Да започнем от там какво сравняваме - хора тук и на запад, без образование, извършващи физически труд, младши специалисти тук и на запад, специалисти с опит тук и на запад, управленски кадри тук и на запад... Няма такова нещо като хората и като българинът, защото има много градации.
Доходите като абсолютни стойности не са особено важни в случая. Необразован човек, извършващ т.нар. нискоквалифициран труд и тук, и на запад не може да си позволи много и живее с лишения. Младшите специалисти по цял свят не ги бият с пачки, да ви кажа. А и за младшите специалисти, завършили в чужбина, има огромно значение къде да завършили - има значение дали е унивеситет от Бръшляновата лига, Оксфорд, Кеймбридж, Масачузетски технологичен, Мюнхенски технологичен и т.н. и дали е с диплома от провинциален университет без особена слава. Не искам в никакъв случай да подценявам усилията да се учи и завърши в чужбина, но понякога провинциален колеж/университет дава съмнително качество на образование, сравнено с българските университети.
Да гледаме по странички критерии - коя е с гел лак и сложен дизайн на ноктите, кой пуши (че те и цигарите станаха цифра пара), какъв алкохол пие, какъв телефон носи - ми нищо не значи това. Има си една група хора, които ще карат на солети, но искат да ги мислят за преуспели, ще са сложили сложния дизайн и айфона ще е небрежно на масата в кафенето. Има една група хора, които не е толкова да нямат, ама вечно се оплакват колко са зле и колко е тежко положението.Има хора, които искат да получат всичко тук и сега - живеят на кредит и треперят как ще свържат месеца. Има и хора, които се разпростират точно според чергата си. Свят шаерн.
Мога да кажа, че сравнявам хора от Германия с нашенци, едно и също ниво, образовани хора с прилична професия - ми горе долу можем да си позволим едно и също, нищо, че като абсолютна сума вземат доста повече от нас. Просто навскяъде животът не е лесен... освен може би за милиардерите, но уви, на планетата не са чак толкова много, а и съм сигурна, че си имат други проблеми, за които дори и не мога да предположа.