МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 19

• 47 584
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
Ауу, много висока днк фрагментация, преди да се опитате да намерите причината и да я смъкнете ви съветвам да не правите инвитро. Д-р Кацаров и други лекари са казвали, че при днк фрагментация над 30% инвитрото дори е обречено. ММ е с 30% и имаме вече 3 неуспещни инвитро процедури в България, но аз бях на 27г. като започнахме и имахме време за губене. Ако съм на ваше място директно щях да замина в Турция. Все пак ако решите да действате с инвитро задължително, ама задължително ИМСИ+МАКС или зимут или ТЕСЕ. Съветвам ви директно да заминавате в Турция. Само няколко случая с толкова висока днк фрагментация съм виждала и всички успяха в Турция, но не и в България.

Не коментирах другите показатели, защото при такава днк фрагментация, те просто нямат значение. Проверете за варикоцеле и ако мъжът пуши да спре, че това е най-честата причина за такъв дефект в днк-то.

# 676
Ауу, много висока днк фрагментация, преди да се опитате да намерите причината и да я смъкнете ви съветвам да не правите инвитро. Д-р Кацаров и други лекари са казвали, че при днк фрагментация над 30% инвитрото дори е обречено. ММ е с 30% и имаме вече 3 неуспещни инвитро процедури в България, но аз бях на 27г. като започнахме и имахме време за губене. Ако съм на ваше място директно щях да замина в Турция. Все пак ако решите да действате с инвитро задължително, ама задължително ИМСИ+МАКС или зимут или ТЕСЕ. Съветвам ви директно да заминавате в Турция. Само няколко случая с толкова висока днк фрагментация съм виждала и всички успяха в Турция, но не и в България.

Не коментирах другите показатели, защото при такава днк фрагментация, те просто нямат значение. Проверете за варикоцеле и ако мъжът пуши да спре, че това е най-честата причина за такъв дефект в днк-то.

Ние се бяхме насочили към д-р Станулов след неуспешните опити при д-р Стаменов. В Турция към кой лекар бихте ни насочили?

# 677
Ние бяхме вече за 2 опита при Станулов и от 26 яйцеклетки общо стигнахме едва до 2 ембриона. Имаме и един опит в Надежда. Просто в България не се справят с толкова тежки случаи. Така че, не си губете времето. За Турция чувам добри отзиви за проф. Башар, който работи заедно с д-р Тургут. Ето тук ви копирам  линк към мнението на shanti, която 2 страници по-назад обяснява как са успели в Турция с над 80% фрагментация. Може да ѝ пишеш на лично, за да почерпиш опит, ако желаеш. 

https://bg-mam.ma/p/1598064/48409901

https://bg-mam.ma/p/1598064/48411327

# 678
Siss 7, спермограмата на моя мъж е една идея по-зле даже от вашата,. Винаги го карам да има въздържание под 24ч, дори и под 12ч. Така пада бройката, но се увеличава малко подвижността и морфологията. Имате завишен показател на СДИ изследването- подобряване настъпва само с много малко въздържание и прием на добавки. Хубави са добавките, които дават в андрологията на Надежда, виждала съм подобрение

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 20:40 от ive23

# 679
Здравейте, диагнозата на мм е необструктивна азооспермиа (като всички видове кръвни тестове са в норма) и по точно late mature arrest ( не знам как се превежда, а и живеем в чужбина). Някой да е запознат с тази диагноза?

# 680
Д-р Кацаров с цветен доплер ли преглежда? И имате ли представа как вървят часовете ориентировъчно, колко се чака за час за първоначален преглед?

# 681
Ние запазихме за след седмица. За доплера не знам. Пред кабинета не се чака изобщо много,спазват се часовете.

# 682
Здравейте, правим опити от няколко месеца и не се получава. Гинеколожката каза да изчакаме още малко с изследванията, но ние предпочитаме да започнем от спермограма ( по - скоро за наше спокойствие, а в последствие, ако не се получи още няколко месеца вече да тръгнем по всички стъпки в клиника!)
Намерих, че може да се направи в Геника и в Синево / цената е с доста голяма разлика имате ли мнение конкретно за тези места?/
В Синево добре са си написали основна и разширена, но в Геника изобщо не разбирам коя е стандартната и коя разширената...

# 683
Най-добре направете спермограмата в репродуктивна клиника, за да са по-достоверни резултатите.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 13:26 от Moonlit

# 684
Здравейте,

Може ли да ме насочите в коя репродуктивна клиника в София да направим спермограма? Има ли изобщо значение?

Възнамеряваме да пуснем разширена спермограма по Крюгер плюс ДНК фрагментация. Поразгледах в една-две, актуалните цени за тези изследвания изглеждат да са около 500 лв ако съм видяла правилно. Такава ли цена да очакваме навсякъде?

Може ли краткосрочно да се запазват часове? Иска ни се за следващите 2-3 седмици евентуално.

Като първо изследване при него, препоръчвате ли още нещо да се пусне? Мислех си за микробиология на еякулат евентуално.

Благодаря предварително.

# 685
Здравейте,

Може ли да ме насочите в коя репродуктивна клиника в София да направим спермограма? Има ли изобщо значение?

Възнамеряваме да пуснем разширена спермограма по Крюгер плюс ДНК фрагментация. Поразгледах в една-две, актуалните цени за тези изследвания изглеждат да са около 500 лв ако съм видяла правилно. Такава ли цена да очакваме навсякъде?

Може ли краткосрочно да се запазват часове? Иска ни се за следващите 2-3 седмици евентуално.

Като първо изследване при него, препоръчвате ли още нещо да се пусне? Мислех си за микробиология на еякулат евентуално.

Благодаря предварително.

В МБАЛ надежда е 280 лева някъде.
Запази си час в началото на седмицата, за края на същата.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 18:51 от alina22

# 686
Здравейте, момичета!
Нова съм в тази сфера от репродуктивната борба. Ние се борим за детенце вече 2 години, като проблемът е в мен - много тежка форма на ендометриоза, отстраниха ми единият яйчник и двете тръби заради множесгво сраствания.
Миналата година по време на подготовката на документи за ЦАР спермограмата беше отлична, но сега излезе с лоша морфология (3%) и нисък брой на бързите плувци. Заключението е тератозооспермия. През тази година и половина мъжът ми няма нови вредни навици, не пуши и не пие силен алкохол. Храни се здравословно, не води заседнал начин на живот. Единственото вредно, което се сещам е, че си носи телефона в джоба на панталона, а знам, че вълните влияят на сперматогенезата. Чакаме час за консултация с андролог, но сме притеснени. За инвитро сме заради моите проблеми, но сме изненадани от тази промяна в неговите резултати. Ще съм благодарна на коментар, тъй като четох доста, но си оставам притеснена. Някакви добавки дали биха били полезни в нашия случай?
Благодаря от все сърце!  

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 11:29 от Leda*

# 687
А къде е пускана първата и съответно втората спермограма? Добре е да пуснете и ДНК фрагментация, там ако излезе нещо по-скоро може да се тревожите. Не ви е чак толкова лоша спермограмата. Повечето сме с под 1% нормални сперматозоиди и често с недостатъчно количество и концентрация. При вас тези фактори са си ок
Здравейте, момичета!
Нова съм в тази сфера от репродуктивната борба. Ние се борим за детенце вече 2 години, като проблемът е в мен - много тежка форма на ендометриоза, отстраниха ми единият яйчник и двете тръби заради множесгво сраствания.
Миналата година по време на подготовката на документи за ЦАР спермограмата беше отлична, но сега излезе с лоша морфология (3%) и нисък брой на бързите плувци. Заключението е тератозооспермия. През тази година и половина мъжът ми няма нови вредни навици, не пуши и не пие силен алкохол. Храни се здравословно, не води заседнал начин на живот. Единственото вредно, което се сещам е, че си носи телефона в джоба на панталона, а знам, че вълните влияят на сперматогенезата. Чакаме час за консултация с андролог, но сме притеснени. За инвитро сме заради моите проблеми, но сме изненадани от тази промяна в неговите резултати. Ще съм благодарна на коментар, тъй като четох доста, но си оставам притеснена. Някакви добавки дали биха били полезни в нашия случай?
Благодаря от все сърце!  

# 688
Благодаря за отговора, Avi_!
В една и съща репродуктивна клиника сме ги пускали. Миналата година пуснахме и ДНК фрагментации - фрагментационен индекс 8,23%, ДНК с висока оцветителна способност 4%, а 2% е висок фрагментационен индекс.
Притесненията ни произтичат от това, че аз съм с един яйчник и нисък АМХ (0,5), който едва добутах до тази стойност след месеци с прием на много добавки. Тоест, вероятността да извадим голямо количество яйцеклетки е много ниска, не отговарям добре на стимулациите, затова ми се иска, ако има нещо, което може да направим за увеличаване на шансовете за оплождане, да го направим. Защото върху броя яйцеклетки явно не можем да повлияем особено. Ендометриозата много влошава освен количеството и качеството им.
Искрено благодаря за успокоението!

# 689
Момичета, излязоха ни резултатите от спермограмата и микробиология, но понеже не съм разчитала микробиология до сега, имам питанка:
Правилно ли разбирам, че ММ има уреаплазма, а другото е чисто:

Малко ме учудва, защото аз правих микробиом Май месец и бях чиста от всякакви инфекции, включително уреаплазма. Възможно ли е той да я има, а аз не?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт