Нека не спорим какъв празник е Хелоуин и дали трябва да го празнуваме!

Такъв ден ни дава възможност да се развихрим в грима и костюма си, да се превъплътим в чужд образ и да се забавляваме така, както не можем да се забавляваме в друг ден от годината.

Като гримьор моето същество ликува, настъпи ли 31.10. Смятам, че това е най-гримьорският празник в годината и вади артиста от всеки човек, решил да създаде образ за този празник. Често казвам, че образите за Хелоуин са "направи си сам" проект и е толкова забавно. Винаги е по-добре да започнем подготовката отрано, да помислим кой или какво искаме да бъдем, за да успеем да си набавим или сътворим нужния арсенал от продукти за грим, дрехи и аксесоари. Можем да използваме или преправим стара дреха, да си сътворим маска или корона от картон, да подстрижем евтина перука, купена от магазин с бюджетни стоки!...Но в последните години е доста лесно, нека си признаем! Навсякъде вече се предлагат цели костюми в различни размери – пират, вампир, принцеса, скелет, зомби… Могат без усилие да се открият и бои за лице.

Идвам на помощ с някои идеи, които са лесно приложими от всеки!

Съветът ми към всички е да следваме тенденциите в образите за Хелоуин. Да, има такива! Това са най-често образи, нашумели от последните касови филмови ленти или пък са лица от шоу програми! Всяка година в YouTube и в социалните мрежи (виж постовете ми с грим като Жокера, Кенаки) има tutorial-видеа как да създадем тази или онази визия. Задачата е улеснена.

И все пак…

Често, като "гримьор на терен" на снимачната площадка ми се е налагало да променям предварително изградената визия според вижданията на режисьора и фотографа. Това много ме е научило как чрез подръчни средства и материали да състарявам актьора, да създавам рани, синини, че дори и за го "замразявам"!

Последното се постига доста ефектно като смесите сребрист глитър, бели металически сенки за очи и фино настъргана бяла свещ! Като основа на лицето нанесете мноооого светъл тон фондьотен или светъл коректор и покрийте с тази смес, докато основата е още влажна, за да залепне добре. Може да се снабдите с база за сенки за очи или лепило за глитъри и тях да използвате като основа. Обещавам ви доста реалистичен заскрежен вид, а как сияе в тъмното и проблясва при снимка със светкавица, ах!

Beauty гримът за Хелоуин се постига лесно с продуктите, които имаме в козметичния си несесер. Лесно можем да се превърнем в красива вещица, дама – вампир с тъмни кръгове под очите и блед тен на кожата или Джесика Рабит… Дори вечният sugar scull може да се нарисува на лицето с моливи за очи и устни, сенки и червила. Или пък да се превърнем в кукла-марионетка.

https://www.instagram.com/reel/CVs7k3noXYk/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==  

https://www.instagram.com/p/CHBKhbDDUJ_/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/p/CGnNUFHDRVN/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/p/CGkWaIejkzd/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Нищо работа.

Как обаче да се справим сами вкъщи, ако сме решили да изглеждаме зловещо?

Не забравяйте, че течните матови червила в червен цвят са прекрасни за пресъздаване на кръв по лицето. Ако нямате такова червило, то и обикновената формула на червилото в гилза върши работа – само стопете на пламъка на свещ или запалка малко количество в супена лъжица и разнесете на желаните места по лицето.

С лепило за мигли и салфетка (и/или тоалетна хартия, памук и др.) може да се създаде релеф или „нараняване“ по кожата. Разделете предварително пластовете на салфетката и тоалетната хартия и накъсайте с ръце памука. Нанесете лепилото директно на кожата и докато е още влажно, залепете върху него много тънка лентичка от хартията или малко количество памук. Сложете още малко лепило върху тях, за да станат леко прозрачни и да залепнат добре. Повторете действието, колкото е нужно до достигане на желаните форма и релеф. Когато резултатът ви удовлетворява, изчакайте лепилото напълно да изсъхне и оцветете със сенки, фондьотен, коректор. Поставете "кръв" с помощта на червило. А ефекта на прясна кръв може да постигнете с концентриран сок арония, който ще стои мокър и течен.

Драскотини по лицето пък се създават като изрежете малко парче от телена гъба за миене на съдове, потопите го в "кръв" и прокарате по лицето или тялото. Внимавайте да не нараните кожата!

Съвсем лесно може да оформите от стиропор или чрез техниката "папиѐ машѐ" някаква форма (рогца, издутина, скула или релефна рана), които да залепите с помощта на лепило за мигли върху лицето. После само трябва да ги оцветите, както желаете и имате хелоиунски образ!

https://www.instagram.com/p/Bpj7zXZDwa3/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/p/Bpj8SZ8jzr2/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/p/CG2hPNjDdEo/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODYzODk5MjUwMjg4ODIz … =MzRlODBiNWFlZA==Преобразяването на децата и най-малките е страхотно преживяване, съпроводено от истински ентусиазъм!
Често те са Дракула, призрак или пък скелет с нарисуван череп на лицето.

Още по-забавно е, ако детето има любим анимационен или филмов герой или такъв от някоя игра! Тогава заедно с него може да изгорите костюма и маската и да измислите цялостната му визия.

https://www.instagram.com/p/CVstxlII4H9/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

У дома няколко пъти правим маски тип "шлем" от лека пластмасова саксия, в която главата на детето се побира. Обръщаме я с дъното нагоре, изрязваме дупки за очите и започваме да я преобразяване. С помощта на широка лента тиксо и няколко дунапренени гъби за баня оформяме главата, поставяме уши, коса или шапка и облепяме всичко с парчета плат от стара дреха! Готово! Детето само я нахлупва и хуква да търси лакомства и да прави пакости!

(Така направихме последно това:
https://youtu.be/01qrnCRjihE?si=zv3DMFH_7PNHcUQT))

Тинейджърите пък се увличат по аниме, манга и гейм героите. Създаването им е много лесно и също толкова забавно!

Обикновена бяла маска на цяло лице, може да се изреже и оцвети, перука да се подстриже и стилизира, да се извади дреха от собствения ни гардероб… имаме безброй възможности!

https://www.instagram.com/p/CVstxlII4H9/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Създайте празник за себе си и за децата! Хелоуин е още една възможност. Забавлението е гарантирано!

Имате въпрос относно техниките на гримиране? Пишете ми и ще се радвам да ви отговоря лично в тази тема!

Последна редакция: ср, 25 окт 2023, 16:33 от Пeтя