Майчинството счетоводно - 97

• 47 225
  • 825
  •   1
Отговори
# 720
По първия въпрос няма нужда вие да правите нищо, НОИ изчисляват обезщетението от  осигурителният доход, без значение кой е източникът му.
Счетоводителката като ви подава болничният към НОИ ще впише банковата ви сметка в програмата. Към НОИ не се подава нищо на хартия.

Много благодаря за отговора!

# 721
Здравейте, извинявам се за въпроса, но ми е първа бременност и съм леко объркана😄 бременна съм в 6 гс, и тъй като работата ми е особена споменах на ръководителя ми, който държи по най-бързия начин да излезна в болничен, и не иска и да чуе за друг начин 😑 осигуряват ме на 2000 лв, това до колко ще прецака бъдещето ми майчинство, а и съм притеснена тъй като четох, че на година имаме по 180 дни, а той още от сега иска да взимам по малко и да ме няма колкото се може по бързо

# 722
Здравейте, ползвам болничен за бременността и ми прави впечатление, че подадени в НОИ болнични от работодателя съответно на 6 и 19 февруари все още стоят на статус "обработва се". Това нормално ли е, някой знае ли? Отдавна не бях взимала, но по спомен по едно време много бързо ги изплащаха. И до последно ли стои така статуса на "обработва се", преди да напишат сумата и датата на верността, около която се очаква и плащането?
Аз звънях на едни номера, но никой не вдига.

# 723
  • София-Младост
Ако тези дати, които сте написала са верни, то първия поне щеше да е обработен. Иначе да, докато не "сметнат" обезщетението, стои надпис  обработва се.

# 724
Здравейте, извинявам се за въпроса, но малко се обърках.
От 10 февруари започна втората година от майчинството ми, като съм предала приложението за нея на работодателя си.
Кога се очаква превод от НОИ на останалите дни от февруари- от 10 до 29 февруари?

Последна редакция: вт, 05 мар 2024, 13:44 от hintt

# 725
Ако тези дати, които сте написала са верни, то първия поне щеше да е обработен. Иначе да, докато не "сметнат" обезщетението, стои надпис  обработва се.

Благодаря. Предлагам, че ако има проблем с данните, предоставени от НОИ или работодателя, ще следва да ме уведомят официални, или да има отказ за изплащане, а не просто така да зависва.

# 726
  • София-Младост

Благодаря. Предлагам, че ако има проблем с данните, предоставени от НОИ или работодателя, ще следва да ме уведомят официални, или да има отказ за изплащане, а не просто така да зависва.
Ако работодателя е попълнил ваш имейл/телефон, НОИ ще ви уведомят. Иначе уведомяват работодателя, а той си оправя грешката, ако е в него.
Къде видате датите 6 и  19 всъщност? Че имам леко съмнение, че гледате справката за предадени болнични, която дефакто отразява датите, на които лекарите са предали болничните в системата.

# 727
Всъщност аз имах същия статус (веднъж с първата декларация след болничните за майчинството за 1-вата година и сега отново с промяната в обстоятелствата и изплащането на 50% от майчинството.) И в двата случая статусът беше “в момента се обработва” и изминали над 10 работни дни. Звънях и двата пъти на НОИ и нямаше нередност с документите от моя и на работодателя страна, съответно от кол центъра бяха подали сигнал за забавянето и в рамките на 5 работни дни бяха обработили документите. И те не знаеха защо се е получило така. Съветът ми е да звъннете и с ЕГН и номер на заявлението ще ви предоставят информация.

# 728
Ала-Бала, благодаря още веднъж за отговорите. Датите ги видях от справка за "представени документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО", четвърта колона се пада.
Да не би от друго място се проверява подал ли ги е работодателя и да се окаже, че още не ги е представил.
Иначе има и една друга справка по ЕГН - от електронния регистър на болничните листове и там също ги има, но с по-рано дати заведени. В моите представи там излизат подадените от лекарите данни.
Но знам ли...

[/

# 729
Здравейте, днес видях, че има свободно място в една от близките ясли. Детето е на 1,9м.Ако кандидатствам и го приемат, мога ли да го запиша след като ми свърши майчинството май месец.
Тоест.. кандидатстваме март, приемат го, но започва да посещава май.
Другият ми въпрос е,дали с класирането на детето се спира автоматично майчинството.

# 730
  • ново
Връщате се на работа, когато детето физически започне да посещава детско заведение.

# 731
Класирането/приемането на ясла, записването на ясла, и фактическото посещаване на ясла се определят на регионално ниво. Има срок, не може да го приемат март и да му се пази мястото месеци наред, а не е и редно, при положение, че има други чакащи, готови ефективно да посещават. Това за държавните ясли, за частните не мога да кажа. Там всичко може, вероятно. То и в държавните може с връзки.
За конкретния срок, в който да го запишете след като се е класирал, както и за срока да започне да посещава след записването проверете в сайта на общината или в самата ясла.
Иначе майчинството се прекратява, когато детето започне да посещава.

# 732
Може ли някой със сигурност да ми каже ако знаете как се брои този 45 дневен болничен преди раждането? Терминът ми е 15 август - тази дата включва ли се? Искам преди това да си пусна полагаемия отпуск, но се притеснявам да не се засекат дати, а все забравям да питам доктора..

# 733
Може ли някой със сигурност да ми каже ако знаете как се брои този 45 дневен болничен преди раждането? Терминът ми е 15 август - тази дата включва ли се? Искам преди това да си пусна полагаемия отпуск, но се притеснявам да не се засекат дати, а все забравям да питам доктора..

Може да ползвате този калкулатор:
https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php

# 734
Много благодаря! Даже и не предполагах, че ще го има в такъв калкулатор! 🌷

Общи условия

Активация на акаунт