Снимки – спомени от близко и далечно минало - 3

  • 450 798
  • 9 073
  •   3
Отговори
# 9 045
  • Мнения: 829
Не е такава печката. Това е селска печка. Тази, която знам, има по- градски вид, естетично по- издържана и по- висока. Комбинирана на дърва и ток.

Да допълня- май беше печка "Пламък".

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 19:02 от DNT177

# 9 046
  • Мнения: 12 507
"Във всяка къща има по една Мечта..."  😍😆

"Мечтата" на Баба ми печеше Само на 300°С, но въпреки това Баба правеше най-хубавите козунаци на Света - перфектно изпечени, пухкави и на конци.
И го казвам не защото ми е мил детски спомен, а защото се научих да правя козунаци преди около 10 години и разбрах какви трябва да са козунаците и колко всъщност пресилено трудно го изкарват някои. С хубава печка - може всеки, Но с фурна, работеща само на 300°С, си е особен майсторлък - да знаеш в кой момент да я изключиш. (Та, в случая не важи правилото "И Баба знае", щото моята го знаеше по трудния начин)😍

# 9 047
  • Мнения: 5 735
Имаше печки и на нафта и ток/фурната долу/
Раховец 01 беше без капак и грил. Но Раховец  02 или 03  беше с въртящ грил, не си спомням. Някой ако се сеща да каже. От тези на дърва и ток съм виждал с много хубаво покритие от бял емайл.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 19:16 от niljaniljo

# 9 048
  • Мнения: 7 365
Старите Раховец бяха добри наистина (в по-младите си години на такава готвех), ама по-новите от същия тип - трагедия.
От една страна разбирам защо техниката вече не е много трайна  - технологиите се развиват бързо, добавят се функции и нови възможности и т.н, та моделите биха остарявали по-скоро морално, отколкото физически, ако са по-здрави. От друга страна наистина се толерира едно безпардонно консуматорство и печалбарство (на производители и търговци), та краят му се не види...И все пак, не бих искала да готвя на морално остаряла 10-годишна печка - струва ми се, че това е разумен срок за експлоатация на един уред - нито много кратък, нито прекалено дълъг, за да се усещат остри липси на някакви функции или възможности.
Ензим, рецептата или ...! (какво да бъде не знам, но ще е много Simple Smile )
Може и на лични.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 19:43 от Кубратова

# 9 049
  • Мнения: 1 993
До скоро готвих на една, подобна на Мечта, само че пишеше Терма. Беше си в апартамента, като го купих, и айде уж временно, та се оказа, че пече страхотно, та доскоро. Simple Smile Ремонтирала съм я веднъж - плочата на котлона я смених с бързонагряваща, та техникът ме светна, че са ги правили в началото на 90-те във Варна. Втория път, като се счупи, пак го викнах, но се оказа, че вече няма части за нея, и с мъка се разделихме.....

# 9 050
  • Мнения: 13 634
Вече продават новопроизведени части за стари уреди... Но са западни...

# 9 051
  • Мнения: 8 406
И все пак, не бих искала да готвя на морално остаряла 10-годишна печка - струва ми се, че това е разумен срок за експлоатация на един уред - нито много кратък, нито прекалено дълъг, за да се усещат остри липси на някакви функции или възможности.
А то какво съществено има една нова печка спрямо тези от преди 10 год?

# 9 052
  • Мнения: 1 993
Вече продават новопроизведени части за стари уреди... Но са западни...

Да, това ми каза и техникът - че и да ми сложи от новите, няма да изкара дълго и нямало смисъл.....Демек не били много качествени.

# 9 053
  • Мнения: 12 180
Не само българските уреди. Първите западни, купени през 90-те години също бяха хубави. Имах печка Зануси и пералня Аристон. Когато си правих кухнята преди 2 години ги махнах абсолютно годни и съжалявам за тях. Сега имам Бош - фурна и котлони, по-малко ми харесват, а пералнята Уърпул въобще няма и да я коментирам. Пере по 3 часа на 40 градуса, плакна по 3 пъти, за да съм сигурна, че дрехите са изплакнати, въобще - мъка.

# 9 054
  • Майничка
  • Мнения: 13 790
Раховец 03 са с грил, 02 са с капак и термостат, а 01 - най-базова версия.
Преди 3-4 години си купих нова 01, още се произвежда. Работи без грешка.

# 9 055
  • Мнения: 7 365
Цитат
А то какво съществено има една нова печка спрямо тези от преди 10 год?
Е, аз не визирах точно фурната, но общо взето за няколко години повече модели се сдобиват с новостите и стават по-достъпни и финансово. От разликите със старите ми печки (Терма, Раховец) бих отбелязала индукционната технология, пиролизата при фурните, при други уреди пък друго подобно се появява...все благинки, от които сега не бих се отказала. Ама да не се отклонявам, просто маркирах каква може да е една от обективните причини за бързата смяна на модели и съответно уредите, другото си го знаем и смятам, че прекалиха.

# 9 056
  • Мнения: 5 735
Пиролизата при фурните не е  новост. Търсим я преди да започнат да ги внасят в БГ. след 1990 г. Налични са преди в Италия при GAẞFIRE,, ZANUSSI, при френските ROSIERES/внасяни след94/96г.и в БГ и мн. други. Разликата е в броя на стъклата и мобилността на същите. За сметка на изолацията на Ел. уредите обема на камерата силно нарастна на обем. То същото е и при миялни машини. Температурен избор и max градуси/старите фурни бяха 280 и 300 и т. н. и т. н. Визирам това, което се търгува на местен пазар.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 21:02 от niljaniljo

# 9 057
  • Мнения: 829
Раховец 03 са с грил, 02 са с капак и термостат, а 01 - най-базова версия.
Преди 3-4 години си купих нова 01, още се произвежда. Работи без грешка.
Откъде може да се купи?

# 9 058
  • Другата България
  • Мнения: 42 207
Попадна ми това:

Аз бях фенка на червения и кафявия.

# 9 059
  • София
  • Мнения: 19 413
Аз много харесвах един бял импулс, но го нямаше в БГ.

Общи условия

Активация на акаунт