Какво е нивото на доходите в България?

• 19 607
  • 503
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Данъците и всички други отчисления се дължат от работника, с малки изключения.
Не виждам логика да не го интересува колко му е бруто и колко му удържат.
Интересно е, че после рязко почва да го интересува, когато си търси обезщетения и подобни.

# 466
Как точно ще се минеш като тези пари ги плаща работодателя. Ти не получаваш брутна заплата и после сама да си плащаш сумите. Водиш се на заплата, в края на месеца получаваш нетна сума и всички данъци и осигуровки се превеждат от работодателя.

# 467
И в нашия бранш, заплатите които обявяват са брутни. Оттам насетне класове, бонуси, ваучери за храна, всичко е плюс. И никога не знаеш колко ще вземеш и нямаш месец еднакъв.

# 468
Нормативната уредба за заплатите май е това:
https://www.tita.bg/laws/306
И никъде не се говори за нетна заплата, а само за брутна и основна.

Как точно ще се минеш като тези пари ги плаща работодателя. Ти не получаваш брутна заплата и после сама да си плащаш сумите. Водиш се на заплата, в края на месеца получаваш нетна сума и всички данъци и осигуровки се превеждат от работодателя.

Това сериозно ли го питаш??? Все пак не съм толкова изкуфяла, че да не помня как нетната ми заплата растеше с всяко намаляване на данъка.
Например имам брутна заплата от 1000 лева и данък от 45% (пренебрегвам осигуровките за по-ясно). Нетната ми заплата е 550 лева. И ако съм се договорила за толкова, когато данъкът стане 30% пак ще вземам 550 лева вместо 700. А после когато данъкът стане 10% пак ще вземам 550, защото нали за това съм се договорила, вместо 900.  Просто се чудя защо ми се налага да обяснявам това. Работодателят може да е поел ролята да плаща моя данък вместо мен, но го плаща от моята брутна заплата, не от себе си.

# 469
Не знам, как е в другите сфери, но при нас няма ли на месец , Еди колко си операции, които трябва да извършим и изпишем ( Това не знам как и кой определя) ми се отразява веднага в заплата. В силни месеци може и до 2 заплати да стигнем. В слаби - само на брутото. Което за мен си е чиста проба конвейр за сметка на хората, но, за съжаление болниците отдавна станаха търговски дружества, точещи пари от здравна каса и пациенти .

# 470
  • Пловдив
ЧС, не мисля, че нашето законодателство позволява да се договориш за нетна заплата. Ти разговорите пак може да ги водиш за нетна, но в договора стои брутната.

# 471
ЧС, не мисля, че нашето законодателство позволява да се договориш за нетна заплата. Ти разговорите пак може да ги водиш за нетна, но в договора стои брутната.

И аз така мисля и в целия спор защитавам тази теза, ама де да знам, може нещо да се е променило.
Иначе намерих някакъв линк как се смятат заплати и, както писах, там нищо нямаше за нетна заплата.

# 472
  • София
Пак да кажа, че няма как да има договорка за нетна, защото данъците не се плащат от работодателя, нищо че той ги изчислява и превежда. Те за са сметка на работника и той трябва да се подпише, че е съгласен на удръжка от определена сума. Удръжката вече се определя не от работодателя.
Данъците и осигуровките са % ОТ договореното заплащане, а не % ВЪРХУ договореното.

В интернет има калкулатори за фиш за работна заплата и те нагледно показват как се изчислява месечното възнаграждение.
Бонусите също се плащат към брутното възнаграждение и те също се облагат. Ако сумата е нетна, бонусът как точно следва да се изчисли?

# 473
Чисто законово може и да няма, но на интервю си казваш, че искаш Х пари. Как ще ги изчисляват, като бонуси, клас, основна и т.н., не е от такова значение. При вдигане на осигурителния парк се очаква работодателят да поеме тежестта и на работника. Но това са устни договорки.

# 474
  • София
Надявам се, че уточнявате на интервюто, че говорите за нето. Иначе после би било кофти изненада, ако работодателят я приеме за бруто.
И ми е интересно как се очаква това нето да е еднакво в месеците с по 18 и по 22 работни дни.
Точно като самопрецакване звучи.
И за бонусите не ми става ясно в този случай. Ако работникът очаква твърд бонус 500 лв, работодателят трябва да предвиди бонусът да е 555,56 лв или как точно да не ощети работника?

# 475
Надявам се, че уточнявате на интервюто, че говорите за нето. Иначе после би било кофти изненада, ако работодателят я приеме за бруто.
И ми е интересно как се очаква това нето да е еднакво в месеците с по 18 и по 22 работни дни.
Точно като самопрецакване звучи.
И за бонусите не ми става ясно в този случай. Ако работникът очаква твърд бонус 500 лв, работодателят трябва да предвиди бонусът да е 555,56 лв или как точно да не ощети работника?
Каква връзка има броят работни дни в месеца при договорена X заплата - независимо дали е брутна или нетна? При изработени 100% работни дни сумата накрая на месеца е една и съща, независмо дали месецът е с 18 или с 22 работни дни.

Мъжът ми на интервюто си за работа си беше договорил нетна заплата. След увеличаване на осигурителния праг продължи да си получава същата сума, защото договорката им е била за нетна сума.
При мен пък беше обратно - увеличението на осигурителния праг ми се отрази на получаваната сума.

Иначе отговорност на всеки е да си уточнява на интервю към какво се стреми - бруто или нето. Преди няколко години, когато си смених работата, бях напълно наясно колко бруто на какво нето отговаря, така че да дам адекватен отговор в съответствие на това как работодателят съобщава сумите.

# 476
  • Пловдив
Без значение е броят работни дни в месеца, но това с вдигането на брутната заплата при вдигане на осигурителния праг е само на добра воля на работодателя да изпълни устната уговорка. Не смятам, че уговорката за нетна заплата, дори да е писмена, има правна стойност.

# 477
  • София
Броят дни е от значение при различни социални придобивки, КТД, начисления за храна и т.н. Те се изчисляват като % върху брутното възнаграждение и се получават на брой реално отработени дни.
Затова очакването за твърда сума нето и нищо друго за мен е самопрецакване на работника, казано грубо. Но всеки има право да продава труда си както желае.

# 478
Без значение е броят работни дни в месеца, но това с вдигането на брутната заплата при вдигане на осигурителния праг е само на добра воля на работодателя да изпълни устната уговорка. Не смятам, че уговорката за нетна заплата, дори да е писмена, има правна стойност.
Падне ли заплатата, сменяш работодателя, пък нека няма правна стойност, че си поискала Х лв.
Принципно разбирам идеята за договаряне на основна заплата (тука да сме коректни, не е брутна), но при сегашната ситуация у нас ми се вижда безсмислено. Когато/ако цялата осигурителна тежест мине за сметка на работника и/или минем на прогресивен данък, и/или се появят повече облекчения за родители, семейства, с ниски доходи..., други групи, тогава има смисъл.

# 479
  • София
Основно възнаграждение е различно от брутно възнаграждение (справка в КТ).

Общи условия

Активация на акаунт