МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 19

• 47 718
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, можете ли да ми помогнете с разчитането на тези резултати. С две спонтанни забременявания с два миседа в 6-7 гс съм. Ако има значение, преди изследването мъжа ми известно време не беше често сексуално активен.
Пускал си е изследване през март и заключението беше : нормозооспермия. А сега пише : Астенотератозооспермия.
Изследванията са правени в различни лаборатории.

# 616
Здравейте, моля да препоръчате добър ендокринолог за мъжа ми. През ноември 2023 г. си направи операция на варикоцеле 3-та степен, ходи на контрола след 3 месеца, всичко беше окей, а впоследствие и забременях. Днес реши да си пусне и контролно ПКК и хормони, като има отклонения в пролактина и тестостерона - и двете над реф. стойности. Ще си пусне и изследвания за щитовидна жлеза утре. Проблемите с намалено либидо и т.н. се върнаха.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 11:45 от Le Strange

# 617
Моя мъж ходи (или по-точно го водих) при д-р Яначкова в Щерев. Назначи му адекватно лечение, но при него проблемите са с щитовидната и ИР. Имаше и завишен пролактин, но беше заради неспазване на условията за взимане на кръв за изследването и на контрола всичко беше ок. Препоръчвам ако ти мъжа ти не е изследвал базовите витамини да си ги пусне и тях, le strange (Д, Б12 и фолат).

alina, а първата спермограма в репродуктивна клиника ли е правена пак? Реално тук астенозооспермията е съвсем на границата, но бързо подвижните са по-малко от бавните и трептящите, което не е много ок. Но пък по-бавните сперматозоиди не биха били причина за аборт. ДНК фрагментацията си е идеална, така че не е там проблема. Морфологията също не е такова голямо значение, защото все пак има прилична (не отлична) бройка. При теб има ли правени изследвания?

# 618
Моя мъж ходи (или по-точно го водих) при д-р Яначкова в Щерев. Назначи му адекватно лечение, но при него проблемите са с щитовидната и ИР. Имаше и завишен пролактин, но беше заради неспазване на условията за взимане на кръв за изследването и на контрола всичко беше ок. Препоръчвам ако ти мъжа ти не е изследвал базовите витамини да си ги пусне и тях, le strange (Д, Б12 и фолат).

alina, а първата спермограма в репродуктивна клиника ли е правена пак? Реално тук астенозооспермията е съвсем на границата, но бързо подвижните са по-малко от бавните и трептящите, което не е много ок. Но пък по-бавните сперматозоиди не биха били причина за аборт. ДНК фрагментацията си е идеална, така че не е там проблема. Морфологията също не е такова голямо значение, защото все пак има прилична (не отлична) бройка. При теб има ли правени изследвания?

Първата спермограма е правена в Инвитро клиника София.
Днес гинеколожката като видя изследванията каза “това е причината”. (Морфологията)
Аз имам изследвания - ок са, сега чакаме генетични и имунологични да излязат.

Може ли да ми посъветвате за добър уролог андролог и всъщност тези в Надежда добри ли са, тъй като аз съм пациентка на болницата и ми се ще всичко да е на едно място.

# 619
Още една препоръка за д-р Яначкова - изключително ми допада като професионалист и човек. Бърза, точна, адекватна и същевременно с много добро и човешко отношение.

le strange , ако ходите в Щерев (където е д-р Яначкова), защо не минете и през д-р Бъчваров, дори и за второ мнение да е?

# 620
Първата спермограма е правена в Инвитро клиника София.
Днес гинеколожката като видя изследванията каза “това е причината”. (Морфологията)
Аз имам изследвания - ок са, сега чакаме генетични и имунологични да излязат.

Може ли да ми посъветвате за добър уролог андролог и всъщност тези в Надежда добри ли са, тъй като аз съм пациентка на болницата и ми се ще всичко да е на едно място.

Oх, това е пореден случай в който резултатите от инвитро София са супер, а другаде не са. Аз лично имам повече вяра на тази от Надежда.

Мъжа ми е посещавал д-р Кондов в Надежда, има малко специфично отношение доктора, но му назначи адекватни изследвания, даде си номера и каза да му ги пратим, и от там нататък комуникараме с него по вайбър, което е плюс.

п.с. ако не беше финансовата част, досега да съм изпратила ММ в инвитро София да видя какъв отличник ще го изкарат, след 7-8 кофти спермограми Grinning

# 621
Благодаря за препоръките ❤️ Запази си час за д-р Яначкова, дотогава ще си направи и другите изследвания. За пролактина - поседял е 10-15 минути в лабораторията. Не сме пускали спермограма след операцията, решихме, че след като има забременяване, все пак е добре. Преди сегашната бременност имах една биохимична, най-вероятно пак поради МФ.
Иначе още си има болки в тестиса след операцията. Ще го навивам за още един андролог.

# 622
Здравейте, изчетох последните теми и ми бяха доста полезни, но все още има много неща, които не разбирам.
С ММ започнахме опити преди няколко месеца, които за момента са безуспешни (на 26 години сме и двамата).
Аз съм с Хашимото и хипофункция на жлезата, като вече от два месеца поддържам TSH под 2 (приемам Еутирокс 50).
За да сме по-спокойни, че за момента само при мен има някакви проблеми, решихме той да си направи спермограма.
След резултатите и заключение тератозооспермия от клиниката му назначиха да пие Профертил.
Тъй като ми е много трудно да разчета резултатите и да се ориентирам в какво положение се намираме, бих искала да ви помоля за съдействие. От прочетеното до тук разбрах, че влошената морфология не е от толкова голямо значение, ако броят може да я компенсира, но не мога да разбера при нас дали той е достатъчен.
Също така, мислите ли, че имаме шанс за забременяване по естествен начин предвид моите проблеми и неговите резултати?

# 623
Искам да попитам според вас без доплер, само с "напипване" достатъчно ли е да се изключи диагнозата варикоцеле и да се приеме, че всичко е наред? Или е по-добре да се направи и ултразвуково изследване на тестисите.

# 624
Искам да попитам според вас без доплер, само с "напипване" достатъчно ли е да се изключи диагнозата варикоцеле и да се приеме, че всичко е наред? Или е по-добре да се направи и ултразвуково изследване на тестисите.
Нека направи и ултразвук, освен варикоцеле  с ултразвука се вижда ако има и други проблеми.

# 625
Тъй като често си обсъждаме къде спермограмите са достоверни, да питам някой скоро пускал ли е във Вита? Мъжа на моя приятелка пусна там втора спермограма за кандидатстване към ЦАР и го изкараха с нормоспермия и с доста прилични показатели. До момента има правени 3 през 2020г - отново във Вита, в Щерев и в Надежда, а тази година има една в Надежда преди 2 месеца и всички досега са с олигоастенотератозооспермия.
Та силно ме съмнява (както и тях) днешния резултат и търся дали някой друг има наблюдения за съмнително добри резултати там.

# 626
Тъй като често си обсъждаме къде спермограмите са достоверни, да питам някой скоро пускал ли е във Вита? Мъжа на моя приятелка пусна там втора спермограма за кандидатстване към ЦАР и го изкараха с нормоспермия и с доста прилични показатели. До момента има правени 3 през 2020г - отново във Вита, в Щерев и в Надежда, а тази година има една в Надежда преди 2 месеца и всички досега са с олигоастенотератозооспермия.
Та силно ме съмнява (както и тях) днешния резултат и търся дали някой друг има наблюдения за съмнително добри резултати там.
Да, ние имахме добри резултати във Вита, нормозооспермия,  а реалността е олигоастенотератозооспермия, доказана в още 3 клиники включително и Турция. Нашата спермограма във Вита2 е отпреди 3 години, все пак да отбележа. Аз лично подлагам на съмнение спермограмите във Вита, както и цветните снимки.

# 627
Благодаря за споделения опит, Elle. Доста неприятно е това, защото те сега хем осъзнават, че сигурно е грешен резултата, хем почват да се надяват на инсеминации... Ама аз им предавам, те си решават какво да правят.

landofroses, ако четеш - пълна ти е кутията и не мога да ти пиша ЛС

# 628
Благодаря за споделения опит, Elle. Доста неприятно е това, защото те сега хем осъзнават, че сигурно е грешен резултата, хем почват да се надяват на инсеминации... Ама аз им предавам, те си решават какво да правят.

landofroses, ако четеш - пълна ти е кутията и не мога да ти пиша ЛС

2402 Вече не е Simple Smile

# 629
Здравейте. За първи път пиша тук ,  и искам да питам взимали ли сте витамини на своя глава? Моя мъж е приемал само фертил баланс три месеца. Сега ще прави месец почивка,според андролога. Но се чудим дали да вземем някакви витамини...
Качвам снимка и на спермограмата ,за сравнение с първата имаме подобрение

Общи условия

Активация на акаунт