Майчинството счетоводно - 97

• 47 246
  • 825
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте. Имам дете на 1г10м. Разбрах, че съм бременна отново като излизането в задължителния 45 дневен болничен преди раждане се пада около 20 септември. Имам желание когато детето направи 2 години да се върна на работа. Ако всичко е наред се очертава на работя 5 месеца.
Първата година майчинството ми беше малко над минималното. През последната година вдигната заплатите ни с може би 30% и когато се върна на работа очаквам и моята на бъде актуализирана.
Доколкото съм запозната с пресмятането на евентуалното майчинство и предвид това, че ще работя на драстично по - висока заплата за 5 месеца, ми се струва, че и за мен чисто финансово ще е по - добре да се върна на работа отколкото директно да пускам болничен и въобще да не се връщам? Ще се радвам някой, който е по - наясно да ми разясни дали е така.

# 706
  • ново
Щом 45-дневният болничен е през септември, базата за обезщетението ще е септември 2022 - август 2024 г. Ако първото ви дете е родено април 2022 г в базата ще се включи заплатата, от която е изчислено първото обезщетение до април 2023, т.е 8 месеца, после смятайте 12 месеца МРЗ и 4 месеца новата заплата. Дано ме разбрахте, че хич не мога да обяснявам 😀

# 707
Мисля, че ви разбрах. Предвид това, че не съм много веща по тея въпроси и да не съм разбрала нещо, грешката може да е в мен. 😁
Въпреки че през втората година/април 2023 - април 2024/ съм получавала 780лв обезщетение за майчинство,  то на новото преизчисление за второто дете няма да изчисляват тази сума, а минималната работна заплата, нали така?

# 708
  • ново
Точно така!

# 709
Здравейте! Имам няколко питания по счетоводни казуси. Самоосигуряващо се лице съм с термин през Октомври, в болничен 45 преди това от Септември.  Този месец бях болна и ДжиПи ми издаде болничен лист за 3 дни. Когато пусках фактурата си за отчетена дейност за месеца питах счетоводителя ми дали трябва да съобразя работните дни по фактура да не са повече от максималните за месеца -3 или нещо друго което трябва да съобразя и той отговори не, няма нужда, не зависят едно от друго.

Разбрах, че имам право на до 180дни болничен преди тези 45 дни, но когато попитах счетоводителя мога ли да отчитам дейност през това време, той отговори не, не може да издаваш фактури.

Интересува ме има ли начин да се възползвам частично от възможния болничен, за да мога и частично да продължа да упражнявам дейност до Септември? Има дни в които ми е лошо, гади ми се, две не виждам и предпочитам да си полежа, но има други в които се чувствам добре и мога да наваксам с работата без да ми тежи, а това са едни доходи, които ще ми дойдат добре да позаделя за бебчо. Как мога да се възползвам от 50:50 вариант? И на каква сума ще бъда осигурена през този месец, ако речем 2 седмици съм била в болничен и 2 седмици съм работила?

# 710
  • ново
Изберете си болничен или работа. Няма как да издавате фактури по време на болничен щом сте СОЛ.

# 711
Мисля, че ви разбрах. Предвид това, че не съм много веща по тея въпроси и да не съм разбрала нещо, грешката може да е в мен. 😁
Въпреки че през втората година/април 2023 - април 2024/ съм получавала 780лв обезщетение за майчинство,  то на новото преизчисление за второто дете няма да изчисляват тази сума, а минималната работна заплата, нали така?
През 2023 МРЗ беше 780лева. Това и ще изчислят. За 2024 ще е на база 933лв.

# 712
Изберете си болничен или работа. Няма как да издавате фактури по време на болничен щом сте СОЛ.

Да повторя, че аз нямам намерение да се възползвам от възможността да излезна в болничен 6 месеца, но питам как се процедира, ако имам временно неразположение. Нямам право да съм болна докато родя ли?

# 713

Да повторя, че аз нямам намерение да се възползвам от възможността да излезна в болничен 6 месеца, но питам как се процедира, ако имам временно неразположение. Нямам право да съм болна докато родя ли?

Можеш да си взимаш болничен отвреме навреме, но внимавай в този период да не издаваш фактури и оставяш следи за извършена дейност, която по някакъв повод може да се проследи и да имаш проблем, че си работила по време на болничен. Например да подписваш договори, други документи, да се явяваш по дела и сделки, ако си юрист, и т.н. Не знам каква дейност упражняваш, принципът с болничния при бременност е същият като при всеки друг вид временна неработоспособност. На края на месеца счетоводителите ти ще плащат осигуровки спрямо отчетената и фактурирана дейност в периода, когато не се водиш болничен, ако ще и пет дни да е.

# 714

Можеш да си взимаш болничен отвреме навреме, но внимавай в този период да не издаваш фактури и оставяш следи за извършена дейност, която по някакъв повод може да се проследи и да имаш проблем, че си работила по време на болничен. Например да подписваш договори, други документи, да се явяваш по дела и сделки, ако си юрист, и т.н. Не знам каква дейност упражняваш, принципът с болничния при бременност е същият като при всеки друг вид временна неработоспособност. На края на месеца счетоводителите ти ще плащат осигуровки спрямо отчетената и фактурирана дейност в периода, когато не се водиш болничен, ако ще и пет дни да е.

Дейността ми е свързана с IT услуги, за които издавам фактура на края на работния месец за сумарно количество на отчетена от мен дейност, не фигурира кога съм я извършвала (може да съм я извършвала в 3 през нощта например) - например на края на месеца по фактура мога да напиша 10 дни отработена работа, но не пише дали е било от 1-10 число на месеца или пък само четни дати или пък 5 дни от първата седмица и 5 дни от последната.

Следователно ако съм работила първата седмица, после съм се почувствала зле и са ми издали болничен за 10 дни и след тези 10 дни съм се завърнала към работата си и съм изработила още 1 седмица, накрая на месеца по фактура просто пише, че ми дължат заплащане за "14 дни дейност". Но на каква сума ще се осигурявам през този месец? Сама ли поемам осигуряването си на база този доход, или се преизчислява нещо?

# 715

Дейността ми е свързана с IT услуги, за които издавам фактура на края на работния месец за сумарно количество на отчетена от мен дейност, не фигурира кога съм я извършвала (може да съм я извършвала в 3 през нощта например) - например на края на месеца по фактура мога да напиша 10 дни отработена работа, но не пише дали е било от 1-10 число на месеца или пък само четни дати или пък 5 дни от първата седмица и 5 дни от последната.

Следователно ако съм работила първата седмица, после съм се почувствала зле и са ми издали болничен за 10 дни и след тези 10 дни съм се завърнала към работата си и съм изработила още 1 седмица, накрая на месеца по фактура просто пише, че ми дължат заплащане за "14 дни дейност". Но на каква сума ще се осигурявам през този месец? Сама ли поемам осигуряването си на база този доход, или се преизчислява нещо?

Не мога да отговоря на въпросите, свързани с начина на осигуряване и нужните преизчисления за дните от месеца, в които се води, че осъществяваш дейност. Аз си имах счетоводител и ми правеше впечатление, че в такива месеци, когато съм ползвала болничен, съм превеждала по-ниски осигуровки.
И така, гледай написаното във фактурите или отчета към тях да не се "бие" с периода, в който си била болничен, както и датата на издаване да не е в такъв период. Защо пишете брой дни във фактурата, необичайно е. Обикновено в основание на фактурата съм виждала да се изписва конкретна изпълнена задача/услуга, а в отделни случаи сме предоставяли на клиента допълнително отчет с разбивка по часове, колко реално време труд е отнело.
Счетоводителят за дните, които ти се водят работни, трябва да ти сметне и преведе осигуровките. Не е нужно да се търси припокриване с написаното във фактурите, даже сама се набутваш така като пишете във фактурите брой дни, според мен.
Логиката, която трябва да  следваш е, е проста - в дните, които съм болничен, не издавам фактури. За тези дни документално трябва да изглежда така, че ти не си работила. Задължение на счетоводителя е да ги съблюдава тези неща и да те пази от глоби от НАП и НОИ.

# 716
Здравейте, имам два дни болничен от личен лекар за общо заболяване, които се падат четвъртък и петък. По всяка вероятност на следващия работен ден ще ме приемат в болница за поставяне на серклаж по спешност (очаквам резултати от изследване и затова не знам все още), т.е. ще ми бъде пуснат болничен от наблюдаващ АГ. Проблем ли е, че между двата болнични няма да съм се връщала на работа?

# 717
  • София-Младост
Не е проблем.

# 718
Здравейте, имам въпрос относно болничния 45 дни преди термин. Разбирам, че трябва да се подаде към НОИ през счетоводителя на фирмата, към която съм назначена. Обаче за последната година имам и няколко месеца, в които съм се самоосигурявала. Въпросът ми е, месеците на самоосигуряване ще бъдат ли автоматично добавени при изчисляването на крайната сума, или трябва да попълня някакъв допълнителен документ и да го подам паралелно с този от работодателя?

И още нещо, понеже досега не съм подавала документи за болничен или друг вид обезщетения, в сайта на НОИ нямам регистрирана актуална банкова сметка. Мога ли да я добавя през сайта им и къде?
Благодаря! Simple Smile

# 719
  • ново
По първия въпрос няма нужда вие да правите нищо, НОИ изчисляват обезщетението от  осигурителният доход, без значение кой е източникът му.
Счетоводителката като ви подава болничният към НОИ ще впише банковата ви сметка в програмата. Към НОИ не се подава нищо на хартия.

Общи условия

Активация на акаунт