Майчинството счетоводно - 97

• 47 384
  • 825
  •   1
Отговори
# 405
Iren11, това е цитат от Наредбата. Какво имаш предвид, кой член?
Така "цитирано" е подвеждащо. В чл. 26 пише, че третият болничен се издава от ЛЛ на детето или на родилката. Ако детето е оставено за болнично лечение, се издава от ЛКК на съответно болнично заведение. В случай на смърт, оставяне за осиновяване или в заведение на пълна държавна издръжка такъв болничен не се издава.

# 406
Здравейте, преди 6месеца приключих първото си майчинство и от март ще излизам в 45-дневен за второ дете. Тъй като съм рискова бременност имам възможност от февруари да взема болничен и да свържа с 45-дневния. Другата опция ми е да излезна в платен отпуск (натрупан имам) и да слея с 45-дневния.
Предполагам, че втората опция е по-благоприятна от финансова гледна точкa за изчисление на второто майчинство. Права ли съм?

Благодаря предварително за вниманието и отговорите!

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 10:10 от Girl on fire

# 407
Здравейте, получих писмо от НОИ може ли някой да ми разясни, работя и се осигурявам. Миналият месец получих същото.

# 408
  • ново
Ами пише това, което виждате. Нямате необходимият 6 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство, за това ви отказват обезщетение.

# 409
Да прочетох, но имам поне 12 месеца  стаж . И не ми е ясно при положение че съм работила и все още съм на договор ми отказват.

# 410
  • ново
Да прочетох, но имам поне 12 месеца  стаж . И не ми е ясно при положение че съм работила и все още съм на договор ми отказват.
Вземете си ПИК на НАП и си вижте осигуровките. Можете да си видите и актуално състояние на трудовия договор. В частна фирма ли работите, на какъв трудов договор?

# 411
В момента нямам възможност за вземане на ПИК. В частна фирма работя на постоянен трудов договор. Проверих онлайн в НАП и пише че съм с непрекъснати здравноосигурителни права

# 412
  • ново
Тогава се обърнете към НОИ, може да има някаква грешка. Ако работодателят ви коректно ви начислява осигурителни вноски и подава Декларация 1, и имате над 6 месеца осигурителен стаж, не би трябвало да ви отказват.

# 413
Здравейте, имам следният казус. Назначена съм на работа по заместване, забременях и излязох в болничен, октомври месец родих близнаци и сега все още ми тече този болничен, който се дава от личния лекар и попълних документи за майчинство ( за тези 410 дни ), но титулярът на позицията, на която съм назначена се завърна на работа и ми прекратиха договора. Работодателят ми ще подаде документи към НОИ да получавам майчинство до изтичане на тези 410 дни, а въпроса ми е ще мога ли като вече съм безработна да взимам майчинство втората година?

# 414
Бях в подобна ситуация миналата година. Имах 1 единствен болничен преди 45 дневния защото отпуската не ми стигна. От финансова гледна точка, ако заплатата Ви е добра, пуснете си отпуската защото болничния се изчислява 18м назад, а вторатата година майчинство я смятат за болничния на МРЗ. За половин работен месец от НОИ ми изплатиха само 250лв и добре, че бях пуснала отпуската иначе не ми се мисли.

Здравейте, преди 6месеца приключих първото си майчинство и от март ще излизам в 45-дневен за второ дете. Тъй като съм рискова бременност имам възможност от февруари да взема болничен и да свържа с 45-дневния. Другата опция ми е да излезна в платен отпуск (натрупан имам) и да слея с 45-дневния.
Предполагам, че втората опция е по-благоприятна от финансова гледна точкa за изчисление на второто майчинство. Права ли съм?

# 415
Необходимо е към датата на започване на втората година майчинство /или денят на 2-ят рожден ден на децата / да сте назначена на трудов договор. С договора сте осигурена по фонд “ Общо заболяване и майчинство”. Внася се нова декларация-заявление за втората година. И след изтичане на втората година има възможности. Направете една консултация със счетоводител, за да ви обясни подробно всичко, трябва. За да имате максимална полза.

# 416
Бях в подобна ситуация миналата година. Имах 1 единствен болничен преди 45 дневния защото отпуската не ми стигна. От финансова гледна точка, ако заплатата Ви е добра, пуснете си отпуската защото болничния се изчислява 18м назад, а вторатата година майчинство я смятат за болничния на МРЗ. За половин работен месец от НОИ ми изплатиха само 250лв и добре, че бях пуснала отпуската иначе не ми се мисли.

Сърдечно благодаря за споделения опит, така ще направя Simple Smile Усмихнат ден!

# 417
Първия ми болничен за бременност беше от 11.12-09.01
Занесен на 15.12 следобед.
Все още никакъв превод,кога да очаквам.

# 418
  • ново
Първия ми болничен за бременност беше от 11.12-09.01
Занесен на 15.12 следобед.
Все още никакъв превод,кога да очаквам.
И напред писах, следете календара. Тук едва ли някой може категорично да посочи дата.
https://www.noi.bg/publichnost/kalendar_plashtania/

# 419
Добре, но за бременност няма маркирани дати

Общи условия

Активация на акаунт