Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 74

• 34 614
  • 736
  •   2
Отговори
# 450
Елора, питай някой друг вече, че става банално за четящите в темата Simple Smile.
Ако ти кажа, че и захарта, инсулинът ми бяха на долната граница, не можех да ям почти нищо, защото повръщах, дори когато раждах, ще питаш дали съм си правила обременяване сигурно. Ще извиняваш, че не пазя изследванията от 2005 г. Ако искаш, не го приемай за вярно, твое право.
Ти си като някои невролози, които подозират всеки пациент и го гледат подозрително  Laughing

Ако искаш, да се спрем на компромисното, че за всички бременни има вероятност да се окажат с ИР, а някои от тях за съжаление и с диабет. Ако не искаш, пак добре.

# 451
Има много информация онлайн и интересно четиво:

Това също:
https://www.intechopen.com/chapters/83989
Но то си е нормално. "Insulin makes things grow."...😊 Друга функция на инсулина е "да държи нещата заедно". Проблем са и твърде високите, и твърде ниските му нива. Все пак, за бебето в утробата повишената КЗ води до рискове, а за инсулина...да му мисли майката след като роди.😁 Ама така е в Природата, има си негативи за майката, важното е новото поколение да е добре.🥰

# 452
Оф, Долче, бременни или не, те повечето само кз ги интересува.
Хубава статия.

Е, може разбира се Росита, кога не съм била склонна на компромиси Grinning
Но за мен това са по-скоро изключения.

Уважавам правото ти на мнение да смяташ, че има жени и без ир при бременеене.
Също така не всяка ИР при бременна се усеща. Особено ако е слабо изразена.
Въобще дяволът е в детайлите.

# 453
Бременните СА инсулинорезистентни. Това е физиологична особеност, която има протективен характер за майката и бебето.
Затова и инсулин по време на бременност не се изследва. Няма никаква диагностична стойност.
Тази физиологична защита цели да осигурява  приоритетно енергия за бебето, без възможност майката да изпадне в кетоацидоза.
В този процес са намесени фетално плацентарни фактори, кортизол и т.н.Да не говорим, че способността на инсулина да вкара захарта в клетките спада с повече от 50%, а производството на инсулин скача с над 200 %.,  Тялото се стреми да бъде резистентно по време на бременност, което е различно от гестационен диабет.
Тази  тема взема някакъв странен уклон да се демонизират кръвната захар и инсулина.

# 454
Cygnus,  нямах търпение да се включиш. Hug

# 455
Здравейте,   2 месеца не спазвах режима и сегашните ми резултати от изследванията не са добри... кръвна захар на гладно 4.8, инсулин 19.9, тсх 0.49, холестерол 6.33, HDL 1.3, LDL 4.73

За сега ендокринолога не ми изписа терапия,  само иногинол за поликистозата. TSH намалява все повече... преди да забременея беше 0.96, след раждането  0.6, сега 1 година след раждането 0.49. Там каза, че ще го следим януари, защото все още влизало в границите.  Забравих изобщо да я питам за високия холестерол..
Въпросите ми са три. Първо какво мога да направя, за да смъкна инсулина? Ще опитам да мина пак на кето режим, но нз дали ще успея. Второ: има ли как да повлияя на шитовидната жлеза? Според лекарката, нямало...
И трето: според вас от къде идва този висок холестерол. Уточнявам, че не пуша, не близвам алкохол и не ям месо всеки ден.
Благодаря на отзовалите се!

# 456
Холестеролът се вдига при наличие на възпаление в тялото, най-грубо казано. Независимо дали е нещо очевидно като зъб например или проблеми по стави или общо системно възпаление. Повечето холестерол си го произвежда тялото, според нуждите, съвсем малка част идва от храната.
За щитовидната проверявали ли сте по-подробно или само ТСХ изследвахте? Да не би да върви автоимунен процес там, при много хора в началото му има едно лашкане между хипер и хипо, докато по някое време се мине трайно в хипофункция.
За инсулина дори да не е стриктно кето, ти е ясно какво трябва. Избягваш храни дето го вдигат много, избягваш ядене на кратки интервали, движиш се редовно и попълваш дефицитите. 19.9 е много висока стойност на гладно, не тръгвай с нагласата "нз дали ще успея" ами се захващай. За споменатата поликистоза също има значение и той.

# 457
Благодаря много за отговора! Трябва да помисля от къде идва това възпаление и как да го овладея.
Иначе не сме задълбавали повече с щитовидната,  каза януари че ще пуснем и фт4 и може и другите неща за щитовидната.  Имам и ужасен косопад, но го отдавам на раждането и смяната на сезона

# 458
Холестеролът се вдига при наличие на възпаление в тялото, най-грубо казано. Независимо дали е нещо очевидно като зъб например или проблеми по стави или общо системно възпаление. Повечето холестерол си го произвежда тялото, според нуждите, съвсем малка част идва от храната.
За щитовидната проверявали ли сте по-подробно или само ТСХ изследвахте? Да не би да върви автоимунен процес там, при много хора в началото му има едно лашкане между хипер и хипо, докато по някое време се мине трайно в хипофункция.
За инсулина дори да не е стриктно кето, ти е ясно какво трябва. Избягваш храни дето го вдигат много, избягваш ядене на кратки интервали, движиш се редовно и попълваш дефицитите. 19.9 е много висока стойност на гладно, не тръгвай с нагласата "нз дали ще успея" ами се захващай. За споменатата поликистоза също има значение и той.

Аз пък знам, че ако имаш завишен инсулин трябва да се храниш по около 4-5 пъти на ден на малки порции, като спазваш стриктна диета. Това ми го каза ендокриноложката ми.

# 459
Естествено - неадекватен съвет, от страна на ендокринолог, както винаги - колко често, а не какво да се яде. Случаят е ясен, да влезе убития.
Честото похапване, значи често повишаване на КЗ, което води до често повишаване или поддържане на повишен инсулин през цялото време. Каква е логиката, да обясни тази специалистка.

# 460
Единственото дето липсва е някой да покаже диета номер 9 дадена му от ендокринолога за ИР Joy То не че е смешно, ама не е и рядкост...

А в какво се изразява тази "стриктна диета" в случая дето трябва да работи с 5 малки хранения? Поне там има ли нещо конкретно, че половината доктори се изчерпват само с тия думи и излиза кой както си го разбира. (Което често е глад и мизерия, с не баш най-подходящите храни...)

# 461
От цял ден дъвчене и мислене какво да се дъвче, то остава ли време за нещо друго... например за четене на медицинска литература Satisfied

# 462
Аз имах опериран стомах и ми праснаха лист с диета с номер... Толкова за адекватността на съветите да хранене от доктори.

# 463
Не знам твоята кой номер е била, то няма лошо че е с номер...
Но номер 9 е за диабетици и то разработвана по време когато повече са били инсулинозависимите, а не като сега масово тип 2. Няма как едно и също нещо да е подходящо за хора които не произвеждат инсулин и за такива дето даже чак резистентни са станали защото произвеждат прекалено много. Особено при положение че от двете второто е обратимо, ако човек се захване.

# 464
Здравейте
Да драсна два реда 😁
Килограмите : 63 Цел да видя 5 на кантара да съм здрава и да имам по хармонично тяло ❤
Закуска кафе
Обяд яйца с праз
Целия ден : Отивам на Спа
Фитнес, после басейн и накрая сауна и парна баня мисля по 2-3 пъти да вляза ще се прибера довечера.
Днес почивка  и не съм на работа ❤😜

Общи условия

Активация на акаунт