Майчинството счетоводно - 97

• 47 225
  • 825
  •   1
Отговори
# 660
  • Melmak

В болничен няма как да те уволнят.

В този случай изпитателният срок не се ли удължава с времето на болничния?

Да. Ама тя ще излезе в майчинство след това…

# 661
  • София
Хора, не я заблуждавайте, че не могат да я махнат в изпитателен срок дори да е в болнични и бременна. Могат да й прекратят договора по всяко едно време. Няма никаква защита в случая.

Рядко удължават изпитателен срок вече, освен ако не е наистина толкова дълъг. Все ще успеят да я залъжат да има 1 ден работен и да са й приготвили документите за прекратяване на временен договор. Или просто ще намерят как да й го връчат и по време на болничния. То това е минусът на временните договори.

# 662
И според мен ще успеят, то иначе хората нямаше да търсят роднини и познати, които да ги назначават, ако така минаваше номерът.

# 663
Хубаво си решила да “метнеш” работодателят си, криейки бременността, но ще се прецакаш сама. Нищо не те защитава по време на изпитателен срок. Могат да те махнат по всяко време.

# 664
И в болничен се прекратява договор чрез писмено уведомление. Най-често на имейл, но сме имали и случай на връчване чрез куриер с разписка за получен документ.
Имахме случай на една дама започнала при нас бременна и след 6-ия месец обяви. Не беше особено приятно да разберем, че ни е излъгала от ден едно, но не сме я махали.
Може би е по-добре да споделите, за да не се озовете в ситуация да ви съкратят в последния момент и да нямате дори опция за така наречените фиктивни назначения.
Ако не са съвсем разбрани, ще имате време да видите и друг вариант.

Жалко е да виждам все повече такива въпроси, но както се казва - всеки сам си преценя.

# 665
  • София
Тъжна история.

В болничен няма как да те уволнят.

Явно целта на авторката е да започне с болничните от ден 1 и да не се връща изобщо. После да излезе в майчинство и да се изтарикати с работодателя.
По време на изпитателен срок може юридически издържано да уволнят питащата и по време на болничен.

# 666
Нашият татко е ползвал две седмици, които дават от болницата, бебчо е на почти 2 месеца. Мен ме интересува дали той може да се възползва, тъй като е самоосигуряващо се лице. В условията пише нещо за след 6 месеца и много не ми е ясно.
Ако бащата ползва отпуск по член 53ж от КСО един месец, от НОИ ще му платят 780 лева ли? Отпускът е за гледане на дете.
Ако отговаря на условията, да!

# 667
  • ново
krystall, отпускът по чл.53ж от КСО, който дава право на парично обезщетение е след навършване на 2  и преди 8-годишна възраст на детето.

# 668
Благодаря ти! 🌸
krystall, отпускът по чл.53ж от КСО, който дава право на парично обезщетение е след навършване на 2  и преди 8-годишна възраст на детето.

# 669
Здравейте, след изтичане на майчинството и натрупания платен отпуск. Възможно ли е  да си пусна месец обикновен неплатен отпуск (до колкото знам до месец неплатен отпуск се счита за трудов стаж?) и след това отпускът за гледане на дете до 8г.?

# 670
  • София-Младост
Да, стига работодателя да ви го разреши. За трудов и осигурителен стаж се зачитат 30 работни дни. Т.е. малко повече от месец.

Последна редакция: нд, 25 фев 2024, 19:27 от Ала-Бала

# 671
  • ново
Да, стига работодателя да ви го разреши. За трудов и осигурителен стаж се зачитат 3 работни дни. Т.е. малко повече от месец.
30 Wink

# 672
  • София-Младост
Който не гледа преди да публикува  е така. Благодаря за поправката. Редактирах го:)

# 673
Благодаря!

# 674
А за да се актуализира заплатата по време на отпуската след майчинството трябва да се върнем на работа,нали ?
10 дни ли беше?

Общи условия

Активация на акаунт