Майчинството счетоводно - 97

• 47 423
  • 825
  •   1
Отговори
# 315
Атом, а ако работодателят ме освободи незабавно, това би ли прекъснало майчинството ми?

# 316
Не, няма да го прекрати но не знам подробности, някой друг по вещ от мен да обясни.

# 317
Atom3, моля не подвеждайте дамата, че работодателят може да я освободи незабавно. Това е възможно единствено в случаите, в които служителят е в изпитателен срок, по заместване и се връща титулярът или има съкращение на звено/ предприятие като най-често срещани причини. Всяка майка на дете до 3г има защита от закона стига да е на постоянен договор и не може да се принуди или съкрати току така.
Не е нужно да се връщате на работа, може да го подадете, докато сте в майчинство и да уведомите работодателя в писмен вид, попълвайки молба за напускане със спазване на предизвестие. Работодателят НЯМА право да ви каже да напуснете веднага, това би ви лишило от 2м майчинство, ако сте планирала да започнете на друго място. Той също така трябва да ви изплати неизползвания отпуск и вие НЕ сте длъжна да го използвате преди напускане, а може да ви го изплати като дни.

# 318
Здравейте! Как мога да проверя дали декларацията за остатъка от 410 дена е предадена към НОИ? Благодаря предварително за отговора. 🙂

# 319
Здравейте, имам следният казус, тъй като от ноември съм в болничен.
За месец ноември среднодневното ми възнаграждение (за 22 работни дни) възлиза на около 70лв, като от НОИ ми изплащаха по около 57 (80%). Дотук добре.
За декември обаче среднодневното е към 80лв, а като направих сметката излиза, че пак ми ги смятат на 57лв, вместо на 68лв, което са само 65% от среднодневното.

Аз ли не разбирам как става смятането, осигуряват ме на 2000, взимам към 1500 по принцип, не трябва ли тази твърда сума да се дели на броя работни дни всеки месец за да се сметне коректно, а не да се вземе първото изчисление, както е при мен за м. ноември?

Защото 1500/18 е малко повече от 1500/22 и някак нещо ми куца в тия сметки

# 320
  • ново
Дневната ставка се изчислява към началото на неработоспособността и остава същата за периода на продължителните болнични. Умножава се по раб.дни за месеца.

# 321
Здравейте! Как мога да проверя дали декларацията за остатъка от 410 дена е предадена към НОИ? Благодаря предварително за отговора. 🙂

С ПИК на НОИ в сайта им.

s_a_p през декември работните дни бяха по-малко. Ако имате ПИК на НОИ може да влезете и да направите справка.

# 322
И аз да попитам нещо - НОИ ще изплащат ли болнични януари месец?
Бях попаднала на коментар по-нагоре, че декември има по-ранно изплащане на 28.12  и след това чак февруари, но не разбрах дали е актуална информацията.

# 323
Това беше за майчинството. Няма общо с болнични. Би следвало да ви се изплати.

# 324
Дневната ставка се изчислява към началото на неработоспособността и остава същата за периода на продължителните болнични. Умножава се по раб.дни за месеца.

Ако знаех че ще ми изплащат по 65% вместо по 80%, щях да се мъча да работя до 45-дневния, или поне да изчакам месец декември.
Къде може да се види тази информация всъщност?

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 14:18 от s_a_p

# 325
  • София

Ако знаех че ще ми изплащат по 65% вместо по 80%, щях да се мъча да работя до 45-дневния..

А то така ли е всъщност - болничните са 65% от нетната заплата (колкото съм получавала чисто)?

# 326
  • ново
80% от среднодневно брутно възнаграждение за 18 мес. предхождащи неработоспособността, но не повече от нетното възнаграждение.

# 327

Ако знаех че ще ми изплащат по 65% вместо по 80%, щях да се мъча да работя до 45-дневния..

А то така ли е всъщност - болничните са 65% от нетната заплата (колкото съм получавала чисто)?

По принцип са 80%, но явно зависи през кой месец ще излезете болничен, защото се гледат броя работни дни.

80% от среднодневно брутно възнаграждение за 18 мес. предхождащи неработоспособността, но не повече от нетното възнаграждение.

Четох, че това за 18-те месеца е само за самоосигуряващите се лица

# 328
  • София
Здравейте, имам следният казус, тъй като от ноември съм в болничен.
За месец ноември среднодневното ми възнаграждение (за 22 работни дни) възлиза на около 70лв, като от НОИ ми изплащаха по около 57 (80%). Дотук добре.
За декември обаче среднодневното е към 80лв, а като направих сметката излиза, че пак ми ги смятат на 57лв, вместо на 68лв, което са само 65% от среднодневното.

Аз ли не разбирам как става смятането, осигуряват ме на 2000, взимам към 1500 по принцип, не трябва ли тази твърда сума да се дели на броя работни дни всеки месец за да се сметне коректно, а не да се вземе първото изчисление, както е при мен за м. ноември?

Защото 1500/18 е малко повече от 1500/22 и някак нещо ми куца в тия сметки

Взимат се предвид 18 месеца назад за изчисление на обезщетението.

# 329
Среднодневното възнаграждение се изчислява на база осигуровки 18м. назад при изплащане на болничен. Не за всеки месец отделно. Правилно е изплатено.

Общи условия

Активация на акаунт