МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 19

• 47 641
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
Напротив, подобрение в резултатите след операция на варикоцеле може да се очаква между 6 месеца и година. 3 месеца е най-оптимистичният вариант и не работи при всеки (средният период е 5-7 месеца). Специално за при операция на варикоцеле на заглавната страница подробно е описано какво да се очаква.

z_hope, все още има време да се види подобрението, изчакайте поне 1 година след операцията, за да сте сигурни дали има подобрение или не. Моето лично мнение е че в този форум много хора са забременели с такава морфология обаче рядко съчетана с такава подвижност. Според мен влошената подвижност ви е по-големият проблем, защото за да се случи естествено забременяване сперматозоидите трябва да се придвижат до яйцеклетката, а в твоят случай едва 8% имат шанс да стигнат до яйцеклетката и едва 2% са с нормална морфология (морфологията е формата на сперматозоидите и показва дали те имат опашка, правилна форма на главата и т.н., т.е. влошената морфология допълнително пречи на тяхното придвижване и спира голяма част от тях изобщо да достигнат до яйцеклетката). Иначе много добра бройка, но не мисля, че във вашият случай може да компенсира останалите параметри. Подкрепям мнението на T q за прием на антиоксиданти (мисля че л-карнитина точно е за подвижността), добро хранене, спорт и никакъв алкохол и цигари. Аз обаче не виждам къде е изследвана днк фрагментацията. ive23 е права, че при по-чест контакт ще имате по-добро качество на сперматозоидите и отделно подвижността значително се подобрява при по-малко въздържание. Обаче има риск да намалите значително бройката. Ако това въздържание е на 2-3 дни, може да си позволите по-чести контакти, ако обаче е на 5-6 и повече дни, има риск да ви спадне прекалено много бройката при по-чести контакти. Пожелавам скорошен успех и още по-голямо подобрение на спермограмата.

# 646
  • София
[video][/video]
ММ е опериран от варикоцеле 2 степен преди година и 1 месец. Хубавият резултат от 130 млн. и 14 процента морфология беше този март. Шанс за забременяване има, ако и жената няма открити проблеми. Хубаво е ДНК фрагментацията да е ниска. Пийте добавки за подобряване на морфологията. ММ не пиеше нищо мисля. Всеки е случай е строго индивидуален. При ММ операцията e с цепване и има резултат. За жалост все още нямам настъпила бременност, но се надявам и това да стане.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 20:30 от ellarose

# 647
Здравейте, моля за помощ за разчитане на спермограмата на мъжа ми:

Чудесна е спермограмата, няма никакъв проблем по отношение на нея. Може да изключите мъжки фактор като проблем.

# 648
Здравейте,
Включвам се с нова СГ след още 3 месеца пиене на добавки от страна на ММ (Полукс форте). Моля за коментар, особено за ДНК фрагментацията, защото за първи път я пускаме и не съм много запозната.
Въздържанието е 4 дни.

Диагнозата е тератозооспермия.
Виждам, че най-долу пише и Забележка: SDI 339 Завишен индекс на фрагментация, което определено не звучи добре..
Предишната СГ е от преди 4 месеца, като тогава беше астенотератозооспермия. Добавям и нея:

Като цяло виждам значително подобрение в подвижността, което е супер, обаче това количество при почти 4 дни въздържание май хич не е добре. При дните, когато дебнем овулация обикновено опитите ни са през ден, понякога и всеки ден...не знам какво ще остане от това количество. Декември, когато беше първата СГ, количеството беше 5мл за същото въздържание, т.е. само намаля.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 23:53 от _snowflake_

# 649
Хей, snowflake, не мога да изразя компетентно мнение относно въпросите ти, но мога да споделя забележката от клиниката, която е под нашето изследване за ДНК фрагментация.

Забележка: ДНК - фрагментационен индекс на сперматозоиди (DNA integrity test) При бременност по естествен път или интраутеринна инсеминация, по литературни данни, когато процента DFI е над 25%, следва да се проведе лечение или да се извърши промяна в начина на живот, поради повишеният риск (37%) за загуба на плода. При стойности на DFI между 25% до 50%, сперматозоидите може да имат нормална ядрена морфология и да оплодят яйцеклетката, но ДНК фрагментацията е твърде висока, за да може яйцеклетката да компенсира увреждането. Sperm Chromatin, Biological and Clinical Applications in Male Infertility and Assisted Reproduction, Armand Zini, Ashok Agarwal , Springer, 2011

# 650
snowflake, не са много цветущи нещата за съжаление. Това което е писала busteed е вярно, но се отнася за DFI. Най-хубавото при вас е, че поне този покзател е много добър, не идеален, но много добър, а той е най-важният от цялата спермограма. Лошото е че другият показател е завишен. Той е малко спорен, защото много научни изследвания показват противоречиви резултати. От една страна, някои проучвания свързват високия HDS с лошо развитие на ембрионите и липса на имплантация и бременност, от друга страна някои казват, че няма голяма разлика между мъжете с висок и нормален HDS. Но проблем си остава и бройката, защото ти много правилно разсъждаваш, че за 4 дни въздържание е прекалено гранична, това означава, че при всекидневен контакт около овулация доста по-малко сперматозоиди ще остават и като добавим лошата морфология съвсем. На предната спермограма, долу горе добре е била бройката заради обема на спермата, но този път е нисък. Може да е от жегите между другото. Лятото на ММ винаги са му по-лоши спермограмите, а и обезводняване и други фактори може също да влияят върху обема. По-важна е концетрацията, която обаче също на втората спермограма е по-лоша. Като цяло не е изключено да имате проблем с мъжкия фактор и заради него да не става забременяване.  Трябва по-добри добавки да се приемат. Този полукс форте не е подходящ, съдържа малко елементи и то в ниски дози. Увеличете броя на добавките и концентрацията. Успех!

# 651
Въздържанието беше 5 дни за СГ. Много благодаря за съветите ☺️

Днес се чух с доктора, който ме оперира и той посъветва след още 3 месеца да направя нова СГ. Междувременно продължаваме с профертила и опитите. 🍀

# 652
Напротив, 3месеца след операция са достатъчни да се види резултат. Една сперматогенеза трае около 60-90дни.
z_hope, шанс за естествено забременяване има естествено, и то не малък. Не показвате на колко дни е въздържанието, а то е важно. Като съвет бих ви дала в периода малко преди и по време на овулация да зачестите опитите многократно (да са всеки ден и ако трябва и сутрин и вечер) Така увеличавате многократно шансовете си за успех, ще намалее обема и бройката, но ще се се увеличат недеформираните сперматозоиди.

Въздържанието беше 5 дни.

Много благодаря за съветите ☺️

Днес се чух с доктора, който ме оперира. Казаслед още 3 месеца нова СГ да си направя.

Междувременно продължаваме с профертила и опитите. 🍀

# 653
Много благодаря за коментарите, момичета! ❤️
Наистина не е цветущо положението. Много криво ми стана, защото ММ супер много се старае. Винаги е имал добър начин на живот, но пийваше вечер. Последните 3-4 месеца спря и това, супер много се постара, дори двамата направихме курс 10-12 процедури акупунктура и сега като видях, че на фона на всичките усилия спермограмата дори се е влошила.... доплака ми се Sad
Възможно е и наистина да е от жега и дехидратация сега, преди поне с количеството сперма не е имал проблем. Но и преди това пак не беше много добра спермограмата. Знаех си аз, че не трябваше да слушаме Кацаров с неговото "ще ти изпиша най-силните добавки", демек Полулс форте. Само влошиха положението. Сега поръчах Мито мотиле и да видим ще стане ли нещо.

Но тотално се обезсърчих за инсеминации.. Не знам има ли смисъл да губим време и пари за тях при това положение. Май най-добре икси + каквото още имаше за селектиране. Така и не съм дълбала още по инвитро темата, но като гледам ще се наложи. Ще видя Станулов какво ще каже като се върне, то и без това август е пас и вече нямам никакви надежди, че ще стане естествено 😔

# 654
Наистина не е цветущо положението. Много криво ми стана, защото ММ супер много се старае. Винаги е имал добър начин на живот, но пийваше вечер. Последните 3-4 месеца спря и това, супер много се постара, дори двамата направихме курс 10-12 процедури акупунктура и сега като видях, че на фона на всичките усилия спермограмата дори се е влошила.... доплака ми се Sad
Възможно е и наистина да е от жега и дехидратация сега, преди поне с количеството сперма не е имал проблем. Но и преди това пак не беше много добра спермограмата. Знаех си аз, че не трябваше да слушаме Кацаров с неговото "ще ти изпиша най-силните добавки", демек Полулс форте. Само влошиха положението. Сега поръчах Мито мотиле и да видим ще стане ли нещо.

Но тотално се обезсърчих за инсеминации.. Не знам има ли смисъл да губим време и пари за тях при това положение. Май най-добре икси + каквото още имаше за селектиране. Така и не съм дълбала още по инвитро темата, но като гледам ще се наложи. Ще видя Станулов какво ще каже като се върне, то и без това август е пас и вече нямам никакви надежди, че ще стане естествено 😔
Привет, Сноуфлейк, ние сме с 83,3 дна фрагментирани, 0% морфология, и имаме две дечица, след инвитро, естествено, вашата спермограма ми се струва песен. Спокойно, и за инсеминация сте окей, а според мен и за естествено. КОлко време опитвате, и на колко сте години?

# 655

Привет, Сноуфлейк, ние сме с 83,3 дна фрагментирани, 0% морфология, и имаме две дечица, след инвитро, естествено, вашата спермограма ми се струва песен. Спокойно, и за инсеминация сте окей, а според мен и за естествено. КОлко време опитвате, и на колко сте години?
Здравейте,
Бихте ли споделила кой беше ембриолога при който правихте инвитрото?

# 656
shanti, аз също се интересувам, кой е ембриолога. Ние имаме 4 неуспешни опита, с висока/средна ДНК фрагментация. Подозирам, че не си ходила в БГ клиника, обаче.

_snowflake__, 3 от 4-те опита са при Станулов и то когато беше с Дойчев в екип.

# 657
_snowflake__, не знам какво да те посъветвам. От една страна, не е прекалено лоша спермограмата, но от друга не е като да е добра. Та най-добре вие сами преценете. Потърси ако искаш и прочетете из форума за подобни на вашата истории и вижте кое ще работи за вас. Посъветвайте се и със Станулов, но си имайте едно на ум, защото ти знаеш и аз като black dog имам вече 2 неуспешни опита (единият още под въпрос) при него, а той беше убеден как заради възрастта ми ще успеем от първи път. Така че винаги едно на ум. Сега в новата болница може да има нови преработки и да е по-добре. Инсеминациите бързо се правят и може и да ги направите, че да кандидатствате по фонда, така хем ще сте опитали с тях, хем ще имате финансиране за инвитро.

# 658
Привет, момичета, едното от Мемориал, а другото Аджъбадем Маслак, Истанбул. Също 3 месеца предварително прием на витамините на Денис за мъжки фактор, но в посочените от нея дози. Успех!

# 659
Шанти, от година и няколко месеца правим опити, като последният е първа инсеминация. На 33 съм, гоня скоро 34, а ММ е на 36. Не искам да избързвам, но и нямаме деца, а бихме искали повече от 1.

Благодаря на всички за съветите! Още ми е объркано, но ние в момента и без това не сме готови за кандидатстване по фонд. Тази СГ не става за него. Предишната да, но трябва още една. При инсеминацията СГ беше ок след пречистването - казаха, че имаме 12млн подвижни, доколкото знам търсят поне 10млн, за да има смисъл. Но го има и фактора с ДНК фрагментацията.. Бих направила още 1-2  процедури и тъкмо да видим как ще е СГ за тях, но ще видя наистина Станулов какво ще каже, макар че той не избързва с инвитро и според мен ще ме посъветва да направим инсеминациите. Четох за коментарите в Афродита по отношение на мъжкия фактор. Силно се надявам в Доверие наистина да имат повече методи и техника за справяне с него.

Не е фатално да изчакаме още 3 месеца и до тогава да видим какви са отзивите в Доверие, както и има ли подобрение с Мито мотиле. Ако няма никакъв успех с инсеминациите, поне може да е някаква подготовка за инвитро, ако изобщо има някакъв ефект от тях.
Между другото поръчах добавките от една мацка, която е дистрибутор за България и ги дава с отстъпка. 409 лв за кутия за 2 месеца, като най-ниската цена, която намирам иначе е в Ремедиум за 440 лв. За 1-2 работни дни е доставката. Ако някой се интересува, това е телефонът на момичето (Ралица): +359883435324. Пиша й във Вайбър и е много отзивчива.

Общи условия

Активация на акаунт