Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 545
  • 768
  •   1
Отговори
# 570
  • В Страната на чудесата
Отстрани е много лесно да кажеш "Няма нищо страшно". Само че, докато повечето деца ще се борят да се класират в желано училище, децата от СМГ и НПМГ ще се борят, за да не отпаднат от училището си. Усещането да не се класираш не е баш като това да отпаднеш... без стрес няма как да стане. Но всеки си познава детето и може да прецени (надявам се) каква е "здравословната" доза стрес за него.

Последна редакция: пн, 27 ное 2023, 23:01 от O!suetanasuetite!

# 571
Отстрани е много лесно да кажеш "Няма нищо страшно". Само че, докато повечето деца ще се борят да се класират в желано училище, децата от СМГ и НПМГ ще се борят, за да не отпаднат от училището си. Усещането да не се класираш не е баш като това да отпаднеш... без стрес няма как да стане. Но всеки си познава детето и може да прецени (надявам се) каква е "здравословната" доза стрес за него.
И какво като не се класира? Това ли е най-важното нещо в живота - детето да се класира в НПМГ и СМГ. Няма здравословен стрес - единствено е здравословен, ако са ти отрязали ръката и той те спаси да не изпаднеш в шок от болката. Не бях твърде отдавна в 7 клас, но търпя последиците от стреса тогава и до ден днешен. 93 точки по БЕЛ и 85 по математика ми костваха твърде много. И в крайна сметка нямаше никакво значение. Прекалената амбиция в повечето случаи само вреди - нека се старае, но да не изпада в крайности. Simple Smile
Да, надявам се никога да не разбера чувството на това детето ми да не се класира в СМГ и НПМГ и това да бъде краят на света за мен или за него, защото ще е глупаво. Ще се броя провалила се в изграждането на ценностна система. Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 08:45 от Andersenova

# 572
И според мен няма нищо страшно. Големият ми син навремето много се притесняваше дали ще го приемат в МГ. (Той кандидтства след 5 клас). Постоянно за това мислеше и по 100 пъти питаше: "Ами ако не ме приемат?!?". Един ден спокойно му обясних, че ако не го приемат, значи не му е било там мястото. И ще учи другаде и това е. Направо се стресна - той искал само в МГ! Е, да, но ако не стане, и другите училища са добри, нали? Той влезе и завърши там, след което сега е в Университет със съвсем различна насоченост. Та права съм била, че нямало е да е края на света и без МГ-то.

# 573
Русалка, благодаря за пробния и за отговорите!
Нашите нали правиха мин.седмица пробен по БЕЛ, вчера са им казали точките, но само от 1-ви модул, което всъщност не носи кой знае каква информация. Преразказите им не били проверени. Моята има 54т /от 65 ако не се лъжа като максимум по този модул/. Тезите им масово не били "така както им е обясявала госпожата" . Силен клас са, някак си не мога да повярвам как всички тези не са ок. Повечето ходят на уроци, освен да се различават указанията за тезата в училище и на другите места, не знам иначе как става това масово оплескване. Моята не ходи на уроци и уж само от госпожата в училище са й знанията, ама и тя не е както трябва.
Най-интересното е , че не знаели дали ще им ги върне работите, не било сигурно. Ами как ще си видят пропуските - не става ясно.
Моята нали предаде черновата на преразказа, там не очакваме чудеса.
Иначе аз съм много доволна от този резултат за 1-ви модул, но без обратната връзка и без точките от 2-ри модул, той не носи кой знае каква информация за мен.

# 574
С уговорката, че нито аз, нито детето ми иска СМГ, смятам че е неправилно децата там да се класират според резултатите по български. Но миналата година над 140 деца в София са имали 100т по математика.
Също така смятам, че е неправилно за добра езикова гимназия да са нужни 93-96т точки по математика. Децата, които имат толкова високо ниво по математика, според мен не са за езикови. Миналата седмица се запознах с момче, което е имало 98т по математика, но е избрало езикова, защото с езиците не се справял. За мен това е голяма грешка. Но така мисля сега. И аз в 7клас не избрах МГ

# 575
Имам един въпрос по математика. На контролното дъщеря ми има само една грешка - получава резултат 18ух, а госпожата го поправя на 18ху и й взема 0,5 точки. Говорих с госпожата, не била фатална грешка, но не било спазено правилото за подреждане по азбучен ред. Аз за такова правило не съм чувала и не намирам. Знам, че е препоръчително, но чак пък грешка с отнемане на точки... В сборниците вкъщи също има отговори (малко са, но ги има), които не са в азбучен ред. И сега не спира да ме гложди госпожата ли се престарава, ние ли сме изтървали 😀

# 576
  • София
Не че подкрепям, В2022,  нагласата нещо да е идея фикс и да се гони на всяка цена постигането на целта, но все пак е  доста различно как мисли едно дете (нека забравим за момент родителите и техните амбиции) на прага на 5 клас, нямащо никаква идея какво ще е там, и друго, прекарало вече 3 години в МГ и искащо да си остане там и в гимназиален курс, защото знае какво е, харесва му.... При едното дете е доста по-осъзнат изборът и е  базиран на личен опит, при другото  не е.  А и не знаем за какво дете става дума все пак - ако  е примерно от шепата топ-състезатели във възрастовата си група към момента, то истината е, че извън МГ трудно ще  запази това ниво, колкото и усилия да положи.

Още е рано и темата не е забила в посока "ощетяването" на децата от МГ с лесните  НВО задачи и искания на родителите им изпитът чувствително да се усложни. Laughing Имаше период от време, в който можеха да се внасят предложения към МОН. Тогава трябваше да се предложи включването на някоя наистина по-засукана задача, даже само нейно подусловие,  във втори модул, което да даде възможността на такива деца да изпъкнат сред редовите отличници на ниво училище и да минимизира значимостта на НВО по БЕЛ за математиците. И за неискащите МГ нямаше да  е проблем това, понеже щяха да влизат в желаната ЕГ вместо с 85+ точки по мат с примерно 78...

# 577
Има го това правило. И на моето дете са отнемали точки за същото.

# 578
Е ако едно дете не успее да се задържи в МГ след 7 клас, значи не му е там мястото, не е ли така? То може да иска, ама ако не е на нивото на останалите? Метеорит няма да падне...

# 579
  • София
Е ако едно дете не успее да се задържи в МГ след 7 клас, значи не му е там мястото, не е ли така? То може да иска, ама ако не е на нивото на останалите? Метеорит няма да падне...
Как разбираме точно, че на едно дете със 100 точки по мат при сегашна сложност на изпита и с примерно 89 по  БЕЛ не му е мястото в  МГ?

# 580
Няма да падне метеорит, но ако другата добра алтернатива в града е само ЕГ, а детето категорично не иска?
Познато ми е усещането, била съм в тази ситуация, сега детето е - от 5 клас е в МГ и просто погледът й не обхваща други опции, как да го обясня...Съгласна съм с Рамацоти, че не е доизмислено както трябва.
Аз особени притеснения нямам, понеже баловете тук не са като тези в Сф и ако всичко е нормално, няма да имаме проблеми с влизането, но разбирам и терзанията на останалите.

# 581
Естествено, че е така. Нали затова са изпитите, а никой не е абониран за мястото си в СМГ.
Да не споменавам, че масово децата от МГ ходят на курсове и уроци по математика в 7клас, което е показателно за нивото им. Или за страховете им
Някак не се обръща внимание на психиката на децата, а за мен това е изключително важно. Седми клас ще мине, всеки някъде ще го приемат, но какви травми ще имат, дали някога ще ги преодолеят и в каква посока ще ги наклонят, никой не мисли. А са в деликатна възраст

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 15:17 от Г-жа Рамацоти

# 582
Изобщо не искам да споря.
Моят отговор на въпроса "ако другата добра алтернатива в града е само ЕГ, а детето категорично не иска", е, че тогава ще си избере съвсем трето училище, ако все пак отпадне от МГ. Защото ако все пак случайно отпадне - нали все някъде ще трябва да иде?

# 583
  • София
С изключение на СМГ, НПМГ и може би МГ Варна май няма математическа гимназия в страната, от която дете да отпадне въпреки максималния си или близък до  него резултат по мат о отличен по БЕЛ. Така че в дискусията ей така общо за прием в МГ след 7 клас  и на кого мястото му е там или не няма особен смисъл.

# 584
Със сигурност в София освен СМГ има и други добри училища с математика, не езикови. А за страната, в моя областен град в МГ влизат с бал 310, по- нисък от хуманитарната гимназия. Така че и с по- малко точки по бел се класира.

Общи условия

Активация на акаунт