Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 7

• 50 199
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
За октомври 170.Три от климатиците работят денонощно (само началото на месеца не мога да се сетя),четвъртия през деня за по няколко часа.От няколко дни пускаме и още един,ако е по-студен деня(в края на периода сме започнали). Сушилнята си е целогодишно,само с бойлера направихме промяна-не го спираме изобщо.

# 646
  • Пловдив
Имаме рекордно висока сметка за месец Октомври -110лв(нормално до 90лв)  ,без да сме се отоплявали или охлаждали .Вероятно се дължи на факта ,че все още поливахме двора ,както и че имахме гости за 1 седмица (бяхме общо 9 човека ) .А,и непрекъснато има човек вкъщи -повече готвене ,ТВ ,повече пране .В седмицата поне 2 пъти се пълни голяма вана .

# 647
  • на последния етаж
И нашата сметка този октомври (69лв) е по-висока спрямо миналия (58лв). Четиричленно домакинство без подгряване на вода.

# 648
  • София
За октомври за апартамента - 30 лв, без отопление. За къщата, където сме били всички уикенди, климатик, готвене, инструменти - 100 кВч, 31 лв, плюс стандартната такса от 15 лв достъп и разпределение. Няма компенсации. Както писах миналият месец, такива ще има при цена над 0.33 лв/кВч.

# 649
И нашата сметка този октомври (69лв) е по-висока спрямо миналия (58лв). Четиричленно домакинство без подгряване на вода.
Ами нормално е да са по-високи сметките - от всеки първи юли
има увеличение на сметките за ел.енергия, а според мен и от септември месец макар, че не е обявено!

# 650
  • София
Увеличението беше от 01.07, както следва: дневна тарифа с 0,016 и нощна с 0,013 лв/кВч с ДДС. В същото време цената на достъпа и разпределението е по-ниска с някакви десети от стотинката, т.е не може да се усети реално. Такава е цената и до момента. Т.е за 500 кВч, които се правят с отопление, повишението е 5 лв, което не е нещо фрапиращо на фона на всичко останало.
Проблемът е с т.нар. промишлен ток, който плащат всички юридически лица. Септември днивният микс беше паднал на около 0,20 лв/кВч, а сега, с първите облачни дни, като за днес прогнозата е вече 0.65 лв/кВч.
Ама нали сме тръгнали зелени да ставаме, така ще е. Марица Изток се закрива, АЕЦ-а също натам върви. ПАВЕЦ Чаира, едно уникално съоръжение, вече втора година не работи. Вероятно тихомълком ще го нарежат и продадат на скраб. Обаче ние сме си европейци и зелени, ура!
https://ibex.bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0% … 80%D0%B5%D0%B4-2/
Какво планиране да прави един производител и как да ценообразува?! Ами застрахова се с едни 80-100% отгоре и това е. Така сиренето и кашкавалът, които купуваме през ден стават от 10 на 15 лв цена производител и това е много по-голям проблем от 5-те лв повече, които даваме месечно за ел. енергия.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 09:28 от sofyia

# 651
Сметката последната беше 43, но ни нямаше у дома 3 седмици и пак за стендбай един телевизор и хладилник много ми се вижда.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 21:19 от Kabile12

# 652
За енерго про да попитам, при дата за плащане 15то число това ли е последният ден за плащане и директно спират тока? Иначе сметката беше 43, но ни нямаше у дома 3 седмици и пак за стендбай един телевизор и хладилник много ми се вижда.
Имате 10 дни гратисен период, в който да платите. После спират тока, но поне 3 дни преди това ще ви предупредят.
Това пише на фактурата (получавам фактурата на ел. поща).

# 653
София, това което е обявено като %но увеличение винаги се разминава с реалното!
Този месец ми прави впечатление, че имаме много малко kW на  нощна тарифа- друг път нощните kW са ни на половина от дневните, а сега са на 1/4! Някой друг забелязал ли е подобно нещо?

# 654
  • София
Natt, аз не смятам процентно, извадила съм разликите от фактури за различните месеци. Даже не помня какви % са съобщавали. Ние сме към Електрохолд.
Както съм писала и преди, абсурдно ми е 4-членно семейство да прави сметки под 30 лв, дори без бойлер. Нашите са ниски лятото, просто защото не сме там. Simple Smile
За нощната тарифа - лятото е от 23 до 7 ч, като върнат времето - от 22 до 6. При нас са 1/4 до 1/3. Дори зимата рядко оставяме отопление през нощтта, само при голям студ (климатици). Само миялна пускам нощем, лягаме и ставаме рано, така че за нашето семейство са нормални.

Последна редакция: чт, 14 ное 2024, 09:05 от sofyia

# 655
  • Майничка
57.30 за октомври, ок.20лв. разлика с предходната. По-често включване на сушилнята и няколко дни в края на периода с включен конвектор в детската.

# 656
  • Пазарджик
165.67-доста повече от миналия месец/90лв/, но вече всеки ден имам минимум и по една сушилня+конвектор в банята,който пускаме/не постоянно/3 климатика без да се изключват...и всичко останало

# 657
Тотално изненадана съм от това, че получих етапна фактура от ЕВН. Била съм към ЕВН-ДПИ! Какво, за Бога, е това?! Защо плащам допълнително?? На въпрос ако подпиша договор с ЕВН, дали ще продължа да получавам такива етапни фактури, служителката не можа да отговори. Всеки договор бил индивидуален, с индивидуални параметри и договорки. Много съм притеснена. Само при мен ли има такива глупости? Confounded
Става въпрос за тока в търговско помещение.

# 658
  • Варна
Вие сте на свободен пазар, трябва да си изберете доставчик. И тъй като не сте избрали отивате на Доставчик последна инстанция. А той обикновенно е най неизгоден.

# 659
Добре де, като си изберва ЕВН, какво ще се случи с тия етапни фактури? Защо никой не ми казва? Като някаква топ секрет информация го пазят.

Общи условия

Активация на акаунт