С какво ви дразнят свекървите? – 151

• 42 107
  • 758
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Скрит текст:
Хората с натрупан житейски опит ( т.е. възрастните😉) обичат да споделят преживяното и когато е натрапено или с тон, не е добра отсрещната реакция- младите го приемат като вмешателство, нравоучение, подценяване.
 Трябва толерантност да има и както ми каза една клиентка за нейната сопната тийнка "ние се обичаме много и за това в крайна сметка ще се разберем".
Не знаеш колко си права. С годините намаляват естествено близки и  приятели, кой пък нови заетости и  грижи.
И сега, на стари години ми се иска да си поговоря с някого,  да си спомня, то е полезно и напоследък със сина се връщаме назад за неща ,дето не са го интересували като дете, но са важни. Начерта   дървото, до 6 коляно ,назад не знаем, дошли са от беломорието,  някъде края на 19, начало на 20 век, не съм търсила , но и не ми позволиха да ровя в архиви на кметството, някога там работех и  съм можела ,но не бе до това.
Също постъпки, кой -какво ,покупки на земя от кого, такива ,не клюкарски но и клюкарски неща. да се знае в паметта.
 Аз нямах възможност да разпитвам на зрелост моите роднини ,каквото като дете.
 И други неща.
 Но знам,   и аз не съм траяла да ми опяват, а  то не било опяване ,каквото съм изтърпяла да разказват и от свекърва.
 Например ,че някъде назад синове продали волове , телета за волове ,много било важно това,  бащата срещнал търговците ,развалил сделката и  проклел синовете. няма деца в рода , особено мъжките ,дето наследяват името, осиновявали са.
 Та не е зле да има общуване.
 А в битов план,  не знам колко търпение си трябва, до къде са границите, но с плявата има и  истини  и то важни.
 Иначе аз точно оглушах, глаукома има , болки ,не съм добър пример за общуване и ми е добре сама, поне напрежението го няма ,че е зор , напън да схвана. И от слушащия трудно. Та по-добре без общуване.
 Блажени дето се разбират и са си близки. Много съм шетала да посрещам, но ми е носталгично за онова време на общност.
Тооооооолкова си права с написаното! Мисля, че съм малко по-млада (53), но изпитвам същите чувства.
Аз обожава да слушам разказите на по-старите за миналото. Звучаха като приказка, за трудни времена и труден живот. Но никога не съм възприемали съветите като вмешателство и да се сърдя. Просто подминавах с шега и си правех каквото знам. Но от сегашни позиции си давам сметка, че съм следвала общите принципи в които са ме възпитава ли.
Бог да го прости баща ми - земята изораваше да стане каквото е наумил. И хич не му харесваше, когато правех същото. Но винаги сме се отнасяли с разбиране и без обида, когато си "пресрещне" приказката.
Напоследък не виждам подобна толерантност и разбиране към възрастните. Всяко мнение се възприема като налагане и съответно започва едно мерене на... (знаете какво).
Което е твърде жалко.
Даваш пример с човек, който се е опитвал да се налага, после се чудиш защо всяко мнение от по-възрастен се възприема като налагане.
Възприема се като опит за налагане, защото наистина е такова, вероятно. Защо човек трябва да се отнася с разбиране и уважение към подобно отношение спрямо него?

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 11:17 от milenaka

# 256
На мен не ми пречи да си казват мнението, но много зависи по какъв начин го правят. В същото време ужасно ми пречи да настояват да се съобразявам с мнението им. То и от там са драмите и проблемите. Иначе, нищо с никой не си меря. Гледам си живота и не позволявам да се бъркат, където не им е работа. Аз също не им се бъркам.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 11:42 от alex_jp

# 257
...
Тооооооолкова си права с написаното! Мисля, че съм малко по-млада (53), но изпитвам същите чувства.
Аз обожава да слушам разказите на по-старите за миналото. Звучаха като приказка, за трудни времена и труден живот. Но никога не съм възприемали съветите като вмешателство и да се сърдя. Просто подминавах с шега и си правех каквото знам. Но от сегашни позиции си давам сметка, че съм следвала общите принципи в които са ме възпитава ли. Бог да го прости баща ми - земята изораваше да стане каквото е наумил. И хич не му харесваше, когато правех същото. Но винаги сме се отнасяли с разбиране и без обида, когато си "пресрещне" приказката.
Напоследък не виждам подобна толерантност и разбиране към възрастните. Всяко мнение се възприема като налагане и съответно започва едно мерене на... (знаете какво).
Което е твърде жалко.
Съветът може да е поднесен като съвет, но може и да е вмешателство. Ако по-възрастният е и с по-зрелият характер, той няма да допусне да се налага. А ако земята изорава, за да наложи на своето в чужда къща - едва ли може да се очаква кой знае каква толерантност.
Може да се предполага, че с възрастта характерът се обогатява с мъдрост и смирение. Все пак човек минава през какво ли не, вижда преходността на дребните неща и оценява кои са важните.
А ако това помъдряване не се случва, значи какво, младите трябва да се родят мъдри, за да толерират всякакви изблици на родители, които даже не са техни?
Хайде моля ви се.

# 258
Лично аз не се умилявам от подобни истории от миналото и от живота на възрастни роднини. Всеки има своята история, което не я прави някаква уникална и мега ценна за друг освен за тях самите. Да не говорим, че често въртят едни и същи случки по много пъти.
Баба ми е на 95. Слушала съм историите й до втръсване. Тя от 40 години е пенсионер като пенсията й е такава, че ако не сме майка ми и аз да плащаме за всичко, щеше да може да си позволи само кисело мляко и някое и друго хапче, но в никакъв случай живота, който има. Връзката й с живия живот е основно през две съседки на нейните години и каквото чуе от телевизора. Но да ти дава акъл, да ти обяснява как стоят нещата - първа писта и все държи да я слушаш, защото после се сърди и не ти говори с дни, понеже е обидена. Животът днес, няма нищо общо с живота преди 50 години. Какво точно полезно може да ми каже, още повече че тя като тъща и свекърва има огромна роля за развода на двете си деца и до последно няма да го признае - за нея вмешателството в делата на другите е най-нормалното нещо, какво толкова като си дава мнението където не е поискано постоянно.

# 259
Скрит текст:
Хората с натрупан житейски опит ( т.е. възрастните😉) обичат да споделят преживяното и когато е натрапено или с тон, не е добра отсрещната реакция- младите го приемат като вмешателство, нравоучение, подценяване.
 Трябва толерантност да има и както ми каза една клиентка за нейната сопната тийнка "ние се обичаме много и за това в крайна сметка ще се разберем".
Не знаеш колко си права. С годините намаляват естествено близки и  приятели, кой пък нови заетости и  грижи.
И сега, на стари години ми се иска да си поговоря с някого,  да си спомня, то е полезно и напоследък със сина се връщаме назад за неща ,дето не са го интересували като дете, но са важни. Начерта   дървото, до 6 коляно ,назад не знаем, дошли са от беломорието,  някъде края на 19, начало на 20 век, не съм търсила , но и не ми позволиха да ровя в архиви на кметството, някога там работех и  съм можела ,но не бе до това.
Също постъпки, кой -какво ,покупки на земя от кого, такива ,не клюкарски но и клюкарски неща. да се знае в паметта.
 И други неща.
 Но знам,   и аз не съм траяла да ми опяват, а  то не било опяване ,каквото съм изтърпяла да разказват и от свекърва.
 Например ,че някъде назад синове продали волове , телета за волове ,много било важно това,  бащата срещнал търговците ,развалил сделката и  проклел синовете. няма деца в рода , особено мъжките ,дето наследяват името, осиновявали са.
 А в битов план,  не знам колко търпение си трябва, до къде са границите, но с плявата има и  истини  и то важни.
 Иначе аз точно оглушах, глаукома има , болки ,не съм добър пример за общуване и ми е добре сама, поне напрежението го няма ,че е зор , напън да схвана. И от слушащия трудно. Та по-добре без общуване.
 Блажени дето се разбират и са си близки. Много съм шетала да посрещам, но ми е носталгично за онова време на общност.
Аз обожава да слушам разказите на по-старите за миналото. Звучаха като приказка, за трудни времена и труден живот. Но никога не съм възприемали съветите като вмешателство и да се сърдя. Просто подминавах с шега и си правех каквото знам. Но от сегашни позиции си давам сметка, че съм следвала общите принципи в които са ме възпитава ли.
Бог да го прости баща ми - земята изораваше да стане каквото е наумил. И хич не му харесваше, когато правех същото. Но винаги сме се отнасяли с разбиране и без обида, когато си "пресрещне" приказката.
Което е твърде жалко.
Даваш пример с човек, който се е опитвал да се налага, после се чудиш защо всяко мнение от по-възрастен се възприема като налагане.
Възприема се като опит за налагане, защото наистина е такова, вероятно. Защо човек трябва да се отнася с разбиране и уважение към подобно отношение спрямо него?
Давам пример с човек, който правеше и невъзможното да постига СВОИТЕ цели. И като такъв преминал през какво ли не. Който имаше мнение и отношение за живота на най-близките си. И който се опитваше със съвет да им спести своите грешки.
А вашия коментар е точно пример за нещата, които не харесвам в младото поколение - липса на разбиране, толерантни приемане и краен индивидуализъм.

# 260
Изобщо не ме интересува, кой какво не харесва в младото поколение (не, че съм баш млада де). Негово право си е, но държа да не ми го демонстрира. Интересува ме да не ми създават излишно напрежение в моето семейство, достатъчно натоварено ни е ежедневието.

# 261
А на моя позната свекърите прехвърлиха апартамента си само на нейно име. Синът им няма нищо против. Живеят си мирно и сговорно.

Защо са го направили? Освен ако синът не е алкохолик, или с някакви други зависимости.

# 262
Изобщо не ме интересува, кой какво не харесва в младото поколение (не, че съм баш млада де). Негово право си е, но държа да не ми го демонстрира. Интересува ме да не ми създават излишно напрежение в моето семейство, достатъчно натоварено ни е ежедневието.
Ами спестете си четенето на форуми, в такъв случай.
Защото тук се чепат точно проблемите в чуждите семейства.
За който не е разбрал - обобщението ми за "младото поколение" се отнася съвсем конкретно за много от жалващите се тук.

# 263
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
 И други неща.
Което е твърде жалко.
Давам пример с човек, който правеше и невъзможното да постига СВОИТЕ цели. И като такъв преминал през какво ли не. Който имаше мнение и отношение за живота на най-близките си. И който се опитваше със съвет да им спести своите грешки.
А вашия коментар е точно пример за нещата, които не харесвам в младото поколение - липса на разбиране, толерантни приемане и краен индивидуализъм.
Всеки има право на собствени цели и на избор на начин/и за постигането им – нямам абсолютно никакъв проблем с това. Мнение за живота на близките – също всеки има право на това (стига правото да е двупосочно). Същото се отнася и за съветите – ако даваш непоискан съвет, то трябва да проявиш разбиране и толерантност, когато на теб също ти дават такъв.

Всъщност, липса на разбиране и липса на толерантност забелязвам в немалка част от възрастните. Изразява се в "Аз знам по-добре за твоя живот, ти ще ме слушаш". Това е и доста голяма доза високомерие.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 12:02 от milenaka

# 264
Ама не ми казвайте, какво да правя Simple Smile. Ще чета и пиша, където намеря за добре. И аман от свекърви в тая тема Simple Smile.

# 265
  • Варна
Ако чорапите ми залепват за пода, изобщо няма да си събуя обувките, влизайки там. И сигурно няма и детето си да пускам там.

# 266
  • при късмета
А защо точно не харесваш тези черти в младите? Аз не намирам нищо лошо в тях. Какво му е лошото на индивидуализма? Не може всички да сме в шаблон, като през комунизма, това за мен е безкрайно разрушително. Щеш, не щеш, виждаш, че е грешно, но системата и обществото изфабрикувано от тази система не ти дават да промениш нищо.
Ти от своя страна, правиш точно това, което твърдиш, че не харесваш. Липсва ти разбиране към младите и си абсолютно нетолерантна. Изискваш го само в обратна посока. Някой назад отбеляза, а и аз много пъти съм го казвала, че опита от преди 30-50 години изобщо не е валиден днес. Така, че възрастните и да искат, не могат да са кой знае колко полезни. Това не пречи да имаш мнение и отношение към живота на близките си и да даваш съвети. Обаче това, което не харесвам у възрастните е, че не правят разлика м/у даване на съвет и налагането му. Даваш съвет като го обсъдиш с въпросния човек, кажеш си мнението, споделиш опита си и кажеш кака си решил ситуацията. ВЕДНЪЖ. Като започнеш да го натякваш всеки път, при всеки разговор и се тръшкаш, че само твоя начин е правилния, е налагане.

# 267
А на моя позната свекърите прехвърлиха апартамента си само на нейно име. Синът им няма нищо против. Живеят си мирно и сговорно.

Защо са го направили? Освен ако синът не е алкохолик, или с някакви други зависимости.
Не знам, наистина, мъжът е наистина читав и отговорен. Според познатата, доводът им бил, че ако нещо се разделят, тя ще гледа децата.

# 268
Жив пример - навремето са захранвали бебетата с кисело мляко от 3-тия, 4-тия месец. Аз захраних моето на 6 месеца, и разбира се, Не с кисело мляко… и се започва едно опяване, ама как тя си захранила нейните, ама защо не съм й слагала поне по малко захар или сол в храната. Говорим за бебе, което нямаше една година… Беше на 4 месеца и свекървата искаше да го слага седнало, при което аз й обяснявам, че не е препоръчително, бла-бла, тя си прави каквото си е решила. След това, на около 6 месеца се пробва да го слага да си стъпа на крачетата, и като вече не ми издържаха нервите, й направих доста по-сопната забележка, спря. Съответно, казах на мм, че детето докато не проговори и проходи, тя няма да го гледа без мое присъствие. Като беше новородено, й оставям кърма, детето тъкмо трябваше да яде. Оставяме й го за 40 минути, връщаме се, и с влизането тя ми казва : Ми аз нарочно не съм го хранила”. Ама как така? Коя си ти, че да решаваш дали ще го храниш? Детето си се хранеше точно на 3 часа, показва, че е гладно, ама тя наща смята, че няма да го храни. Ако не е, че не съм възпитана така, и че й търпя глупостите, защото все пак е майка на мъжа ми, да съм я оритала 163749 пъти. Когато става въпрос за детето ми, съм безскруполна. Разберете, че това, че нещо се е правило така преди 20-30-40 години, не значи, че трябва и сега да е така. И това, че вие сте го правили, никой не е длъжен да се съобразява с това. Няма лошо да дадеш съвет, но не и да натрапваш мнението си, някой в предните коментари много добре го беше написал.

# 269
Alex_jp  Напишете ясно и точно в заглавието на темата "САМО ЗА СНАХИ" или "ЗАБРАНЕНО ЗА СВЕКЪРВИ". На изказването, че ви интересува само ВАШЕТО семейство какъв би трябвало да е отговора?

Ма-ко от три прочетени мои поста и явно неразбран нито един, написахте историята на живота ми и направихте подробен анализ на личността и действията ми. Не ме познавате и се надявам да не ви се налага да четете подобни глупости за себе си, написани от някой който ви познава също толкова.
Нищо против нямам различните мнения (още повече в анонимен форум). Не си позволявам да пиша изводи за който и да е потребител.

Общи условия

Активация на акаунт