Стани богат - тема 17

• 17 142
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Грузинско звучи

# 361
Това "хачапури" звучи грузинско, иначе го чувам за пръв път.

# 362
Баш и аз така мисля.

# 363
Аз имам рецепта за хачапури, даже веднъж пробвах да я направя, без да съм виждала и яла оригинала. Simple Smile

# 364
  • София
Ако е права с членуването -то, е индийско. Слушам и чакам
(Методите на разсъждение - а.к.а. "размисълът" - са различни при всеки. Още с прочитането на думата я приех като цяла дума - без идеи за членуване/граматика и т.н. И след като в отговорите няма испано-говоряща страна - КЪДЕТО би могло да е "нещо-си" с наставка за умалително: ядененце, момченце... Ми остана Грузия. (...) И дамата като рече, че било наставка и като я махнеш, си звучи индийско.
Разсъждавам си с вас тук. Имам склонността някъде да изпускам нещо из въпроса, ама май е добре да си "размислям", както аз си го правя.)

Не ми беше чак High вечерта. Но вече знам отгде иде урбулешката дума.
Хубави, спокойни, топли (колкото времето е рекло) почивни дни на всички! Който има неделно "задание" да гласува - нека да иде! Направете го!

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 19:03 от EmBrother

# 365
Браво на майката.

# 366
  • София
Днес не ми хареса нещо епизода.
Доста грешки и пропуски.

# 367
Днес не ми хареса нещо епизода.
Доста грешки и пропуски.
+1

# 368
  • Русе
И хай и лоу. Не е като да са някакви много сложни думи. Но жокерът се справи добре.

Хачапури не знам какво е.

Хачапури обикновено е питка с плънка от сирене, но може да бъде и с друга плънка, може да е затворена или отворена. В Берьозка си купих хачапури, но тестото беше напълно безсолно и безвкусно, а всъщност то е най-важното. Иначе беше тънко и хрупкаво, но все пак съвсем безвкусно. Повече не съм опитвала. Бих си направила, но не мога да меся, иначе не е сложно.

Не знаех етимологията на урбулешката, но тази дума съм я чувала в употреба като да направиш нещо набързо, на две на три - не се връзва с такъв точен занаят като часовникарството.

# 369
  • Sofia
Ще ми припомните ли какво обясниха за “урбулешката”?
Намирам в нета, че произхожда от Влашки - orbul- сляп, слепешката. Не е свързано с професия

# 370
Ето го обяснението – урбарар. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%80

На мен версията с влашкия ми се струва по-логична.

# 371
  • Враца
Последното изречение е:
Името на тази длъжност е запазена до днес в съвременния български език в израза „урбулешка работа“, който означава работа свършена неточно, набързо и през пръсти.

Значи, и аз правилно съм го чувала и запонила- че се използва като работа, свършена през пръсти. Въпросът беше добър, но много труден, според мен, за такава сума. Обаче това си е редовно.

# 372
  • Sofia
Аз пък го свързвам по-скоро с работа, свършена набързо, през глава и без особена мисъл, така че и на мен през влашкия ми е по-близо като значение.

# 373
То и чисто фонетично урбулешката е много по-близо до орбул, отколкото до урбарар.

# 374
  • София
Почти не гледам СБ вече, но го хванах на лесните въпроси как пуфти и възкликва с Еврика... /Този за Йовков щях да изгоря лично/
През кой ден тази седмица се е държал грубо с млада участничка , мисля че беше друга - в нета ми се мерна...
Доста я пришпорва...
Пп. Това е да, доста грозно...жалко за човека.
WTF?

Общи условия

Активация на акаунт