Майчинството счетоводно - 97

• 47 267
  • 825
  •   1
Отговори
# 600
Не ви трябва АГ по каса, частните също издават болнични.

# 601
Здравейте! Имам ли право да ползвам неплатен отпуск преди натрупания платен от майчинството, ако детето ходи на ясла (няма навършени 2 години)? Или трябва да “изчистя” първо платения? Предполагам не се получава обезщетение като си в неплатен отпуск и детето е на ясла.

# 602
  • София-Младост
Здравейте! Имам ли право да ползвам неплатен отпуск преди натрупания платен от майчинството, ако детето ходи на ясла (няма навършени 2 години)? Или трябва да “изчистя” първо платения? Предполагам не се получава обезщетение като си в неплатен отпуск и детето е на ясла.
Имате право, стига да ви го разрешат. Щом няма 2 г., то това си е "обикновен" неплатен и за стаж ви се признават само 30 работни дни. Мисля, че за този период имате право на 1/2 обезщетение. След това -не.

# 603
Здравейте, имам дете на 1,9г.В момента съм втора година майчинство. Искам да сменя работата с друга. Ще мога ли за си взимам 50%майчиснтво до навършване на 2год на детето от новата работа и от старата работа ще ми изплатят ли натрупаният отпуск. Нужно ли е да чакам да мине майчинството и да си взема натрупаният отпуск и чак тогава да сменям работата? Не знам дали го обясних добре.

# 604
Аз имам въпрос относно 45-дневния болничен преди термина. До колкото знам не е задължително да ползвам всичките 45 дни, но днес като говорих с АГ ако може вместо от 25.03 да ми пусне болничния от 1.04 (тоест да поработя 5 дни допълнително), той ми каза, че това нямало как да се случи. Правилна ли е информацията, която имам и какво мога да направя по въпроса ако изобщо имам право на избор? Само проследяващия ме АГ ли може да ми го издаде първия болничен?

# 605
Зоя, не е задължителен. Трябва да се занесе на АГ документ от работодател, че си работила до еди си коя дата. Регламентирано си е в наредбата, АГ да прочете, като не знае.

# 606
  • София-Младост
Здравейте, имам дете на 1,9г.В момента съм втора година майчинство. Искам да сменя работата с друга. Ще мога ли за си взимам 50%майчиснтво до навършване на 2год на детето от новата работа и от старата работа ще ми изплатят ли натрупаният отпуск. Нужно ли е да чакам да мине майчинството и да си взема натрупаният отпуск и чак тогава да сменям работата? Не знам дали го обясних добре.
Да, ще можете. Подават се обаче приложенията на НОИ. В старата също за промяна в обстоятелствата.
Натрупания отпуск се изплаща при напускане. Проследете да ви е вписан в заповедта за прекратяване на ТД. Отпуска с другото обезщетение няма връзка.

Последна редакция: чт, 15 фев 2024, 15:00 от Ала-Бала

# 607
Благодаря ви
Да, ще можете. Подават се обаче приложенията на НОИ. В старата също за промяна в обстоятелствата.
Натрупания отпуск се изплаща при напускане. Проследете да ви е вписан в заповедта за прекратяване на ТД. Отпуска с зругото обезщетение няма връзка.

# 608
Правилна е !
Аз имам въпрос относно 45-дневния болничен преди термина. До колкото знам не е задължително да ползвам всичките 45 дни, но днес като говорих с АГ ако може вместо от 25.03 да ми пусне болничния от 1.04 (тоест да поработя 5 дни допълнително), той ми каза, че това нямало как да се случи. Правилна ли е информацията, която имам и какво мога да направя по въпроса ако изобщо имам право на избор? Само проследяващия ме АГ ли може да ми го издаде първия болничен?

# 609
  • София
Narcis, разбира се! Стига да си на трудов договор към датата на излизане в отпуск поради бременност и раждане, може.
А ако в новата фирма съм на изпитателен срок да речем 6 месеца?

# 610
Когато си на трудов договор + свободна професия - събират се общо внесените осигуровки, когато се смята, нали? Благодаря предварително!

# 611
Когато си на трудов договор + свободна професия - събират се общо внесените осигуровки, когато се смята, нали? Благодаря предварително!
Аз по въпроса нищо не знам, но в сайта на ной си има форма( ако имаш изваден ПИК), в която си попълваш ЕГН + термин и системата директно ти показва какво е внасяно през последните 2 години, казва ти от кога трябва да започнеш да получаваш обезщетението и прогнозно колко ще ти бъде на дневна база 😃

https://reps.nssi.bg/CalculateMaternityBenefits/

На мен ми се видя чудесно 😃

# 612
Здравейте, в майчинство съм от 30.11.2023г. Има ли възможност да прекъсна за кратко майчинството, да се върна за няколко дни на работа и след това отново да изляза в майчинство? Каква е процедурата?

# 613
  • София-Младост
Здравейте, в майчинство съм от 31.11.2023г. Има ли възможност да прекъсна за кратко майчинството, да се върна за няколко дни на работа и след това отново да изляза в майчинство? Каква е процедурата?
Има възможност, но за мен е доста бумащина.

# 614
Здравейте, в майчинство съм от 31.11.2023г. Има ли възможност да прекъсна за кратко майчинството, да се върна за няколко дни на работа и след това отново да изляза в майчинство? Каква е процедурата?
Има възможност, но за мен е доста бумащина.
Къде бих могла да се запозная с процедурата?

Общи условия

Активация на акаунт