Майчинството счетоводно - 97

• 47 263
  • 825
  •   1
Отговори
# 615
Така наречената трета година майчинство признава ли се стаж?

# 616
  • ново
Така наречената трета година майчинство признава ли се стаж?
Да!

# 617
Добре, а ако те осигуряват първа или втора категория, тези неплатените месеци трета категория ли ще са ?

# 618
  • Гр. София
Май знам отговора, но все пак - ако през последните 2 години преди майчинството съм  получавала доход над максималния осигурителен праг, като майчинство ще получавам 90% от него, нали (от максималния осигурителен праг), а не 90% от реалният ми брутен доход?

# 619
Да, Съни, знаеш отговора.

# 620
  • ново
Добре, а ако те осигуряват първа или втора категория, тези неплатените месеци трета категория ли ще са ?
Резонен въпрос! Накара ме да се замисля 😀 Според мен трябва да са трета категория и при  пенсиониране да се приравнят. Те не са действително прослужени в крайна сметка. Работя във институция с първа категория, но не съм имала такъв случай в практиката си. Ще поразпитам и колежки и ще пиша пак.

# 621
  • В полите на Пирин планина
Като трета категория се признава времето в майчинство. 1ва и 2ра категория се отнасят за реално отработено време.

# 622
  • ново
Лейди и аз така мисля, колежките също, значи правилно разсъждаваме 😀

# 623
Ако бащата ползва отпуск по член 53ж от КСО един месец, от НОИ ще му платят 780 лева ли? Отпускът е за гледане на дете.

# 624
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, но ще опитам. На постоянен трудов договор съм, от 10 години при сегашния работодател, от почти 5 месеца съм в майчинство, дали мога да кандидатствам за кредит (не ипотечен и не голям) към банката и да бъде одобрена?

# 625
  • ново
Ако бащата ползва отпуск по член 53ж от КСО един месец, от НОИ ще му платят 780 лева ли? Отпускът е за гледане на дете.
Ако отговаря на условията, да!

# 626
  • Гр. София
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, но ще опитам. На постоянен трудов договор съм, от 10 години при сегашния работодател, от почти 5 месеца съм в майчинство, дали мога да кандидатствам за кредит (не ипотечен и не голям) към банката и да бъде одобрена?

Здравейте,
Ако ви е чиста кредитната история, имате достатъчен доход (от майчинството) и осигурите поръчител, не следва да имате проблем с одобрението на потребителски кредит, кредитна карта и овърдрафт.

# 627
Здравейте момичета. Тъй като съм във втора година по майчинство ми изникват няколко въпроса относно опциите, които имам след евентуалното приемане на ясла на детето през септември. Идеята е постигане на съгласие с работодателя и положителен резултат за двете страни Simple Smile Та, ако работодателя реши да задържи заместника, какви опции има:
1.да ми подложи релевантна на нивото и заплащането позиция в компанията или ако не може-
2.да ме съкрати с обезщетение и право на борса?
При хипотеза 2- какво обезщетение за безработица ще получавам? Как ще се изчисли то-на база осигурителни доход или на този, който съм имала като обезщетение по време на майчинството?
Много благодаря предварително, изключително сте полезни. Хубав ден

# 628
Разбира се, че опция едно. Не бих подписала по взаимно съгласие да си тръгна и то да отида на борса. Ако доброволно напуснете борсата ви ще е символична и ако не се лъжа беше 3-4 месеца макс. Ако ви съкрати, тогава може да взимате и нещо по-нормално, в зависимост на какво са ви осигурявали, но пак стои въпросът, че трябва да търсите нова работа и през първите 6м не сте защитена от закона, че сте майка на дете под 3-годишна възраст.
При мен случаят бе сходен - наеха заместник на мое място, сега се върнах на работа и ми предложиха просто да работя по друго занимание на същата позиция (с друг екип). Не мога да кажа, че съм очарована, тъй като трябва да науча всички особености наново и да се впиша в нов колектив, вместо просто да се върна на доброто старо познато. За съжаление не можех да кажа нещо, тъй като реално позицията е същата. Колко е коректно заместникът да остане, а вас да местят е друг въпрос. Simple Smile

# 629
Разбира се, че опция едно. Не бих подписала по взаимно съгласие да си тръгна и то да отида на борса. Ако доброволно напуснете борсата ви ще е символична и ако не се лъжа беше 3-4 месеца макс. Ако ви съкрати, тогава може да взимате и нещо по-нормално, в зависимост на какво са ви осигурявали, но пак стои въпросът, че трябва да търсите нова работа и през първите 6м не сте защитена от закона, че сте майка на дете под 3-годишна възраст.
При мен случаят бе сходен - наеха заместник на мое място, сега се върнах на работа и ми предложиха просто да работя по друго занимание на същата позиция (с друг екип). Не мога да кажа, че съм очарована, тъй като трябва да науча всички особености наново и да се впиша в нов колектив, вместо просто да се върна на доброто старо познато. За съжаление не можех да кажа нещо, тъй като реално позицията е същата. Колко е коректно заместникът да остане, а вас да местят е друг въпрос. Simple Smile

Въпроса е, че работодателя няма възможност за релввантна позиция. Или освен по-ниска и да ми запази заплащането. Най-вероятно ще се надяват на предложение от моя страна за решаване на казуса.

Общи условия

Активация на акаунт