ги ръчкаме.

# 614
  • София
Ох, аз имам петокласник и ще сме опитни зайчета. Каквото , такова.
Искам вече ваканция. Наборът всеки ден учи за някое контролно. Много е изморен, аз също, защото все ми чете и обсъждаме уроците.

Общи условия

Активация на акаунт