Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 529
  • 865
  •   2
Отговори
# 615
На предишната работа непушачки са се възмущавали, че излизаме.
Ами аз им викам - някой да ви е спрял вас да излизате?
Обаче това с бонбоните е грозно.
В производство  като съм работила почивките са три. Две 15 минутни и една 30. Нямаш друг шанс и на никой не му пука дали си пушач или не.

# 616

15-те минутки почивка на всеки час са почивка от работата с компютър, а не свободно време. Очаква се, че служителят няма да ползва компютър 15 минути, но ще се занимава с друга служебна работа: ще класира документи, ще води разговори с клиенти или друга, свързана със задълженията му.

Това в кой закон го пише, че трябва с други неща да се занимавам.
И ако няма кой да звънне или нямам документи за оправяне.
Много фирми вече с бумащина не се занимават.
А ако работи от вкъщи на лаптоп? Какви документи?
Хора, които работят от вкъщи са ми казвали, че за 10 минути ги карат да стават, да се разхождат, гимнастика малко даже да правят. Абе има читави фирми.
Имам законово време за почивка - 1 час. Разпределям си го аз. И ако трябва да си го сметна, не го и взимам на сегашната работа. Като не пуша, просто си се разхождам за пет минути.
Та нека някой нещо да ми каже, че излизам на час. Ще започна пълната почивка да взимам без да се съобразявам.

Тук съм допуснала неточност, за което се извинявам.  Чела съм наредба за вътрешен ред на конкретна организация (държавна администрация), в която 15-минутните почивки на всеки час са за откъсване от монитора, но непрекъсване на работния процес (изрично си го пише, от там съм запомнила и идеите как да се уплътнят тези 15 минути).

Wild_Rabbit го е написала много точно.

# 617
На предишната работа непушачки са се възмущавали, че излизаме.
Ами аз им викам - някой да ви е спрял вас да излизате?
Обаче това с бонбоните е грозно.
В производство  като съм работила почивките са три. Две 15 минутни и една 30. Нямаш друг шанс и на никой не му пука дали си пушач или не.
Според мен, пак всичко опира до ръководителя и начина му на ръководене.

# 618
  • София
Wild Rabbit, благодаря ти!

# 619
Ти като ходи на интервю и прие офертата, не знаеше ли къде се намира и колко време би ти отнело сутрин и вечер?
Аз не бих започнала работа, която ми отнема час в посока. Не бих започнала работа, в която имам организиран транспорт, който трябва да чакам в определен час. По принцип шофирам и не бих ползвала служебен транспорт, ако има такъв, защото това ме ограничава и не ми харесва. Но едно от водещите неща за мен е времето, което отделям да стигна до офиса и после до вкъщи. Моите граници са 30, макс 40 минути в посока.
Интересно.
Винаги съм работила много далеч от местоживеенето ми. Винаги съм харчила 60-80 минути път в едната посока, като сумарно на ден са ми се връзвали дори повече от 3 часа път, тъй като вечер се прибирам в най-натовареното време и хващам задръстванията. Освен работния процес, пътуването страшно ме уморява. Вечер съм изцедена.
На зная как си намирате работа в радиус на 30 минути път от вас. Блазе ви.

Даже в момента ходя пеша на работа. Около 15 минути ми отнема и то реално изглежда по-близо, но подлез, стълби, да стигна до самия офис. Обичах да шофирам, но се наложи да слезна от колата, защото то просто няма смисъл. Едно от нещата, които ми допадна е, че ми беше близо. Естествено, само заради и това не бих започнала някъде работа. Просто късмет. Но 3 часа на ден в път е много за мен.

# 620
  • Melmak
Два-три часа път наистина е много! Още помня първата ми работа в офис! Беше далече, нямах кола, ходех с градски и сменях 3 транспорта в посока! Нямах много опции тогава, знаех, че ще е тежко за пътуване и се съгласих, защото много ми трябваше работата. Мъка си е, голям стрес да не изпуснеш едно превозно средство, че после изпускаш и другите. Денят беше безкраен.

Сега гледам да подбирам повече.

# 621
Имах колежка, която живееше в Студентски. Тогава работех в Люлин. Сменяше 3 транспорта, за да дойде. На всичкото отгоре не беше от София и плащаше квартира. Не искаше и да живее с някой, та плащаше сама цяла квартира. За мен беше абсурдно защо си го причиняваше. Знаех й и заплатата, защото често недоволстваше и мрънкаше. Накрая й оставаха 400-500 лв. Върна се накрая в родния си град и свърши тая агония. Не разбирах защо не си потърси друга, по-удобна и платена работа. А, не беше тъпа. Работеше, но явно страхлива за нови хоризонти.

Като прочета на Буболина изказванията и сякаш ме лъха на нафталин. Знам, че едно време се е пушело безразборно навсякъде. Спомням си, че автобусите имаха отзад пепелник. Но някой сега да пуши на работното си място, не си го представям. Толкова ми е далечно това. Абсурдно звучи дори.

# 622
За квартирата конкретно я разбирам. Като ти спрат тока няколко пъти в зимните месеци, понеже съквартирантите ти не са платили тяхната част, а ти си дала твоята част още в деня на излизане на фактурата, качествено си преосмисляш понятието за 'евтино' и синонимите му.
Обаче човек, който не е неработещ студент, да живее в СГ - това вече не го разбирам. Ужасни жилища, ужасни наеми и за финиш ужасен транспорт.

# 623
Не разбирам как съквартирантите ти няма да платят? Тока е общ и трябва да се плати. Ти на кой плащаш твоята част?
Живяла съм със съквартирантки и като излезе тока, всеки дава пари и го плащаме. Не съм имала никога драма в това отношение. По-скоро тя си имаше свои изисквания за чистота, тишина и други неща. Не би издържала прищевките на други хора. Не е и някоя парти личност, че да държи да е точно в Студентски. Явно там беше свикнала и не искаше да се мести.

# 624
  • София
При нас се пуши, ама фенси цигарки - с аромат на парвеню с чувство за безнаказаност и превъзходство.

Не че електронните също не са забранени вътре.

# 625
  • Somewhere far away
електронните цигари са позволени на повечето места. сега за това колко е ок да се пушат на работното място е отделна тема. и при нас се пушат такива - но ако не пречат на другите не виждам проблем.

# 626
  • София
Не е вярно, прочети закона Simple Smile

# 627
При първата ми работа в София офисът беше в Лозенец, а живеех в Люлин. Пътят в една посока беше повече от час с 2 или 3 транспорта. Тогава сякаш не ми тежеше особено, а днес дори 30 минути ми се виждат много.

Повече не бих си го причинил, а и оттогава всичките ми работни места са в центъра.

# 628
Стига с тоя закон.Щом всички в помещението пушат и на никой не му пречи какъв е проблема? Тия дето са писали закона, питали ли са ме, че да се съобразявам със закона им? Тя забраната важи и за заведенията, ама няма ресторант или кафене в което не се пуши. И при фризьорката ми се пуши, и при маникюристката.

# 629
Всички в помещението да пушат е нереално в днешни дни, освен ако не са 1-2. В момента работя в звено с 18 човека, от които пуши само един.

Също така, понякога дори пушачите предпочитат да не вмирисват трайно стаята.

Общи условия

Активация на акаунт