КОЛЕДА 2023/2024

  • 123 835
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 255
  • София-Младост
  • Мнения: 24 097
Може ли идеи за коледна украса на меденки, но да е без фондан. И дали според вас меденките на Ванчето стават да се правят с формички за меденки( елхички, сърчица) ,
Скрит текст:
вместо така на топчета.
Стават, от години само по тази рецепта правя меденки и изрязвам с формички.

# 256
  • Мнения: 495
Аз си купих от Амазон специален контейнер за кафява захар. На капакът има място, където се слага една керамична плочка, която предварително се накисва във вода. Така се запазва влагата в захарта и тя не става на буца.
Имам я от 3 месеца и засега върши работа.

# 257
  • Мнения: 10 725
Аз захар на камък в микровълновата завъртам на много малко, омеква и вадя. Но ако е в пакет.

Пейч, благодаря за насоките. Виж не се сетих че печените орехи може да са причината за рядката смес. А вероятно че заместих захарта с друг подсладител също. Дефакто аз съм махнала лепкавата част която сгъстява и споява. Бисквитите ми и те без захар бяха. Сега ще си запиша тези подробности за следващия път. Между другото за последните  2-3 пълнежа ми свърши, и сложих локум. И те супер станаха. Тестото го чаках 6 часа. Но нямах търпение и избързах. Но пак беше много добро за работа. Другия път от вечерта ще го направя. Рецептата отива в любими.

# 258
  • София
  • Мнения: 12 256
Марчева, в какво я държиш захарта? Моята стои в пластмасови буркани на винт и не се овлажнява, освен пудрата захар на Захира, която по принцип си е, като камък Grinning

Пробвай с тампер за кафе, ако имаш...ама от тежките.
Държа я в стъклен буркан с добра капачка, в момента е на една голяма скала, непробиваема, а точно с тази захар приготвям твоите белгийски бисквитки, и затова ми трябва, няма да я хвърлям за сега. Темпер - нямам, не ползвам, а ползвам една специална лъжица за натискане на кафето, донесох си я от Италия, дали е добра,- добра е, върши ми работа.
Благодаря ,че ми отговорихте, ще пробвам в MW за 5 / 7 секунди пък ще видя какво ще направя.

# 259
  • Мнения: 1 520
Здравейте,
Освен меденките на Джемма и рохличките на Наталина (те са вече изпробвани миналата година), кои други сладки мога да направя в началото на декември? Поне още два вида изпробвани и лесни ми трябват, на 6-7 места по една кутия трябва да оставя. Чудя се и дали по една доза ще ми свърши работа, ако успея да направя 4 вида или по две...

Благодаря! ❤️

# 260
  • Мнения: 8 520
В началото на декември могат да се направят почти всички сладки. Аз правя и линцерите на Наталина, като ги слепвам 3 дни преди Коледа. Правя и сладките мини-щолени по рецепта на Лабрекс.

# 261
  • София
  • Мнения: 12 790
Здравейте,
Освен меденките на Джемма и рохличките на Наталина (те са вече изпробвани миналата година), кои други сладки мога да направя в началото на декември? Поне още два вида изпробвани и лесни ми трябват, на 6-7 места по една кутия трябва да оставя. Чудя се и дали по една доза ще ми свърши работа, ако успея да направя 4 вида или по две...

Благодаря! ❤️

*Слънчеви* сладки

Традиционни немски марципанови бисквитки

Мраморни бисквити Heidesand

Сладки със сметана, семена и подправки

# 262
  • Варна
  • Мнения: 1 472
Аз правя канелени и портокалови меденки, рохлички, шоконускугели, локумки, гъбки, бисквитките на Марчева с шамфъстък и боровинки и едни чаени полумесеци с грис.
Тази година съм си харесала едни шортбред сладки за нов асортимент
Stuck Out Tongue Winking Eye Всичките са трайни и издържат до Ивановден, ако са добре скрити от чевръсти опитвачи.

# 263
  • Мнения: 2 863
Може ли да помоля за рецепта на портокаловите меденки ?
И така и така питам за меденки да задам и друг въпрос. Онзи ден някъде из Интернет ми попадна сайт ,от който могат да се поръчат готови принтове с коледни мотиви,които се лепят върху меденки/бисквитки. Някой пробвал ли е и какви поръчва, тъй като бяха различни видове ядлива хартия? Нещо подобно беше
https://sladkohobi.amisega.net/pr-149-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D … B5%D0%B4%D0%B0-25

# 264
  • Варна
  • Мнения: 1 472
Портокаловите меденки са мой вариант на меденките на Джемма.

Цитрусови меденки с кардамон

2 яйца, 1 ч.ч. бяла захар, 1 к.ч. мед, 1 ч.ч.олио, 1 ч.л. хлебна сода, 1 ванилия, ½ ч.л. кардамон, брашно за меко тесто, кората на един портокал или лимон или есенция цитрус
   Яйцата се разбъркват с меда, олиото, захарта, кардамона и портокаловата кора. Добавя се брашно докато се получи меко тесто. Оставя се да пренощува в хладилник.
   Тестото се оформя на топчета колкото малък орех, които се поставят в тава върху пекарска хартия. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 6-10 минути. Не се препичат, за да не станат твърди!
Сега като се замисля, може и захаросани портокалови корички да се сложат в тестото.

# 265
  • Мнения: 12 994
velikova1, 1 к.ч. мед, какво значи?

# 266
  • Мнения: 549
Кафена чашка

# 267
  • Мнения: 169
Здравейте и от мен в любимата тема!
За всяка Коледа подаръците ми за приятели и роднини са домашно приготвени от мен и децата ми сладки и курабийки, аранжирани по различен начин. Няколко години асортиментът беше все един и същ - портокалки с шоколадови капки, рохлички, напукани шоколадови, ментови елхички, меденки, линцери и мини щолени. Тази година обаче, реших да разнообразя и освен някои познати отпреди, ще добавя нови видове, благодарение на вас и идеите, които давате тук.
Та списъкът ми за тази Коледа ще е: (любимите) Линцери, Капучинови звезди, Ричарели, Рохлички, Сладки със заквасена сметана и шприц-преса, Финландските коледни бисквити, Мини коледни пайове, Белгийски канелени бисквити, Хърватски орехови розички, Елхички във формичките от фейсбук страницата на Elhi4ka и Меденки - чудех се мужду меденките на Джули и тези на Джемма и в крайна сметка мисля да пробвам тези на Ванчетоо дето някой показа скоро...
За това приключение ще ми трябват около 3 кг масло и 5-6 кг брашно, без да броим другите продукти, но здрае да е - обожавам курабийкоправенето и чакам с нетърпение това време на годината!
Хубав ден на всички!

# 268
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Пристигнаха дървените форми за любимите ми тулски пряники, така че и те влизат в списъка.


За тези, които биха попитали-това е меденка с мармалад в средата.

# 269
  • Мнения: 10 999
Джема и аз гледах подобни, но на една дървена плоскост 2х2. Ако ги пробваш и стават добре пусни моля те една снимка.

Общи условия

Активация на акаунт