Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 7

• 50 094
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
Ми чети де.
Гугъл
ЕВН етапна фактура
https://www.evn.bg/Business/Electricity/DPI/2022-changes-invoices.aspx
Какво да се случи - плащаш я. Тя не е персонална за теб само измислена.

# 661
  • Пловдив
Когато избереш EVN ,отиваш и подписваш договор с тях .Не съм разглеждала в момента какви планове имат ,но преди 2 години ,офертата за договора зависеше от това колко голямо е енергопотребрението на въпросния бизнес .Ако е малко ,се пристъпва към избор между плаваща или фиксирана цена .Плаващата се определя спрямо пазарната цена ,а фиксираната е за 1г. и не се променя .Пак уточнявам ,че това бе преди 2г .
Влизате в EVN бизнес клиенти и четете .Като отидете на място за договор  също Ви консултират за избора на тарифен план .

# 662
Ама защо съм бизнес клиент? Нямам цех за производство, че да ми трябва някакво бизнес потребление. Защо не плащам като обикновен потребител? До преди да го дам под наем плащах като обикновен потребител. Сега вече не го давам под наем, помещението е празно и плащам някакви допълнителни 50%.
Ми чети де.
Гугъл
ЕВН етапна фактура
https://www.evn.bg/Business/Electricity/DPI/2022-changes-invoices.aspx
Какво да се случи - плащаш я. Тя не е персонална за теб само измислена.
Четох го, ама това не го разбрах:

Цитат
Стойността на платената Етапна фактура ще се приспада от Месечната фактура, което гарантира, че както и досега ще заплащате само това, което сте потребили.

Ако имам потребление за 50 лв и 25 лв етапна фактура за миналия месец, какво ще плащам при същото потребление следващия месец?

# 663
  • Варна
Вие не сте обикновен потребител, имате търговско помещение . Може да сключите договор с който си искате доставчик. Те са много,

# 664
Ами, аз не съм фирма, не би трябвало да съм бизнес клиент. Наемателите ми бяха фирми, но партидата отдавна е освободена и е на мое име - физ. лице.

Добре, вие как си избирате доставчик на ток? Влязох в сайта за оферти и нищо не разбирам от параметри. Едните си посочвват надбавките в стотинки, други в проценти. Как да си избера доставчик? Кой отстранява проблемите с тока, ако си избера друг, различен от ЕВН, доставчик? В нашия град само ЕВН имат офис... Rolling Eyes
Това е страшна загуба на време и пари! Да си търся аз доставчик... Tired Face

# 665
Помещението какво се води, търговско някакво ли?

# 666
Битов или небитов абонат  - не се определя от това дали сте ФЛ или ЮЛ, а от предназначението на помещението /до скоро/, а сега вече се определя от нуждата за която тока ще се ползва - дали тази нужда ще е битова, или небитова.

Този въпрос е бил разглеждан и тълкуван както от административния орган - ДКЕВР, така и от различни съдилища, които в съответствие с разпоредбите на т. 2а във вр. с т. 33а на § 1 от ДР на ЗЕ/ вр. с чл. 2, т. 10 и т. 11 от Директива 2009/72/ЕО на Европейския парламент от 13 юли 2009 г. относно Общите правила за вътрешния пазар на електроенергия и за отмяна на Директива 2003/54/ЕО/, както и чл. 6, ал. 1 и ал. 4, чл. 10, т. 1 и чл. 11, т. 3 от Общите условия приемат, че критерият за разделение между битов и небитов клиент е на плоскостта на заявените от абоната нужди, които ще се задоволяват със закупената енергия, а не на плоскостта на предназначението на обекта, в който ще я потребяват.

От тук
https://blitz.bg/ikonomika/kak-da-plashchate-tok-za-bitov-abonat … e_news851558.html

# 667
Супер, Тета, много благодаря! Аз нямам такива небитови нужди.
Помещението е търговско, да. Всеки месец имам фиксирано потребление до 100 киловата. Т.е., имам потребление от постоянно включено осветление и постоянно включен ел. уред. Във вкъщи дори имам повече потребление за битови  нужди.

Можете ли да ме насочите към кой доставчик да се присъединя? Не разбирам нищо от параметрите им... Tired Face

# 668
Казваш че преди си ползвала битов ток там.
Според мен върви в енергото и си пусни някакво заявление, защото те няма как да знаят за какво се ползва помещението.
Има сякаш някакви неизчистени нещо след напускането на наемателите ти..и е останало при енергото че нуждите са търговски, небитови. не знам..така ми звучи на мен поне.

# 669
  • Пловдив
Едва ли е ползвала битов ток преди .Щом помещението е търговско, токът е небитов .

Нали преди малко повече от 3г .промишления ток бе еднакъв с битовия, вероятно от там идва объркването,че енергията преди наемателите  е била битова .

# 670
Не го ли направи за някакви куриерски кутии? Как не си фирма?

# 671
Двойно на миналия месец 135 лв .

# 672
Не го ли направи за някакви куриерски кутии? Как не си фирма?
Да, направих го, но не съм фирма, никога не съм била.
Тета ме накара да се замисля, понеже всеки път с различните наематели прехвърляхме партидите на тяхно име. Възможно е единият наемател да е поискал повече потребление, защото имаше копирни и не знам какви други машини и при следващия наемател въобще да не съм се сетила за такава подробност. Ще трябва да отида на място в ЕВН. Но преди да отида, искам да съм подготвена за договора.
Кажете ми, вие как си избирате доставчик на ток? С ЕВН ли да подпиша или да търся друг? Какво ме съветвате?

# 673
ФЛ също може да е търговец по смисъла на закона и подлежи на дан.облагане за извършваната от него търговска дейност.
Не само ЮЛ извършват търговска дейност. Физическите също.

# 674
Нямам търговска дейност, аз съм наемодател само. Sweat Smile Облагам си доходите от наем като ФЛ.

Общи условия

Активация на акаунт