Какво е нивото на доходите в България?

• 19 570
  • 503
  •   1
Отговори
# 450
В този форум разбрах, че в България винаги се има предвид брутна заплата, само за днес вече в две теми го виждам. Учудва ме, никога не сме коментирали брутна заплата нито с продавачи, нито с учители, ейчари, айтита... Като се каже сумата, се има предвид колко получава човек чисто.

Така е в частния сектор. В „държавния“ заплатите са бруто. Оттам и голямата завист към заплатите на учители, медицински работници и т.н., защото хейтърите не осъзнават, че става въпрос за това, което е преди данъци и осигуровки, а не това, което влиза в джоба.

# 451
  • София
Абаджиева, в България финансиране на подобни покупки няма.
В някои страни има дори възстановяване на част от разходите от държавата при определени условия, но тук не.
На 10000 бруто нетото излиза 8 578.33. Има калкулатор в интернет. И у нас наистина няма куп данъци и осигуровки.

Нарциса, трудно е да се говори за нето, защото то обикновено е различно всеки месец. Като имаш предвид различен брой работни дни, различни отчисления (за храна, социални придобивки и т.н. отчисленията са за отработени дни само), бонуси, различни болнични или отпуски, ирз и т.н. когато работех на заплата нямах 2 месеца в годината с еднаква заплата.

# 452
И аз се изненадвам от бруто стандарта. В моята среда всички говорят за нето заплати, вкл. и в групите за търсене на работа, мам-фрндли компании и т.н. При договорени 1000 лв. бруто заплатата всеки месец е една и съща, независимо дали е за декември с 18 работни дни или за януари с 22 работни дни.

# 453
Не са на една цена пликовете. Този, в който трябва да изхвърляш боклука е много по-скъп. Данък боклук така да се каже.
Да, имам някакъв блед спомен че бяха скъпи пликоветете.
Но неприятното беше че трябваше да тичам за точно определени пликове за да мога да си изхвърля боклука.
Както и да е.

# 454
Ами ей на, сега пак ще вдигат осигурителния праг. Което значи, че ако е договорена нетна заплата работодателите ще бъдат натоварени двойно с понасяне на тази нова данъчна секира. Именно данъчна, нищо че се води осигурителна.

# 455
Абаджиева, в България финансиране на подобни покупки няма.
В някои страни има дори възстановяване на част от разходите от държавата при определени условия, но тук не.
На 10000 бруто нетото излиза 8 578.33. Има калкулатор в интернет. И у нас наистина няма куп данъци и осигуровки.

Нарциса, трудно е да се говори за нето, защото то обикновено е различно всеки месец. Като имаш предвид различен брой работни дни, различни отчисления (за храна, социални придобивки и т.н. отчисленията са за отработени дни само), бонуси, различни болнични или отпуски, ирз и т.н. когато работех на заплата нямах 2 месеца в годината с еднаква заплата.

При нас има някаква отстъпка за нови хибридни и електрически автомобили, но не е много и не винаги я дават.
Като купуваш кола първо избираш лизинг или финансиране. Ние искахме финансиране. После те питат имаш трейд ин, тоест стара кола, аз имах и получих някаква отстъпка за нея, после решаваш дали искаш да дадеш някаква сума и остатъка да финансираш, после решаваш за колко години ти е падежа, после започват да ти предлагат разни оферти, нужни и ненужни, примерно преоткрия срещу ръждясване, разни специални ключалки, че много крадат, включително съм предплатила за пет години сервиз. Гледат ти кредитната история и ти казват може ли, не може ли. В общи линии, в сряда я харесахме, в петък я взехме. Теглят си парите два пъти в месеца, както е стандарта тук, и така. Ако реша, ще платя една по-солидна сума и ще съкратя времето на вноските.

# 456
  • В заешката дупка

Аз пък казвам, че не е въпрос на финансова грамотност, а на съотношение цена/възможности/неудобства. Ако ти предложат хляб на изплащане ще се навиеш ли? Ми няма, защото не си струва. Последното обяснява всичко - за различните хора "струва си" е различно. Но и за големите неща не винаги е въпрос само на финанси. Кола на лизинг например върви с някои бонуси и малуси, в зависимост от договора. И може да се окаже, че не си струва, ако човек може да плати кеш.

Противоречиш си. Как точни преценяваш възможностите, правиш съпоставки с цени и подобни  без да имаш финансова грамотност? Simple Smile Разбира се, че емоции, страхове, предразсъдъци, неудобства могат да оказват влияние върху финансовите решения, също и различни обстоятелства и житейски ситуации; в допълнение, не всяка финансово решение се подлагат (или трябва да се подлагат) на финансова дисекция, нито си заслужава (примера с хляба). Това обаче не прави финасовата грамотност ненужна. Напротив. Поне ако искаш да вземеш по-адекватно решение. Включително и по въпроса за разсроченото плащане без олихвяване, който може (и обикновено) обхваща по-различни неща от това дали да си купиш хляб на изплащане. Защото хляб може и да е безмислено да взимаш на изплащане, но ако ставя дума за по-скъпи неща (че и с натрупване), не е лошо да имаш капацитет да прецениш финасовата част.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 22:03 от ЧеКа

# 457
И аз се изненадвам от бруто стандарта. В моята среда всички говорят за нето заплати, вкл. и в групите за търсене на работа, мам-фрндли компании и т.н. При договорени 1000 лв. бруто заплатата всеки месец е една и съща, независимо дали е за декември с 18 работни дни или за януари с 22 работни дни.
Точно, винаги говорим за чисто месечно възнаграждение. У нас не е масов стандартът на заплащането на час, почасовата ставка за работника е информативна.

Ами ей на, сега пак ще вдигат осигурителния праг. Което значи, че ако е договорена нетна заплата работодателите ще бъдат натоварени двойно с понасяне на тази нова данъчна секира. Именно данъчна, нищо че се води осигурителна.
Така де. Нетна се договаря. Аз лично не се сещам за причина да договарям сума, която реално в никой случай няма да получа, освен ако не разчитам на данъчно облекчение или не попадам в някаква група с определено данъчно облагане. И понеже в България нито едното, нито другото е често срещано, нормално хората договарят какво искат да получат в джоба си.

# 458
Е, аз от доста години не работя, но когато съм работила винаги в договора е била брутната заплата, брутните бонуси, класовете се начисляват върху брутната заплата и прочее. И по цял свят се дава брутната. Как е днес при вас все пак не знам.

# 459
ЧС, има ли някаква причина да се мъчиш за пореден път да извъртиш ясно написани думи?

# 460
Какво извъртам? В целия си пост пиша само и единствено за СВОЯ опит.

И не мисля, че кой да е от пишещите тук е с такава тежест, че той да се договаря и фирмите да правят компромис за него. По-вероятно е да ти предложат, както им е системата, и ако искаш.  Вече ако е прието да е нето - ми ОК.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 21:32 от Черна станция

# 461
Аз пък винаги съм се чудела за какво е нужна брутна заплата?!
Работника го интересува какво ще получава чисто, работодателя колко ще му струва чистата заплата на работника....

# 462
  • София
И моят опит е като на ЧС.
Когато работех на заплата, вкл. в държавната администрация, договорите бяха за бруто. Върху него се изчислява и стаж, и бонуси, и ирз, и социални по КТД, и отчислени за храна и рехабилитация, и клас прослужено време (за него подписвах анекс всяка година) и т.н.
Нетото е хитро извъртане работодателят да дава някаква чиста сума и да скатава всякакви надбавки. Поне от моя личен опит, но аз отдавна не съм на заплата.
Но пък наемаме служители и сключваме договори винаги на бруто.

# 463
Аз пък винаги съм се чудела за какво е нужна брутна заплата?!
Работника го интересува какво ще получава чисто, работодателя колко ще му струва чистата заплата на работника....

Не мисля. Работдателят се интересува от брутната, защото отчисленията по-нататък са към държавата и на база на брутната. А нетната - колкото дойде.  Ами някога, когато данъкът тръгна от 45 % и после стигна до 10%, ако бях на нетна заплата колко щях да се мина?

# 464
Да, де, ЧС, а в предния пост говореше за договаряне на нетна заплата. Хората не си договарят болничните, а възнаграждението.
Динчо, върху брутната заплата се изчисляват да плащаш на държавата разни неща, които не би трябвало да плащаш в някои случаи, примерно ако си болна или имаш бебе.
Служителят обаче да си договаря брутната заплата е абсолютно безсмислено. Най-малкото отчисленията за уж своя сметка не ги внася той, а има и такива, които са за сметка на работодателя. Няма никаква практическа полза, финансова логика или друг плюс да се бориш за това, което в никой случай не виждаш. Ако е така, договаряйте направо цялата тежест по вас с бъдещия си шеф. Не знам как да обясня, че в български условия това е просто безсмислено, но някои явно толкова са се вкопчили в идеята да искрят с финансова мисъл, че не виждат липсата на такава у себе си.

Общи условия

Активация на акаунт