Тиймбилдинг, фирмени събирания, приятелства на работното място...

• 14 299
  • 386
  •   1
Отговори
# 345
Съмняваш се, че са хора ли? Joy Аз познавам предостатъчно - състуденти, които сега са адвокати, противници (по дела), ухажори. Какво те интересува?

Знаеш ли на 8 декември какви маймунджулъци бяха?

# 346
  • София
Да, на думи не е сложно организирането.
Аз съм се занимавала с организиране на няколко неща, едно от които просто вечеря, където всеки трябва просто да заяви едно предястие и да каже до четвъртък ще ни удостои ли с присъствието си, или не.

Да ви кажа - уж големи хора, интелигентни, някои със заплати в немалко хиляди и се почва - ама тоя хляб квасен ли е, или препечен. Ама аз съм лактозонетолерантен (ами хубу, избери си съседната алтернатива), ама не може ли да е на друга дата (5-ма различни) и разбира се първенството се води от девствените комплексари, които няма да се чекнат на анкетата до крайния срок, не защото имат деца или ангажименти отвъд да се самосъжаляват и не знаят, а защото искат да проимат изкривено чувство за значимост - да ги изчакаш, да ги питаш, да им се помолиш. Ти не искаш и най- лесно, ще си кажете, пишеш ги "НЕ", но да не забравяме, че сме в голяма, щедра, мултинационална компания, приветстваща и недискриминираща и се оказва, че трябва в крайна сметка да се съобразиш с всеки девиантен индивид, защото сме толерантни и сме колеги. И се обичаме и ценим. И на вечерята пристигат още 5-ма отвъд незаявилите от горния ред, тия 5-ма са написали "Не". И така допълнителните места, които си заявил, щото някой освен твзи се е просетил, че може да дойде, не стигат. Всички "може би" са там. Почти всички "Не" също са там. И няма къде да седнат. И се суетиш пред персонала сякаш ти си идиотът и не можеш да броиш, а те реват защо нямат предястие като на другите. И се чувстват дискриминирани, егати лошата фирма и организация. Повече никога няма да стъпят. Е, освен ако пак не е безплатно.  

Това е за 50 човека. Представям си друг тип организация. Лесно е, ако си овластен и можеш да им хлопнеш вратата на претенциите и социално- неадекватното поведение. В повечето случаи не можеш. Същото е като тийм лидерите, които не могат да уволнят невменяемите или бавноразвиващите се. Ти го виждаш, че името едвам си пише, ама трябва да се импруувва.

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 18:05 от The Catcher in the Rye

# 347
Адвокатите и те са хора. Пък и не играят тези игри пред публика, нали? Играят си ги с колегите, не е като да не се знаят. Малко забава на никой няма да навреди.
Познаваш ли някой?

Познавам да, няколко. Млади, готини хора. А ти познаваш ли?

# 348
  • France
И аз познавам не малко и главното е че правят разлика между колеги и приятели/роднини. А и това е либерална професия, няма какво да билдват.

# 349
А, за тиймбилдинг е лесно - който не е потвърдил не се качва на рейса и готово. И няма стая за него в хотела.

# 350
Забавно разказано, Кечър. Joy

# 351
ММ работи в една от най-големите компании с пазари зад граници. И там няма тиймбилдинги.
Може би е свързано и с пандемията. Аз не съм имала 2020 до 2022 никакви събития. Сега през 2023 - едно пътуване до кораба-майка и едно събитие Mystery Hunt за нашия етаж. Коледното парти за над 300 човека е в някакви украсени халета с програма - има организиран транспорт. Не сме просто на ресторант - имаме "Оскари", представяне на книга итн.. Нашият тийм се вълнува, уж сме номинирани всички ..

Иначе имаме групови акции - благотворителни, спортни.. Нашият тийм навсякъде участва като тийм, разбрали сме се да не се пишем в списъците само с имена си. Тази година идеята ни беше копирана и от други тиймове - та като че ли няма нужда от допълнителни събития за сплотяване Simple Smile

# 352
  • France
Не, не е свързано с пандемията. Просто не е част от местния манталитет нито политика на фирмата.

# 353
Не е никак задължително, явно няма нужда. На тях липсва ли им?

# 354
  • София
Всички подобни огранизации за детската градина. Факт е, че има хора, които просто имат за хоби да недоволстват, никога не можеш да им угодиш. И са еснафи, дребнави, какво точно са яли, какво са пили.
Повече никога не бих се занимавала доброволно.

Относно разказаното - веднъж самоорганизирано играхме на игра в зала. Едната колежка нещо ме изпревари и стана мазало с резултата и се извини. Ок, няма проблем, казвам. Другата (една нагла селянка) припява "аааа то е само играа". Никой нито я бие през устата, нито има някакъв проблем между мен и колежка 1. Извини се уважително и толкоз. На мен не ми трябва молебен. На следващия кръг обаче нещо нейният (колежка 2,с която се разбираме по принцип, няма вражда) резултат се обърка и като започна да се цупондри, да прави физиономии, а на всичкото отгоре с невероятна спортна злоба тип "ей сега ще ви покажа" мята там, без да има грам координираност и такт. Точно каквато е човек и като в работата. Много сплотяващо няма що, още една причина вече да не я понасям освен че разнасяше абортите на хората.
С това искам да кажа, че тези качества се виждат и на работа и са подобни и извън нея и тези целевите тиймбилдинги с изпитания и отбори няма как да счупят бариера и да сближат хора, които така или иначе са различни. Само затвърждават впечатленията ти. Ние не сме имали такива и слава Богу.
Виж, неангажиращо да си пийнеш и хапнеш и да си подрънкате - може малко да стопи ледовете.

# 355
  • France
Не е никак задължително, явно няма нужда. На тях липсва ли им?
Никак. Личното свободно време е неприкосновено. Дори и да имат някакъв семинар, който им го отнема, са възнаградени с бонуси.

# 356
Всички подобни огранизации за детската градина. Факт е, че има хора, които просто имат за хоби да недоволстват, никога не можеш да им угодиш. И са еснафи, дребнави, какво точно са яли, какво са пили.
Повече никога не бих се занимавала доброволно.

Относно разказаното - веднъж самоорганизирано играхме на игра в зала. Едната колежка нещо ме изпревари и стана мазало с резултата и се извини. Ок, няма проблем, казвам. Другата (една нагла селянка) припява "аааа то е само играа". Никой нито я бие през устата, нито има някакъв проблем между мен и колежка 1. Извини се уважително и толкоз. На мен не ми трябва молебен. На следващия кръг обаче нещо нейният (колежка 2,с която се разбираме по принцип, няма вражда) резултат се обърка и като започна да се цупондри, да прави физиономии, а на всичкото отгоре с невероятна спортна злоба тип "ей сега ще ви покажа" мята там, без да има грам координираност и такт. Точно каквато е човек и като в работата. Много сплотяващо няма що, още една причина вече да не я понасям освен че разнасяше абортите на хората.
С това искам да кажа, че тези качества се виждат и на работа и са подобни и извън нея и тези целевите тиймбилдинги с изпитания и отбори няма как да счупят бариера и да сближат хора, които така или иначе са различни. Само затвърждават впечатленията ти. Ние не сме имали такива и слава Богу.
Виж, неангажиращо да си пийнеш и хапнеш и да си подрънкате - може малко да стопи ледовете.

Леле, тези хора в детската градина ли са, много ме разсмя. За съжаление образованието, езиците, постове... не могат да променят манталитета.

# 357
Ама, аматьорска работа е всичко това Simple Smile
Аз на какво "сплотяване на колектива" се се нахендрих преди години..., още не мога да повярвам, че отидох.
Първо трябваше да си пуснем отпуска  2 дни, второ всичко си плащахме сами. На общите вечери дамите пиехме по 2 чаши вино, мъжете жулеха скъпо уиски, но пък плащахме по равно накрая.
Освен това по-възрасната част от групата се разсърди, че искаме да обикаляме, вместо да седим в хотела и да ядем купени от магазина мезета.
На следващата година предпочетох да остана в офиса и да поема работата на 5 човека. Но имаше подричания, как се цепя от колектива и не ги уважавам. И други подобни тъпотии.

ПП. Дано не ми се случва да ме карат да ходя на тиймбилдинг, където да трябва и да готвя, слагам и вдигам маси. Направо потресаващо ми звучи. Още по-зле от гореописаното.

# 358
  • France
Някой проверил ли е как стои въпросът с кодекса на труда? Едно на ръка, че не е коректно, но ми се струва и незаконно.

# 359
Някой проверил ли е как стои въпросът с кодекса на труда? Едно на ръка, че не е коректно, но ми се струва и незаконно.

Никъде не те задължават черно на бяло. Пуснал си си отпуската сам, сам си отишъл в хотела ...
Първоначално идеята не беше най-лоша, но накрая стана както винаги Simple Smile.
Сега ми е смешно, но на втората година като се обяснявахме, че не искам да плащам сметките на разни хора, никак не ми беше забавно.

Общи условия

Активация на акаунт