Какво е нивото на доходите в България?

• 19 642
  • 503
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
А първото мнение граничи с наглост. 2200 лева начална заплата чисто, отделно бенефитите, за човек без опит не било кой знае колко, щото била завършила в чужбината. Там учат, а ние тук трева пасем. Не знам как е кретала тази фирма досега, добре, че са наели приятелката на авторката, да ги научи как да работят..
Аз го разбирам в смисъл, че при това положение познатата е можела да остане в чужбината, където така и така вероятно има среда, език и диплома от познат университет. Предполага се, че тази чужбина е по-добре платена. Може да е било вложено и това, че там по дефиниция според нея или авторката образованието е по-добро и затова е отишла да учи там, но може и да не е.

---

Според мен ще е преувеличено както това, че масово се изнемогва, така и другото - че се ходи само по заведения вместо гости вкъщи, почти всеки поддържа по две коли и т.н.

----

Айде сега, ще сравняваме изправена шийна лордоза и хемороиди от стоене на бюро с износване от физическа работа, само да сме отгоре. Не е задължително да стане нито едното, нито другото с даден работещ, но да - физическата работа е в общия случай по-трудна и по-износваща физически. Затова рядко някой, който има избор между двете, квалификация и умения и за двете, ако се изискват, избира физическата като основен доход. Има сигурно и такива, но наплив няма.

Изобщо не стои въпросът коя е нужна и без коя повече може. Въпросът е "защо Гошо толкова пари за физическа работа, а Митко - онолкова за умствена". Плаща се в повече (невидимо калкулирано в цената) не само за високо образование, но и за рядко - спрямо търсенето - срещани, специфични умения и способности, нежелана и неприятна работа...

Последна редакция: пн, 30 окт 2023, 12:21 от Магдена

# 76
Масовото ходене по заведения си има съвсем логично обяснение - хората работят на смени или са се върнали от чужбина. Нормално да излезеш в почивния си ден/отпуската си да пиеш едно кафе.
Аз по заведения не виждам някакви тълпи видимо работещи, напротив. Огромната част от клиентелата е майки с колички, тийнове с раници след училище и дядовци и баби с бастуни. Изключение е по обедно време, тогава се появяват хора с вид на работещи.
В тази връзка, много ми е интересно кой има наблюдения за пълни заведения, след като се изявяват претенции как ний работим, а другите само кафета пият.

# 77
Черна станция, съгласна съм за кредитите. Разликата е какво се купува с тези кредити.
Българинът масово търси по бюджетни варианти.
Купува се Беко, вместо Miele като най прост пример.

# 78
За кредитите е абсолютно вярно и то в чужбина повече дори, отколкото в България. Моя приятелка западноевропейка все (и то с икономическо образование) не може да се начуди как хората живеят изцяло на кредит без втора мисъл как евентуално ще се изплащат “луксовете” при промяна на икономическия “пейзаж”. В това отношение България определено е наваксала.

# 79
  • Другата България
Скрит текст:
Затова не гледайте статистиките, а начинът на живот на хората. Българска къща без изолация, климатик във всяка стая, не знам си колко инчов телевизор и модерна техника от типа на съдомиялна или сушилня буквално няма. Всеки втори е с айфон. Не само, че отдавна няма семейство без кола, вече са рядкост семействата с една кола, а не с индивидуална на всеки член. Заведенията са винаги препълнени, по всяко време на деня. Когато дойдат празници, пътища, магистрали и граници се задръстват, защото всеки хуква на някъде. Вече никой не кани гости вкъщи, събитията се празнуват задължително в заведение. Услугите за почистване на домовете стават все по-популярни. Имотният бум вече го обсъдихте. Бедните пенсионери хвърлят четири и пет цифрени суми на ало измамниците. И да не продължавам.
Така е. В София и в някои от по-големите градове. Навън нещата седят по различен начин. Изолация си слага който може на изплащане, по проекти. Уреди, телефони, телевизори, климатици и тн масово са на изплащане и от разни промоции с 0% лихва, които постоянно текат в Практикер и прочие. Около нас (в София) семействата са с по една кола и с изключение на елитните квартали на града масово се карат таралясници на по 10-15-20 години купени от автокъщи с кредит/лизинг.
Явно наистина има значение в каква среда е човек. Оглеждаш се около хората покрай теб и те като карат Q7 и ходят на по няколко почивки годишно, значи навсякъде е така. Дори в София не е така. Камо ли в Северозападна България, например. Около нас почти няма семейство без кредит - кой ипотека, кой за кола, кой за нещо друго. Не са цъфнали и вързали хората. Отвориш ли jobs.bg и предлагането се вижда. Заплатите са ниски, а изискванията от земята до небето. Хората се навиват да бачкат по 8-12 ч/ден за под 2к, често с уикенди и празници. Тези с рушветите аз лично изобщо не ги броя - за мен са малко професиите, при които се получават рушвети. А сивата икономика съществува така добре развита точно, защото хората трудно се оправят и всеки втори доработва нещо отгоре някъде.
Подписвам се под горното мнение. “Любимите“ ми сравнения и обобщения на хора, които не са си показвали носа по-далеч от Люлин или Овча купел.
И вече дори не ми е смешно, когато прочета подобни изказвания със сравнения от рода на “българина“, “народа“, “хората“, и т.н. Разбира се, подплатени със съответните подигравателни и нарицателни епитети. Бих добавила само, че ако “българина“, който винаги знае всичко за всички...останали, беше и малко по-грамотен Blush и много по-смирен, и /не/ оглеждащ се в чуждите къщи, автомобили, имоти, почивки и т.н., може би по-лесно би придобил реална представа за действителността в България.
Но си е и до манталитет и начин на мислене, а и възпитание. Все в чуждото да се оглеждаме, чуждата патка винаги е красив лебед....както и коректив за “ятото“. Ами не, не е.

Последна редакция: пн, 30 окт 2023, 12:26 от Merri_An

# 80
Така е. В София и в някои от по-големите градове. Навън нещата седят по различен начин.

В супер малък град съм. Малко над 9хил. жители, сега проверих в Гугъл. Само се води град, реално е село. Когато отидох да уча, родителите ми се преместиха да си живеят на вилата. Когато преди три години реших да се върна, един ден си дадох сметка, че от огромен блок с 54 апартамента, само нашия и на една баба, дето не е добре с главата и влачи само боклуци и котки, са без дограма. Тук жена без гел буквално няма. Млади, стари, хубави, грозни, няма значение. Дори и ученичките, живея точно до едната гимназия и ги гледам всеки ден.И маникюристките са претоварени, записват часове за след две седмици най-рано. Лятото имахме среща на класа, отидох и аз да сложа един гел, щото иначе ще си помислят хората, че си броя стотинките. При положение, че един гел е 50 лева, мисля, че всеки може да си направи сметката дали заплатите им са наистина по 700 лева чисто.

А това за кредитите дойде точно от западните държави, преди не беше толкова разпространено тук. Кредит се взема не само, ако нещото не можеш да си го позволиш. Всякакви извънредни ситуации могат да възникнат и е хубаво да има и някакви пари на страни. Ако кредитът е без оскъпяване, защо да си избухам всичките пари, вместо да давам на малки части всеки месец? Изключвам кредита за апартамент, там няма как човек да спести такава огромна сума.

# 81
  • Пловдив
Пак - кои сте вие, дето все в чуждото се оглеждаТЕ, и защо така отрицателните качества, било реални или не, наблюдавани у даден човек, ги приписвате на всички ВАС?

# 82
Първо, защото са различни доходите по места, дейности и фирми, и второ, защото един човек не може да познава всички места и браншове.
Ми то затова има статистика и икономически анализ.

# 83
  • Другата България
Blush
Графиците на маникюристките ли са показател за нивото на богатство/бедност на “хората“?
И щом съм без гел, значи си “броя стотинките“?
Наистина много...интересни разсъждения.

# 84
...и като ти дадат статистиката с голямата част работещи на МРЗ, ти казваш ааа, няма начин, те тия доработват на черно.

# 85
  • София
Аз пък никога не съм си слагала гел лак. Сега се чудя дали съм бедна или стисната.

# 86
Статистиката е нещо повече от средна и минимална стойности. Като се погледне статистическото разпределение и се сравни с други държави в Европа и като се погледнат и други икономически фактори и се вижда реалната картинка, ама трябва малко аналитична мисъл и разбиране да се вложат.
Всички международни агенции класират България на челно място по корупция и сива икономика не само в ЕС, ами в целия свободен свят, ама тука знаете по-добре.
  Купуват като семки,но повечето с пари на банката.То така лесно,като изплатят имотите след 30,40 години тогава да се хвалят.
Е точно, че не е с пари на банката. До миналата година повече от половината сделки бяха без ипотека. Делът на притежание на имоти е един от най-високите в Европа. А пък процента на собствениците без ипотека е над 80% според Евростат.

# 87
Въпрос на приоритети.
Има хора, които зимата стоят на студено за да пестят от отопление, ама гелчето ще си го сложат. По важно им е как изглеждат в очите на хората.

# 88
Черна станция, съгласна съм за кредитите. Разликата е какво се купува с тези кредити.
Българинът масово търси по бюджетни варианти.
Купува се Беко, вместо Miele като най прост пример.

Българският пазар е незначителен спрямо западния и затова ако на Запад купуваха само Миле други марки нямаше да има, нали? А то какво се оказва? Не само, че Беко продава яко, а даже е спонсор на Барселона.
https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/28/3120013_barselona_shte_p … eko_za_oshte_tri/
Та хората навсякъде оптимизират и купуват след анализ на бюджет, нужди, очаквано натоварване ... И аз нямам Миле и никога не ми е било в таргета.

# 89
Гел лакът ли е символ на охолството? Еха! Ово е стандарт! Laughing

Общи условия

Активация на акаунт