С какво ви дразнят свекървите? – 151

• 40 855
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Свекървата е длъжна да се върже на възел от усилия да угоди на всички, най-вече на тези, които са пас и трябва да им чете мислите. Ами не е добра основа за отношения. Вие по никакъв начин не улеснявате общуването между баба и деца, но се дразните на "онова семейство". Мъжът ти вижда какво става и какви са причините бабата да не е виждала децата от месеци, даже ти го е казал.

# 676
Добре де, ти какво точно искаш? Искаш на не идва- не я каните и не идва, да не я вози мъжа ти-уредено. Сега точно какъв е проблема? Трябва да идва и да ви се моли??? Да спре да ходи при другите??? Много момичета се молят да са в  твоята ситуация, ама не става. Вашето семейство сте го постигнали. Но хем сърби, хем боли. Пак нещо не ви е угодно.
Enter Sandman, самоцитирам се.
Пак питам, ти точно какво искаш?
Да не идва във вас?
Как да вземе внуците и кога?
Да не ходите при свекърите с преспиване.
Уточнете ти и мъжа ти в разговор какво искате, което да се промени и какво в отношението към вас ви дразни. След това седнете и поговорете с неговите родители те какво мислят и искат ли да се промени нещо. Предложете идеи, да предложат и те. И вижте ще стигнете ли до някакъв консенсус. Ако стигнете и сте доволни добре, ако не стигнете приемате този факт и не си тровите живота повече.
И едно много важно нещо, спирате да се съревновавате с другото семейство. Може вие да не се харесвате и да се общувате, но това не е равнозначно за забраните и на свекървата да общува с тях.

# 677
Нещата са взаимни в този свят. Като огледалото - усмивка, намусване, всичко се връща.

Ето пример. Като бяха малки децата, свекърва ми идваше веднъж седмично вечер. Честно, едвам я изтърпявахме и много се радвахме, когато си тръгне.
По някое време узнахме, че тя била ходела всеки божи ден при зълва ми - сестрата на мъжа ми, да точи баници и да прави закуски на техните деца. Тогава разбрах, че съм имала Ангел-хранител! Ами ако беше решила да ни изравни, като разпределя посещенията и на двете места? Пази Боже!!! ММ е с по-здрави нерви, но аз щях да се преместя в лудницата, за по-спокойно.

Ние не сме се радвали да я виждаме, тя не се е радвала да ни вижда, което не й е пречело да обича всички деца. Радвала им се е, и до сега трепери за тях. Другото семейство сигурно са били доволни, ами халал да им е.

# 678
А какво правеше, че се радвахте да си тръгне.

# 679
  • София
Enter Sandman, шегата настрана (извинявай за по-горе), а дали по-скоро свекърва ти се дърпа точно заради тази твоя така ясно заявена независимост, един вид - не си ми нужна, справям се всичко и т.н. Защото аз например съм/бях много привързана към нашите, към баба и дядо и съответно мисля, че някой ден бих искала някак да участвам в отглеждането на внуците си, не просто да мина на гости или да ги видя на пица. Та жената предпочита да е там, където се чувства полезна, особено ако е от тези баби, които с кеф и желание гледат внучета (има и такива). Това като храна за размисъл просто. И в нейното поколение много жени така изразяват любов и грижа - да цъфнат у вас да ти измият чиниите, да ти прострат прането, ей такива. Не всички са някакви германски баби. Ти в случая най-добре си знаеш свекървата. Но ти вярвам, че има някаква предистория, иначе едва ли ще се дразниш толкова.

# 680
Аз пък едно не разбирам - като виждаш, или поне така си мислиш, че дели децата на любими и не толкова любими, какво смяташ , че можеш да направиш? Т.е. насила не можеш да я накараш да заобича твоите толкова,колкото на другата снаха. И какво от това? Животът продължава,  ти ясно казваш ,че си можеш и без баби.Давай смело напред, не ти трябват .И на децата не им трябват , щом пък толкоз ги дели.
    Момичетата са ти казали доста неща,над които да помислиш, ако искаш.   Ще бъда свекърва някой ден, живот и здраве. От сега ми се изправят косите като чета някои снахи , а пък и вече имам една внучка , на която ще съм дала няколко години повече обич.

# 681
Само ако кажеш защо и  майка ти на заведение вижда децата ти и като ни една не приемаш кой   е спал  у вас? Без подробности - приятелка,  роднина, непознат?

# 682
А какво правеше, че се радвахте да си тръгне.
Какво ли не. С дъщеря си имат доверителни отношения, синът й е дистанциран към нея, иначе е мил и сърдечен. Двете й деца са с голяма разлика, а с мен разликата е още по-голяма. Съответно, макар и зрели хора, тя ни възприема като някакви дечковци, недорасляци и смята за правилно да ни намила и да ни дава акъл, по много и с гаден тон. Един вид - смята, че е редно да си разиграва коня, защото тя знае, а ние - не. И това не се променя, колкото и години да минават. А ние очевидно не сме намерили правилния тон, за да се сближим някак си с нея.

Аз имаХ мания за добри отношения и я търпях, години и години. Сега мисля, че може би е било голяма грешка. Не е трябвало. Наистина исках да се разбираме, не се получи. Вече не се виждаме, не се чуваме и може би това е било решението по начало. Но синът й я вижда, помага й, защото е добър син, както и добър човек.

# 683
Enter Sandman, шегата настрана (извинявай за по-горе), а дали по-скоро свекърва ти се дърпа точно заради тази твоя така ясно заявена независимост, един вид - не си ми нужна, справям се всичко и т.н. Защото аз например съм/бях много привързана към нашите, към баба и дядо и съответно мисля, че някой ден бих искала някак да участвам в отглеждането на внуците си, не просто да мина на гости или да ги видя на пица. Та жената предпочита да е там, където се чувства полезна, особено ако е от тези баби, които с кеф и желание гледат внучета (има и такива). Това като храна за размисъл просто. И в нейното поколение много жени така изразяват любов и грижа - да цъфнат у вас да ти измият чиниите, да ти прострат прането, ей такива. Не всички са някакви германски баби. Ти в случая най-добре си знаеш свекървата. Но ти вярвам, че има някаква предистория, иначе едва ли ще се дразниш толкова.
Лично аз изтръпвам при идеята някой да ми пуска пералня и да ми мие чиниите като знак за грижа, камо ли редовна. И също не примирам да ставам хотел. Обаче между тази крайност и другата, която е никой да не припарва вкъщи, има цял спектър на отношения, които могат да бъдат приемливи и за двете страни.

Делене на внучета - ами не знам защо сте изненадани. Ако с едните общува редовно, защото просто ги вижда редовно, а другите 3 пъти в годината, кои смятате, че са по на сърце? Ние сме хора, не роботи и хората са го казали - далече от очите, далече от сърцето.

# 684
  • София
Лично аз изтръпвам при идеята някой да ми пуска пералня и да ми мие чиниите като знак за грижа, камо ли редовна.

Е много ясно, то ако не беше така, две трети от проблемите между снахи и свекърви нямаше да ги има. А и между майки и дъщери, когато се появят внучетата. Моята майка я гонех навън с детето, и без това беше луда по него. Иначе пристига "да се видим" и след две минути вече виси я на мивката, я в спалнята сгъва дрехи... Проста да паладейш, дето викат рускините! Дали е от поколението им, или от самото дълбоко усещане, че също си родител на това дете (внучето) и си толкова отговорен за неговото добруване, колкото и майка му и баща му. Защото аз твърдо смятам, че бабите и дядовците са родители (макар и през през поколение), хора със специален статут и отношение към детето, не просто някакви "външни лица". И затова толкова лесно стават взривоопасни отношенията.

# 685
  • София
Ау, добре че някоя от бабите ни беше изявила претенции да "родителства" детето ми, че щяхме да имаме много сериозен проблем. Детето ми си има родители и това не е нито една от бабите.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 13:00 от milenaka

# 686
За разлика от майката, която обича децата си безусловно, по инстинкт, при всички останали роднини – дори бащата, бабите и дядовците – не е така. Те се привързват постепенно, покрай грижите за децата. Колкото повече грижи и общуване има, толкова повече се привързват.
Когато няма достатъчно и качествено общуване, напълно нормално е да няма и истинска привързаност. По един начин се обича дете, което всеки ден ти е пред очите, по друг – дете, което виждаш от дъжд на вятър. По един начин се обича, когато полагаш грижи и участваш в живота на детето, по друг – когато го гледаш само на снимки или на видео.
Другият проблем е, че често отношението към децата зависи от техните родители. Когато отношенията между възрастните не са наред, това рано или късно се отразява и върху отношението към децата. Да, гадно е, да, не е справедливо, но е житейски факт. Малко ли са случаите, когато роден баща се отрича и забравя собствените си деца, когато се раздели с майката? Ами нещо подобно може да се случи и при бабата и дядото. Не се разбират със снахата (или дъщерята, защото и такива случаи знам), оттам се променя отношението им и към децата.

# 687
Само ако кажеш защо и  майка ти на заведение вижда децата ти и като ни една не приемаш кой   е спал  у вас? Без подробности - приятелка,  роднина, непознат?
И в нас никой не е спал. Няма и да спи скоро. Живеем на 45кв. 3ма човека с 2 кучета и 2 котки. Абсолютно неудобно ми е да каня хора. Това ме затруднява, а аз нужда от трудности нямам. Сигурно и при други ще е така. Като цяло не обичам никакви гости.

# 688
  • при късмета
Да, авторката (не запомних ника, да ме извини) трябва да разбере, че връзка м/у баба и внучета ще има при общуване. Ама на живо. Сийка е права, така се изграждат всякакъв вид връзки, не само тази.
Основание да общуват само виртуално е, ако децата са малки, а бабата налага нещо различно в отглеждането от родителите, примерно хранене. В този случай обичайните оплаквания за намеса на бабата в отглеждането на децата липсват и свекървата не се налага и дава акъли, да не говорим да предприема действия. А и децата вече са големи, поне с такова впечатление останах. Радват се на баба си за сега, но ако се разредят контактите това ще се промени. Жената като от 10 години си знае реда в къщата им, затова не се е обадила. Но ако все пак и самата тя държи на връзка и с тези внуци, да трябваше, продължавам така да мисля. Но и авторката трябва да промени неща, да каже на свекървата като идва в града да се обажда да измислят нещо или мъжа ѝ да проведе този разговор. Ако има инициатива и от тяхна страна, тогава вече ще стане ясно дали бабата наистина дели внуците или просто се съобразява с реда в тяхната къща

# 689
Аз не вярвам на авторката, че свекървата  и майка ѝ са равнопоставени относно посещения и виждане. 
Защо домът е затворен?   Свекървата ще изцапа или обратното-ще види  "уреда" ѝ ? Нали все пак в това жилище се живее! Не  вярвам  да няма едно място  жената  да седне и да си види сина  и внуците. 
 Тук има издигнати стени от страна на снахата и няма защо да се дразни,че онези внуци са по - обгрижвани.  Ами като  гледа  свекърва си   с бялото на очите и отношението ѝ към нея е  "топло" като ледена висулка в пазвата,  какво очаква?
Лично аз в такава ситуация,колкото и да си обичам внуците, също ще се дистанцирам. Всеки си има някакво достойнство.

Общи условия

Активация на акаунт