Майчинството счетоводно - 97

• 47 227
  • 825
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте,
Днес си проверих справката за болничния от последния месец. Как се изчислява среднодневното възнаграждение? В случая ми излиза 125 лв. Аз съм на максимални осигуровки. Не трябва да ли да бъде 3700 / 20 (работни дни в месеца) / 80% = среднодневно? Говорим за стандартен болничен, не този преди раждането. Благодаря предварително.

# 676
  • ново
Mokka, 18 месеца назад сумираш осигурителния доход и го делиш на работните дни за този период. Това е ставката, 80% получаваш.

# 677
Mokka, 18 месеца назад сумираш осигурителния доход и го делиш на работните дни за този период. Това е ставката, 80% получаваш.

Разбирам. Аз бях с впечатлението, че болничният се отнася за месеца, в който си болен и осигурителния доход от него. Не знаех, че и при болничен се смята назад месеците. Благодаря!

# 678
На мен ми го изчисляват, както е обяснила Мока. Това грешно ли е?
Детето ми е на 2,3 г и като взимам болничен за него или мен, така ми го изчисляват🙄

# 679
  • ново
От НОИ ви плащат на база последна заплата?

# 680
Здравейте, на 10ти януари излязох в болничен, защото съм бременна и се наложи. Все още съм в болничен. За януари получих 550лв заплата + 1309лв от обезщетенията за болничен.
Преди малко получих нов превод отново от 1309лв. Не би ли следвало да са повече, тъй като съм повече дни в болничен?
Осигурявам се на над 2к бруто и си мислех, че повреме на болничния ще взимам поне 1500лв🤷♀ това са си горе долу 40% разлика, мн ми се вижда?

Последна редакция: вт, 27 фев 2024, 13:56 от Lina Ivanova 672609

# 681
При изчисляване на болничен за общо заболяване,в което влиза цялата втора година, тя на база 780лв ли ще се смята или на минималната заплата?

# 682
  • София
Здравейте, на 10ти януари излязох в болничен, защото съм бременна и се наложи. Все още съм в болничен. За януари получих 550лв заплата + 1309лв от обезщетенията за болничен.
Преди малко получих нов превод отново от 1309лв. Не би ли следвало да са повече, тъй като съм повече дни в болничен?
Осигурявам се на над 2к бруто и си мислех, че повреме на болничния ще взимам поне 1500лв🤷♀
Болничните за общо заболяване се изплащат въз основа на осигурителните доходи 18 месеца назад, като от НОИ се заплащат на 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски.
Във всичките 18 месеца назад ли сте се осигурявали на над 2к бруто?
Имайте предвид, че в различните месеци сумата на болничния ще варира в зависимост от броя на работните дни в месеца - колкото повече работни дни има даден месец, толкова по-голяма сума ще получите от НОИ за съответния месец.
Най-добре си извадете ПИК от НОИ, ако нямате, и вижте по справките в сайта на НОИ колко лева на ден е изчисленото обезщетение и за кои периоди са ви изплатили сумите.

При изчисляване на болничен за общо заболяване,в което влиза цялата втора година, тя на база 780лв ли ще се смята или на минималната заплата?
На минималната работна заплата за съответния период - т.е. през 2023 минималната заплата беше 780 лв. и ако сте ползвали втора година майчинство през 2023, месеците от втората година ще се изчисляват на 780. Ако имате месеци от втората година и през 2024, когато вече минималната заплата е 933, тези месеци ще влизат на 933 в изчислението, нищо че сте получавала само 780 лв през тях.

# 683
А за да се актуализира заплатата по време на отпуската след майчинството трябва да се върнем на работа,нали ?
10 дни ли беше?

Аз се върнах миналата седмица и веднага подписах актуализация. От другата седмица излизам в отпуск. Т.е ще съм работила точно 10дни, но не знам дали официално трябва да бъдат толкова, или може веднага да се подпише както при мен.

# 684
Lorena мн благодаря. По-скоро ми е странно как така сумата е съвсем еднаква в два различни месеца, при все че в единия съм работила 10 дни. Ще проверя в НОИ защото предполагам, че нещо недоразбирам

# 685
  • ново
Lina, имаш ли ПИК на НОИ? От кога до кога ти е болничният лист?

# 686
Lina, имаш ли ПИК на НОИ? От кога до кога ти е болничният лист?

Имам да, но в момента ми дава грешка и не мога да вляза.
От 10.01.2024 излязох в 14 дневен болничен и след него по 31 дни. Така ще съм до края заради спецификата на работата ми се налага.

# 687
  • София-Младост
На мен ми го изчисляват, както е обяснила Мока. Това грешно ли е?
Детето ми е на 2,3 г и като взимам болничен за него или мен, така ми го изчисляват🙄
Абсурд!
Lorena мн благодаря. По-скоро ми е странно как така сумата е съвсем еднаква в два различни месеца, при все че в единия съм работила 10 дни. Ще проверя в НОИ защото предполагам, че нещо недоразбирам
Коя сума е еднаква, тази която са ви изчислили на ден ли? Тя няма да се промени до края на болничния, ако е без прекъсване.
М.01 изобщо не ви влиза в базата за изчисление.

# 688
  • ново
За януари дните от ДОО са ви 14, а за февруари (до 23.02) са 17. Вторият БЛ от 24.01 до 23.02 ли е?

# 689
За януари дните от ДОО са ви 14, а за февруари (до 23.02) са 17. Вторият БЛ от 24.01 до 23.02 ли е?

Да точно така. Затова се чудя как може сумата да е напълно еднаква до стотинка.

Общи условия

Активация на акаунт