Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 7

• 50 078
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
Нямам търговска дейност, аз съм наемодател само. Sweat Smile Облагам си доходите от наем като ФЛ.

Жена ми има помещение под наем от физическо лице, партидата не е прехвърлена, води се на физическо лице, но щом помещението се води търговско то следователно и тока трябва да е небитов, ако има някакви врътки и вратички не знам, но това е положението, за една крушка по няколко минути на ден - 15 лв.

# 676
Жена ти плаща за 1 крушка по няколко минути на ден 15 лв ли?? Anguished
Ако смени с лед осветление няма ли да плаща по-малко?

# 677
😀 Има такса около 15 лева само, тока е стотинки на месец, ама както казах, това е положението. 😀

# 678
😀 Има такса около 15 лева само, тока е стотинки на месец, ама както казах, това е положението. 😀
За каква такса става въпрос? Етапна фактура ли?

# 679
Не им знам нито фактурите, нито таксите на Евн как се казват, просто си я плащаме, няма как, води се търговско помещение.

# 680
На обект идват по две фактури, месечната и етапната, която е авансово плащане за следващия период и е 50 % от месечната ти, после я приспадат следващия месец от новата сметка. Има и компенсации от държавата, ако киловата мине някаква стойност.

Ние имаме два неработещи обекта, на които само заради това че се водят търговски по документи, евн ги броят за небитови потребители и плащаме по 15 лв такса всеки месец без нито един навъртян киловат. Дотук съм чула само за два варианта такива обекти да минат към битовите потребители и "такса електромер" да падне, съдиш евн и доказваш в съда (ако успееш), че обекта не се използва за бизнес или вадиш документи за преустройство в жилищни помещения. Ако има трети начин много ще се радвам някой да сподели.

# 681
Stalia, а ти имаш ли договор с ЕВН? Или и ти се водиш на ДПИ? Ами, ако смениш ЕВН за друг доставчик, пак ли ще е така с фактурите и тази такса от 15 лв? А във фактурите пише ли ти тази такса за какво точно се води? Аз не получавам въобще никакво описание във фактурите.

# 682
  • 🌊
Този месец е скочила двойно. От 32.89 на 73.34. обикновено плащам веднага, но този път ще изчакам фактура.

# 683
  • София
Stalia, а ти имаш ли договор с ЕВН? Или и ти се водиш на ДПИ? Ами, ако смениш ЕВН за друг доставчик, пак ли ще е така с фактурите и тази такса от 15 лв? А във фактурите пише ли ти тази такса за какво точно се води? Аз не получавам въобще никакво описание във фактурите.
Да, тази такса присъства при всички небитови потребители. Може да разгледаш какво включва, към Електрохолд сме. https://www.bg-mamma.com/?topic=1595839.615

# 684

На дпи сме, а таксата е за достъп до разпределителната мрежа и както са ти писали е за всички ерп-та.
На евн плюс> фактури> клиенти на дпи - може да видиш последната си фактура подробно. Има и още един лист на който са описани киловати, цени и т.н.

# 685
Много ти благодаря за тази примерна фактура! Аз не успях да се регистрирам в ЕВН онлайн+. Изписва ми, че абонатният ми номер е вече регистриран от друг потребител. Звънях по тел за грешката, но не можаха да ми го оправят. Затова не мога да видя никакви фактури. Виждам само стойността в електронното банкиране, през където ги плащам.

Значи, ако този месец съм платила 25 лв етапна фактура, следващия месец във фактурата ще бъде - 25 лв. Така ли? Просто е някакво авансово плащане това?

# 686
Авансово плащане е, но не е еднократно, другия месец пак ще ти спрат пари за по следващия и така:

"Етапна фактура, която ще е 50 % (петдесет процента) от стойността на Месечната фактура, преди компенсации и други приспадания, („Етапна фактура“). Сумата, получена по тази фактура, е необходима за покриване на разходите, направени от ЕVN EC, за закупуване на вече потребената от Вас през текущия месец електроенергия."
https://www.evn.bg/Business/Electricity/DPI/2022-changes-invoices.aspx

# 687
  • Пловдив
Много ти благодаря за тази примерна фактура! Аз не успях да се регистрирам в ЕВН онлайн+. Изписва ми, че абонатният ми номер е вече регистриран от друг потребител. Звънях по тел за грешката, но не можаха да ми го оправят. Затова не мога да видя никакви фактури. Виждам само стойността в електронното банкиране, през където ги плащам.

Значи, ако този месец съм платила 25 лв етапна фактура, следващия месец във фактурата ще бъде - 25 лв. Така ли? Просто е някакво авансово плащане това?
Някой от наемателите Ви се е регистрирал .Ако имате връзка с тях може да им поискате името и паролата с които влизат .

# 688
  • София
За последната фактура е 33.88...До тук добре,дано следващия месец не скочи! Bowtie

# 689
Последната фактура е за 29.99. Доволна съм, все такива сметки получавам. Не ползвам бойлер.

Общи условия

Активация на акаунт