Прилеп в стаята трябва ли да се ваксинирам срещу бяс?

• 4 926
  • 46
  •   1
Отговори
Като си влизах в стаята от прозореца влезе прилеп много бързо и летеше към мен, аз избягах, но ме е страх да не ме е захапал или одраскал леко. Трябва ли ми ваксина срещу бяс?

# 1
захапал те е без да разбереш?
одраскал те е без да те докосне?
нищо ти няма, не се занимавай с глупости и се паникьосвай по-малко от подобни неща
пп сложи си комарник - върши работа и срещу насекоми (предполагам, че и от тях те е страх), не само срещу прилепи

# 2
  • Melmak
Малко пресоляваш манджата. Ваксина за бяс има, ама е гадна, бият я на 1-2 места в София. В твоя случай не бих се занимавала с глупости, като нито си ухапана, нито нищо. Очите на страха са най-големи.

# 3
  • София
Ако те беше ухапал или одраскал, щеше да разбереш. Щом не си разбрала, значи не е.
Прилепите носят щастие.
Сложи си комарник и това е.
И провери дали е успял да излезе, че да не се крие някъде. Бързо се обезводняват душичките.

# 4
Бий си ваксина против бяс. Прилепите са сред най-честите приносители, и да може и да не усетиш, ако те одраскат. Особено, за да е влетял в стаята - необичайно поведение. За да литне и към теб, още по-необичайно. Отивай веднага за ваксина, сериозна съм.

# 5
Не. Щом се чудите дали евентуално може да ви е одраскал - не. Нищо ви няма, специалист няма да ви набоде, само защото евентуално може да сте одраскан от евентуално болен прилеп. Ваксината не е еднократно убождане, имайте го предвид.   Тя е по схема и ще ви бодат поне 5 пъти, през точно определено време между тях, стигат до 8, има определени фактори от които зависи броя на убожданията. Това не е майтап работа, взимате си един хубав душ с нещо измиващо / сапун, душ-гел, пяна… каквото си използвате по принцип/ и толкова. Има едва няколко случая за последния половин век в България, при които доказано е била наложителна ваксина. За 50 години - трима- четирима. Дишайте спокойно, няма да умрете от бяс. Одраскването трябва да е достатъчно сериозно. Даже, по правило, започват да ваксинират човек и ако животното може/ във вашия случай не може/, но ако може да се отдели и наблюдава и остане живо една седмица, инжекциите се спират, за да остане човекът с по-малко убождания за нищо. Но вие, ако отидете и разкажете случката в кабинета, те няма да ви ваксинират.

# 6
Ами да отиде и да разкаже случката и да видим, дали няма да я ваксинират. Не сме медицински лица.

# 7
Да. Прилепите са основни преносители на бяс, а да влязат в стаята е много необичайно поведение. Най-малкото се консултирайте с лекар.

# 8
  • Варна
чрез въображаемо ухапване? Одраскването дори няма да го коментирам.

# 9
Да. Прилепите са основни преносители на бяс, а да влязат в стаята е много необичайно поведение. Най-малкото се консултирайте с лекар.
Благодаря ви за отговорите. Ще отида при лекари, но предполагам, че е малко вероятно да ми сложат ваксина като май няма видими ухапвания или одрасквания, но не е на 100% сигурно. Случката стана за няколко секунди. В такъв случай какво да направя?
чрез въображаемо ухапване? Одраскването дори няма да го коментирам.

Като се има предвид, че бяс има смъртност почти 100% не е ли по добре да се ваксинирам и да не рискувам?
Не. Щом се чудите дали евентуално може да ви е одраскал - не. Нищо ви няма, специалист няма да ви набоде, само защото евентуално може да сте одраскан от евентуално болен прилеп. Ваксината не е еднократно убождане, имайте го предвид.   Тя е по схема и ще ви бодат поне 5 пъти, през точно определено време между тях, стигат до 8, има определени фактори от които зависи броя на убожданията. Това не е майтап работа, взимате си един хубав душ с нещо измиващо / сапун, душ-гел, пяна… каквото си използвате по принцип/ и толкова. Има едва няколко случая за последния половин век в България, при които доказано е била наложителна ваксина. За 50 години - трима- четирима. Дишайте спокойно, няма да умрете от бяс. Одраскването трябва да е достатъчно сериозно. Даже, по правило, започват да ваксинират човек и ако животното може/ във вашия случай не може/, но ако може да се отдели и наблюдава и остане живо една седмица, инжекциите се спират, за да остане човекът с по-малко убождания за нищо. Но вие, ако отидете и разкажете случката в кабинета, те няма да ви ваксинират.

Аз страдам от Обсесивно компулсивно разтройство и генерализирано тревожно разтройство и от 2 дни постоянно мисля за тази случка и много лошо ми влияе на ежедневието. Лоша идея ли е ако излъжа, че прилепа ме одраскал или захапал за да ми сложат ваксината и да спря да се притеснявам имам чувството, че ще умра скоро. Ако не се ваксинирам всеки ден ще мисля за това в продължение на месеци. Бях оставил прозореца отворен и не бях в стаята за един час като влязох имаше буболечки по лампата и точно като влизах прилепа влезе през прозореца и летеше към мен много бързо, може и да е летял към буболечките не съм сигурен. Като влезе аз бързо избягах от стаята, но случката стана за няколко секунди и не съм сигурен дали успя да кацне на мен, защото май не усетих да каца на мен и да ме хапе, но със сигурност се доближи много близко на 20см или по-близо. Аз бях с дебел суичър и само ръцете и лицето може да е захапал или одраскал. Имам инфекция на кожата на лицето( от преди) и постоянно имам чувството че кожата ми е наранена и не мога на 100% да преценя дали не ме е одраскал. Най вероятно не е, но за всеки случай искам да се ваксинирам.

Последна редакция: нд, 29 окт 2023, 18:33 от Hhhhjokokuuuikkkk

# 10
  • Варна
Щом си толкова паникьосан питай лекар. Ще ти откажат. Ваксината против бяс е много тежка и не се слага, понеже си бил в една стая с прилеп. Все пак питай за собствено спокойствие, защото каквото и да ти напишем няма да се успокоиш.

# 11
Ще добавя още информация за случката, бях пуснал нова тема, но модераторите ми казаха да добавя информация тук.

Здравейте, извинявайте, че пускам тема отново, но сега ще кажа повече подробности. От Плевен  съм. Като си влизах в стаята от прозореца влезе прилеп много бързо и летеше към мен все едно ме напада, аз избягах, но ме е страх да не ме е захапал или одраскал леко. Трябва ли ми ваксина срещу бяс? Аз страдам от Обсесивно компулсивно разтройство и генерализирано тревожно разтройство и от 2 дни постоянно мисля за тази случка и много лошо ми влияе на ежедневието. Лоша идея ли е ако излъжа, че прилепа ме одраскал или захапал за да ми сложат ваксината и да спря да се притеснявам имам чувството, че ще умра скоро. Ако не се ваксинирам всеки ден ще мисля за това в продължение на месеци. Бях оставил прозореца отворен и не бях в стаята за един час като влязох имаше буболечки по лампата и точно като влизах прилепа влезе през прозореца и летеше към мен много бързо, може и да е летял към буболечките не съм сигурен. Като влезе аз бързо избягах от стаята, но случката стана за няколко секунди и не съм сигурен дали успя да кацне на мен, защото май не усетих да каца на мен и да ме хапе, но със сигурност се доближи много близко на 20см или по-близо. Аз бях с дебел суичър и само ръцете и лицето може да е захапал или одраскал. Имам инфекция на кожата на лицето( от преди) и постоянно имам чувството че кожата ми е наранена и не мога на 100% да преценя дали не ме е одраскал. Най вероятно не е, но за всеки случай искам да се ваксинирам. След като затворих вратата член от семейството ми се опита да прогони прилепа с метла, но той продължи да лети в стаята и загасихме лампите и след 10 минути прилепа предполагам е излязъл. Притеснявам се също така да не се е скрил в стаята и тази нощ не спях до 7 сутринта и проверих на възможни места където може да се е скрил, но не чувам звуци и като цяло знаци, че е още в стаята, а и се минаха 2 дни въпреки това се притеснявам да не е останал в стаята и да ме е хапал докато спя. Също така след случката забелязах, че палеца ми е леко зачервен и ме болеше и ме е страх да не ме е одраскал там, защото нямаше кръв и едва ли ме е захапал. Какво да правя? Ако разкажа случката на лекари най-вероятно няма да ми сложат ваксини за бяс. Лоша идея ли е ако излъжа, че ме е захапал или одраскал за да ме ваксинират дори мога сам да си направя рани. Знам, че звучи крайно, но от 2 дни имам чувството, ще умра, защото може да съм заразен с бяс и като се има предвид, че страдам от Обсесивно компулсивно разтройство и генерализирано тревожно разтройство, ако не се ваксинирам ще мисля за това постоянно с месеци. Не е ли възможно да ме зарази с бяс ако е паднала течност от тялото му като е летял много близо до мен на 20см може и по-близо? Не е ли добра идея да се ваксинирам поне да не се притеснявам? Ясно е, че имам нужда от терапия за психичните ми проблеми, но психолог няма как да гарантира, че не съм се заразил с бяс от прилепа. Почти съм сигурен, че не ме захапал и одраскал, но не съм на 100% сигурен това е проблема. До колкото разбрах за да ме захапе или одраска трябва първо да кацне в върху мен и след това да се засили за да отлети и като не съм усетил е малко вероятно, но ситуацията стана много бързо за няколко секунди и може би леко се блъснах в мебели като тичах, а и също така имах високи нива на адреналин и не съм сигурен какво точно се случи. Благодаря ви за отговорите и съжалявам, че пускам втора тема за това.

# 12
Значи по принцип за ваксина можеш да отидеш до 2 дни, така че щом досега не си отишъл, явно подсъзнанието ти подсказва, че не сте се блъснали с прилепа и няма опасност.
Най-вероятно сега прилепа си седи в някоя пещера и се пита дали ти не си го захапал.

# 13
  • Варна
Човек, това твоето не е живот. Само това ще кажа.

П.П. Горкия прилеп.

# 14
  • Melmak
Само искам да ти кажа, че в офиса беше влязъл прилеп на третия етаж. Не сме се ваксинирали. Шегувахме се, че работи нощем смяна горкото животно. Не знам какво стана с прилепа.

Общи условия

Активация на акаунт