Пубертетът при момчетата - тема 15

• 43 611
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
Да, ортодонт нека види навреме, не отлагайте.Може само да проследява движението на зъбите.

# 616
Момичета (и евентуално момчета) - имам въпрос относно ръста и растежа. Не се бях замисляла, защото и аз и таткото сме много високи (аз 175, той 185), но при последното измерване на сина се оказа, че за половин година е пораснал само около 1см. На 16 години е, дали е спрял да расте? Спортува, не пуши, слаб е и като цяло в отлична физическа форма.

# 617
Те не растат бурно постоянно, някои дърпат, после спират и доизрастват малко, някои не растат, дърпат изведнъж.
По-скоро как се движи с ръст и тегло спрямо нормите?

# 618
Момичета (и евентуално момчета) - имам въпрос относно ръста и растежа. Не се бях замисляла, защото и аз и таткото сме много високи (аз 175, той 185), но при последното измерване на сина се оказа, че за половин година е пораснал само около 1см. На 16 години е, дали е спрял да расте? Спортува, не пуши, слаб е и като цяло в отлична физическа форма.

Е, много зависи каква височина е достигнал и кога е влязъл в пубертета.
Но имат пикове на порастване.

# 619
175см е, от края на миналата година с акне (доста късно при него). Но пък имаше пик на растежа около 14 годишен. 65 кг е. Сега определено е спрял да расте, защото погледнах едно преходно замерване и е само около 1см по-висок за половин година

# 620
Точно така, растат скокообразно, не равномерно.
Мислех, че големият е приключил с разрежа, оказа се че последната година качил още един номер обувки и още един сантиметър на ръст. Вече сам си се грижи за дрехи и обувки и не съм забелязала промяната. Почти на 20 е. И при двете ни момчета най-голямата промяна в ръста беше след 16.

# 621
На моя приеятелка синът порастна още на височина и след като завърши гимназия. Мъжът и също е порастнал още в университета.

# 622
Давате ми малко надежда, че 17 годишният, може да порасне още малко.Малко е нисък, но важно е да е здрав. Аз винаги съм искала едни 5 см, знам че е тъпо Simple Smile)

# 623
Знаете, че и моят е нисък и го дебнем с лекарите.На 14г. 5м. е 163см.( може малко повече, ще го видя , че скоро не съм го мерила).

# 624
  • София
Абе хора, моят е 14г и 7м и е 152 см, и едвам 40кг е сигурно, но личната като каза - добре е детето и не е воден на специалист

# 625
Hris, препоръчвам консултация с ендокринолог.За всеки случай.Писала съм за моя син назад.

# 626
  • София
Би било много добре ЛЛ да не се изживяват като специалисти по всичко и да си кътат направленията (може би за свои хора, не зная).

# 627
По-добре един преглед при ендокринолог без нужда, отколкото неглижиране и загуба на ценно време. Ако има проблеми с разтежа, най-доброто време за реакция е преди пубертета.

# 628
  • София
ДХЗ, писала си ми за вашата ендокриноложка, но колкото пъти потърся за нея часове все няма...ще потърся на случаен принцип някой.

# 629
Абе хора, моят е 14г и 7м и е 152 см, и едвам 40кг е сигурно, но личната като каза - добре е детето и не е воден на специалист
И моя така. ЛЛ каза, че повод за притеснение можем да имаме ако последните 12 месеца няма изменение в ръста.

Общи условия

Активация на акаунт