Майчинството счетоводно - 97

• 47 448
  • 825
  •   1
Отговори
# 300
На колко години сте че нямате съвсем никакъв трудов стаж? Извинете за въпроса,  но ми стана интересен казуса ви- впускате се в правене на бебе на 20 год ли и затова нямате стаж? Ако имате познати които да ви назначат фиктивно е опция, тъй като явно реална работа не смятате да почвате, поне така ми звучи написаното от вас. Но имайте предвид че дори да ви назначат, бебето ако ви се получи бързо, реално може да се роди преди да сте направили този стаж от 12 месеца и чак като минат те, ще започне изплащане на майчинство. Другия момент е какъв би бил неговия размер! Ако се осигурявате на максималния осигурителен ще получавате майчинство около 3000 лв на месец. Ако сте на минималната заплата- такова ще е и майчинството ви. Съветвам ви много внимателно да помислите и да си направите калкулациите, защото при тези фиктивни назначения едва ли ще се осигурявате на висока сума, и оттам съответно няма да взимате кой знае какво майчинство. Социалното от 200 лв пък даже не е за коментар. Ако мъжа ви е с добри финансови възможности и това е вариант разбира се. Моя съвет е да започнете работа, реална, с максимално възможно високо осигуряване. Не казвам на максималния осигурителен праг разбира се, но поне да не е на минимална работна заплата. Поработете поне 6-8 месеца пък тогава правете бебето, докато се роди ще имате тези 12 нужни за майчинство. Не знам дали ви бях много от полза. Но ви желая успех!

author=porto84 link=topic=1600776.msg47429543#msg47429543 date=1704364074]
Здравейте, момичета 🙂
Имам въпрос, който трябва да реша скоро.
С мъжът ми започнахме да бебеправим.
Разбрах, че ми трябват 12 месеца трудов стаж за да взимам майчинство, но проблемът е, че нямам нито един ден. Не знам - да се записвам някъде фиктивно в някоя фирма на познати?
Бихте ли ми казали каква сума е сега майчинството и на каква сума бихте ми препоръчали да се осигурявам?
А ако не успея - какво трябва да се направи за социално майчинство и колко е то като сума?
Объркана съм още, но предпочитам да действам по-отраничко, че после да съм си спокойна.
Благодаря ви предварително ☺
[/quote]

# 301
Lights_on, не подвеждайте с подобни “цифри”! Обезщетението се изчислява за 24 месеца назад! Стаж няма, ще се назначи някъде фиктивно…повече от минимума няма да получи. Полза никаква няма да плаща високи осигуровки тези 12 месеца, защото ще вземат 24 месеца назад.

# 302
Тези 24 месеца стаж ,ако няма такъв пак си се смятат на минималното .
Lights_on, не подвеждайте с подобни “цифри”! Обезщетението се изчислява за 24 месеца назад! Стаж няма, ще се назначи някъде фиктивно…повече от минимума няма да получи. Полза никаква няма да плаща високи осигуровки тези 12 месеца, защото ще вземат 24 месеца назад.

# 303
Ако няма стаж, няма какво да й се смята!
Ще получи социално майчинство, което е далеч по-ниско от минималното. Там условията са други!

# 304
Ако няма пълните 24 месеца осигурителен стаж... Условието ,за да получава майчинство е 12м.осигурителен стаж , смята се на 24 м.,но ако ги няма пълните 24 месеца се смята на минималната работна заплата. В един момент ще се натрупат 12 месеца и тя ще започне да получава майчинство . Първата година ще го получава на колкото се е осигурявала ,а втората година на минималната.
Ако няма стаж, няма какво да й се смята!
Ще получи социално майчинство, което е далеч по-ниско от минималното. Там условията са други!

# 305
Първата година ще получава средното за 24 месеца назад, а където липсва осигуряване за период от време, ще се смята на минималната. Ако ще и максималния размер осигуровки да плаща за следващите месеци, не мисля, че ще си избие парите, като се сметне с останалите месеци на МРЗ. Но пък и МРЗ вече е почти 1000лв. Така че според мен ще има сметка поне на това да се осигурява сега, за две години ще си върне “инвестицията”. Социалното майчинство е нещо от рода на 100-200 лв, за него не се изисква трудов стаж. И е само за една година.
Колко е редна цялата схема, няма да коментирам, но всеки сам си носи кръста после. Ако се установи, че всичко е било фиктивно, ще трябва да се връщат пари. Ама колко пък са тея случаи на “хванати” в измама.
Кел файда мен като са ме осигурявали на реалната ми заплата, като преди две години МРЗ беше 600лв, а аз вземах 1200лв. Нищо не се индексира и сега какво излиза, че все едно съм работила за 300 лв над МРЗ и на фона на инфлацията, въпреки че съм била изряден “осигуровкоплатец”, ще вземам кажи речи същото, като хората които са се осигурявали на МРЗ 👌

# 306
С какво подвеждам? Нека се осигурява 12 месеца на максималното, другите 12 ще и ги смятат на минимална работна заплата като няма никакъв стаж и готово. Пак ще е по добре от 200 лв социално нали? Това са вариантите, ако не и харесва може и на минимална да се осигурява 12 месеца, другите 12 и тях така ще и смятат и готово. Като не иска да работи както си трябва, други начини аз не мога да измисля.

author=Desi1989 link=topic=1600776.msg47430337#msg47430337 date=1704373669]
[/quote]

# 307
Абсолютно безпредметно е да налива пари за високо осигуряване, предвид другите 12 месеца на МРЗ. Както и да го смята няма да е "напред" от държавата.

# 308
Абсолютно безпредметно е да налива пари за високо осигуряване, предвид другите 12 месеца на МРЗ. Както и да го смята няма да е "напред" от държавата.

Това е вярно само ако мислим праволинейно, искаме ли да мислим праволинейно? Нека приемем, че лицето е по-оправно от средното и успее да стане самоосигуряващо се такова, тогава разхода ѝ ще бъде 31.3% от максималния осигурителен доход(3750лв към днешна дата) или 1173.75лв. Сега сметнете дали ще е на загуба ако 12 месеца се осигурява на тавана. Дори ако само един месец от тези 24 се осигурява на тавана? Формулата е 0.9* работна заплата(1036.67 + .... + 3750лв)/24 нали? И след това косвена ползва - повече пенсионни осигуровки ако доживее.

# 309
Аз виждам смисъл във високите осигуровки, само ако и втората година майчинство се смяташе така, а не е 780 лв. А пенсионни осигуровки само за 12 месеца на максимален праг едва ли ще дръпне особено, ако доживее . Така смятам аз.

# 310
Ако жената имаше по 1173.75лв на месец за осигуровки, надали щеше да пита как да взема социално майчинство от 100лв.

# 311
И вие сте права, ама и друга мисъл ме гложди- явно пък не е и много закъсала за пари щом няма нито ден трудов стаж? Не знам, искрено ме замисли тоя казус... 🧐

quote author=Бла бла бла link=topic=1600776.msg47432411#msg47432411 date=1704397080]
Ако жената имаше по 1173.75лв на месец за осигуровки, надали щеше да пита как да взема социално майчинство от 100лв.
[/quote]

# 312
Всеки месец през който се осигурява даденото лице на по-висок доход е печеливш и за майчинството и за пенсията някой ден при условие, че лицето е самоосигуряващо се. Може да го сметнете и сами но формулата по-рано която написах не е точна, само ориентировъчна е, понеже сега се замислих в НОИ обръщат месечния осигурителен доход в дневен такъв и за всеки месец по отделно го смятат по работните дни което ще ми отнеме твърде много време да направя сега, а и не съм сигурен как точно го обръщат, видях само че 3750лв доход стават на 162лв. двевна ставка за работен ден за целите на майчинството.

Щом си имал 1000 нямало да мислиш за 100, еми пропусни 10 пъти да помислиш за 100 и ще останеш без 1000... Това е неприемлив начин на мислене за мен. А и аз не отговорих конкретно на жената казах по принцип какво е възможно и законно, а какво е по силите на който и да е отделен човек да постигне си зависи от него. За мен е важно да дам информацията.

Последна редакция: чт, 04 яну 2024, 23:14 от atom3

# 313
Здравейте, скоро двете ми години майчинство приключват и не смятам да се връщам на същата работа. Имам два месеца предизвестие. Трябва ли да се върна на работа, за да подам предизвестието си? Има ли вариант да го подам и то да тече докато съм в майчинство?

# 314
Здравейте, скоро двете ми години майчинство приключват и не смятам да се връщам на същата работа. Имам два месеца предизвестие. Трябва ли да се върна на работа, за да подам предизвестието си? Има ли вариант да го подам и то да тече докато съм в майчинство?
Може по време на майчинство, срока започва да тече от деня след получаването на предизвестието. Но пък работодателя може да поиска да ви освободи незабавно в такава ситуация и не знам тогава дали може да се случи нещо неблагоприятно за вас.

Общи условия

Активация на акаунт