Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 685
  • 865
  •   1
Отговори
# 195
има процеси и хора, за които работят само 'твърди умения',
това да се опитваме да се харесваме на всички не приключва ли в гимназията?

Соул, изчакай си коледния бонус и да мине януари, после леко- полека се разкарай,
това са почти три месеца да си направиш проучване и да избереш нещо по-добро

# 196
Soul, това с вратата и умрЕл кон не би го изтърпял. Не търси сега, а си пусни предизвестието да тече срока. Че току виж утре ти се усмихнал мазно шефа, и ти омекнали коленете, и пак ще простиш, и пак ще забравиш униженията.
Вярно ли затварят Осрам -Санмина? Защо? А другите в бранша в Пловдив?

# 197
Сигурно нямат работници, затова затварят.Язакито при нас вечно търсят по 30-40 човека, чак от села на 100 км. водеха и те се отказват.

# 198
И при нас много трудно с работниците. Да не говорим за трудови навици, дисциплина... Тотал щета 🙄
Аз пък Санмина си ги бях харесала, че от наше село имаха транспорт 😁 ама няма да е явно.

# 199
  • София
Някак а приори се приема, че мениджър невладеещ спецификата на работата, е непременно и умел в комуникациите и аргументите, увлича с лекота и е пример … май за никой, защото, все пак и работа трябва да се върши. Да, ама не. Едното не върви с другото. Има и тотал щета, които се веят на парашута и не знаят, къде са се приземили, че и две общи приказки не могат да свържат.

Защо, мениджърът на Соул, нали е работил с нея и тя се е доказала, защо да не й има доверие, че човекът с връзките трябва да се вика?!

E, Tsugumi, все за нещо трябва да са го взели този човек, нали? Понеже се каза, че няма компетенции, предполжих, че има харизмата да бъде мениджър. Може и напълно да греша, не зная.

Соул, моят съвет към теб е - оглеждай се. Почвай да пускаш сиви-та, почвай активно да каниддатстваш. Няма нужда от емоционални изпълнения с предизвестия, но просто търси. Сигурна съм, че ще изгрее слънце и на твоята улица. Сега се отварят доста позиции, защото е началото на годината, така че се оглеждай. Желая ти успех и дано да намериш онова, което ти е приятно да правиш и да се чувстваш оценена, щастлива и най-вече не стресирана Simple Smile

# 200
Slanchezara, нали е взет заради добрите стари  спомени 😎

# 201
И при нас много трудно с работниците. Да не говорим за трудови навици, дисциплина... Тотал щета 🙄
Аз пък Санмина си ги бях харесала, че от наше село имаха транспорт 😁 ама няма да е явно.
За 1200 чисто каква дисциплина, какви навици? Кютат до майчинство или
за стаж и после довиждане. Същите тия като отидат в Англия как работят както трябва.
Само администрацията е от отварянето, текучество няма.

# 202
малко повече е от толкова, ама за хора с 4 клас, които едвам си пишат имената без грешка.. колко да е?
За Англия, Германия, Холандия също е вярно, постоянно фъркат напред-назад. Но пък има и много върнали се, които не им се ходи пак..

# 203
Ако си най-добрият служител понякога хич не е полезно да те повишат, защото освен новите мениджърски задачи ще ти остане и голяма част от старата работа, понеже все някой трябва да я свърши, а онези долу не могат, пък ти си отговорна... И става много тежко. На всичко отгоре може хем да си началник, хем не чак толкова, че да можеш да изпоуволниш неставащите...
Смяна на работата е за предпочитане в такъв случай.

За 1200 чисто каква дисциплина, какви навици? Кютат до майчинство или
за стаж и после довиждане. Същите тия като отидат в Англия как работят както трябва.

То не, че ако се погледне комплексно работенето в Англия е кой знае колко по-голяма далавера, ама някак хората гледат абсолютните цифри.

# 204
  • София
Slanchezara, нали е взет заради добрите стари  спомени 😎

Това изглежда като лека провокация, но все пак ще отговоря.

След като си смених работата, привлякох доста колеги, които познавам от преди, на които имам доверие и, които според мен, са страхотни професионалисти. Имам им доверие, разчитам на тях. Тези хора в началото също не бяха леко приети, но все пак положих усилия да им бъде даден шанс. Част от тях вече са мениджъри и са много обичани мениджъри от екипа. Така че първосигналните реакции не винаги са точните. Тези хора са харесвани и от централата, и от висшия мениджмънт на българския клон и от 90% от хората, дори и извън България, които работят с тях. Та питам, тези хора парашутисти ли са? По мое мнение - не, защото са (според мен поне) специалисти на световно ниво, които жънат ежедневно успехи и често са давани за пример пред вътрешнофирмени комюнитита (говорим глобално).

Подобни приказки слушах първите 6 месеца - че защото са ми приятели/познаваме се отдавна, и бла бла. Даже един човек беше толкова обиден, че напусна. Е, след това кандидатства 7 (седем) пъти за различни позиции, обявени при мен. Е, тия, които най-силно приказваха, в момента осъзнаха, че нито имат подговорката, нито топките, за да са на таква позиция.

Затова и предположих, че вероятно човекът от случая на Соул фри има други качества. Разбира се, всичко е хипотетично - не познавам лично Соул, доверявам се на преценката ѝ за нивото на професионализъм и приемам за чиста монета това, което тя казва.

Между другото - имам си и при мен няколко демотивирани, които смятат, че на тях се крепи фирмата. Аз никак не мисля така, защото аз нямам мениджърско образование (от типа на Бизнес администрация, Проектен мениджмънт или Стопанско управление и подобни) - стартирала съм преди много години от най-ниското стъпало и съм вървяла нагоре - къде с професионализъм, къде, защото не е имало кой да поеме някакви задачи, къде с късмет - та тези де, демотивираните - нито работата им е качествено свършена, нито на тях някой кой знае колко разчита, но те най-много мрънкат колко са заети, отрудени и т.н, а като тегля чертата - ми няма кой знае какво свършено, още по-малко нещо да е уау. Така де, монетата винаги има две страни.

# 205
Защо провокация, пиша за случая, както бе представен. Вас, slanchezara, не Ви познавам и как сте постъпили Вие има значение само за Вашата история. Разбирам, че тълкувате от своя опит, а има далеч повече възможни варианти също. И, всъщност, Вие представяте само Вашата страна.

# 206
Разговорът "Ако не ме повишите или не ми увеличите заплатата или и двете" се води само веднъж. Ако няма резултат, пътят е ясен. Работодателят вижда, че въпреки недоволството, вие си стоите, на това отгоре си вършите и работата. Тогава какво очаквате от него? Дори и наистина да нямате качествата за по-високата позиция или шефът да си пази мястото за някой приятел, ако смята, че наистина ще напуснете и ще оставите потоп след себе си, задължително ще ви даде повече пари. За да ви задържи. Обаче вие не го правите. Значи и той не е нужно да прави нищо, стоите си във фирмата, работата си върви. А това, че ако напуснете, ще трябва да даде повече пари на новия човек, е вярно. Само че ключовото е "ако". Засега не сте и шефът е изцяло на печалба.

# 207
  • София
Е, и ние ще сме "доволни" на нов шеф парашутист при положение, че нямаме особен избор. Компаниите са приели друга политика напоследък - не се санкционират мениджъри, а екипи.

# 208
Засега не сте и шефът е изцяло на печалба.

Мхммм....засега!

Намирането на нова и хубава работа не става от днес за утре, нали? Ако ще хвърлям ключовете и след мен и потоп, няма да постигна нищо. И, да, засега ще работя, ще покажа, каквото трябва и междувременно ще си търся работа. Но няма да водя повече разговори, ще си върша работата на санитарния минимум, пък, като ме питат нещо - не знам, не мога и не го разбирам това, са чудесни отговори.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 20:35 от Soul Free

# 209
  • София
Соул, почнала си на санитарния минимум от година поне Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт