Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 600
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
Искай час за Правителствена болница( ендокринолог или педиатър), има и други детски ендокринилози, във фейса има и група за деца с проблемен растеж, където се спрягат още лекари.Миналата седмица моя близка беше при нашата, но трябва да се звъни настойчиво на регистратурите в Здравето и Правителствена.
Аз за моя се притеснявам, че е нисък, а за твоя съвсем щях.Не искам да ти всявам смут, но за мен е нисък за тази възраст..

# 631
Моя израстна едва след 9 клас. Дотогава беше с 39 номер обувки и около 154-156 см. Сега е 183-4. Не съм си вкарвала филми И за това.

# 632
Не казвам да се вкарва никой във филми, а да се иде на една профилактика.Ако всичко е наред, значи детето ще порасне колкото трябва.Но ако не е, има лимитирам прозорец, в който може да се действа.После няма връщане.

# 633
  • София
То обувките са 39 номер, ама ръста...въпреки, че има промяна за 1год - не е като да не расте.

# 634
То и моят растеше, но като охлюв.Гледам, че минимален ръст за 14г е 156.4см. според някакви таблици в нета.

# 635
Може ли линк към споменатата тема за проблема в растежа? Бих искала да се запозная кои са специалистите и какви изследвания се правят. Моят син не е нисък, но пък да не расте почти на 15/16 без да е имал пик на растежа, може да се дължи на някой хормон.. аз самата съм с проблеми с щитовидната от дете, които отключих на неговите години

# 636
# 637
Погледнах използваните в Германия таблици за ръста. На 14 години за момчета средният ръст (50%) е 163,2 см. Минималният е 148,7 см.

# 638
E,  то може и ген да си е.
Но на 15 ми се вижда доста нисък този ръст. Гледам таблици с криви на растежа.
Моя е стана на 14 е около 176- 178 см.
Понеже е някъде около моята височина, ама обувките станаха 44.5, така че предполагам че ще расте още.
ММ е 196 см, та дано не докара 2 метра Simple Smile

# 639
Винаги ми е било странно, защо когато момчето е нисичко се търси ендокринен проблем, а когато е "исполин" е повод за радост, гордост и никакви притеснения.
Моят син(мислех да не пиша по темата, че вече е голям и да не го разнасям, но все пак заради общите притеснения), след като навърши 18,беше 166.Според форумите стандарти - патология, според ЛЛ, повод за направление за преглед, сама ми предложи още като беше на 15-16)Идеални са му изследванията, всичко е наред с хормони ЩЗ и каквото там се изследва, няма здр проблем. С мъжа ми ходиха, нещо по китката са мерили, има още потенциал, макар на навършени 18
С две думи не се псникьосвайте излишно. Ясно, че мъжките майки със свито сърце следим ръста, ясно че ниските мъже не са особено "вървежни" (с изкл на Том Круз може би Joy), но не трябва да превзема ума ни страхът от патология, рядко това е здравословен проблем.

# 640
При високи родители ясноо, че децата имат голям шанс да ги настигнат.Ние не сме високи, никой в рода ни не е и затова до някаква възраст не се вглеждах в детето, че е нисичък и расте бавно.Но в някакъв момент се видя, че е най-ниското дете в целия випуск.ЛЛ никога не е отчитала проблем, аз настоях да го види ендокринолог и имаше защо.Иначе по прогнози ще е минимум 170см., максимум ръста на баща му-177см., но може да го надмине леко, ако нещо не пречи.До момента проблем беше липсата ма вит Д( с наваксването на който порасна 11см за една година) , от миналата година има
проблем с щитовидната жлеза и е на хормон.
Следи го лекар на 6м. и пускаме изследвания.Това е.
Малката на сестра ми е миниатюрно девойче.Водиха я при същата ендокриноложка, всичко е в норми и засега е под наблюдение само.Това имам предвид, че е хубаво да се направи и дай боже да няма проблем, а децата просто да си растат както им е заложено.

# 641
Светкавица, хората не казват, че е нещо "лошо", а съветват да се направят изследвания. Ако всичко е в норма, чудесно, но, ако има проблем, той ще се хване навреме. Но принципно - кой, както си реши за детето си.

# 642
Сега ходих да гледам средния ръст и килограми за 14 год ( Американски таблици, който използват и тук). Та средното тегло е 51 кг ( тук сме малко под нормата 2 кг) и среден ръст 163 см ( пак е малко под исканото - 2 см). Има още 3 месеца до навършване на 14, надявам се тогава да си е ок. Преди 6 месеца беше точно на средното ниво.
Размера на обувките му е 35.5 - 36 ( и аз, и баща му сме с малки размери на крака, така, че това е съвсем нормален размер)

# 643
Погледнах използваните в Германия таблици за ръста. На 14 години за момчета средният ръст (50%) е 163,2 см. Минималният е 148,7 см.
Съвсем наскоро ми попадна един материал за ръст на нациите. Бяха сравнявали няколко европейски и американците в рамките на 100 години. Не може да се сравняват българи с германци. Българите са еднио от най-ниските в европа със среден ръст 175 за мъже.
Американците бяха високи до един момент, вероятно с емигрантската вълна ръстут им много силно падна.

Според мен можем да говорим за еднокринолог ако детето се отклонява от норми, а не защото не е пораснало според очакванията на родителите си. Ако 175 е за еднпкринолог, какво да кажат мъжете на ръст 165. В случая детето е съизмерими с   родителите си. Не е 1,50  не и 2, 10.

# 644
Въобще не става въпрос за ръст, а за профилактика, ама хайде…
Ако на човек му е заложено да е с определен ръст е едно, но ако има предпоставка да се забавя растежът как ще се разбере?
Потретвам се, с което приключвам темата- синът ми в нито един момент не е излизал от нормите, но беше на дъното им.Ако гледахме това добре, но той осезаемо беше много по-нисък от всички деца.Това вече
беше атестация да видя всичко наред ли е.Не е бил мъж, че да се тюхкам, че е нисък.Ясно ми е, че няма да е исполин, но ако тялото се мъчи да расте, а не може- кофти работа.

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 12:24 от ДХ3

Общи условия

Активация на акаунт