Какво е нивото на доходите в България?

• 19 799
  • 503
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Четох, четох и ми се зави свят.

Да започнем от там какво сравняваме - хора тук и на запад, без образование, извършващи физически труд, младши специалисти тук и на запад, специалисти с опит тук и на запад, управленски кадри тук и на запад... Няма такова нещо като хората и като българинът, защото има много градации.

Доходите като абсолютни стойности не са особено важни в случая. Необразован човек, извършващ т.нар. нискоквалифициран труд и тук, и на запад не може да си позволи много и живее с лишения. Младшите специалисти по цял свят не ги бият с пачки, да ви кажа. А и за младшите специалисти, завършили в чужбина, има огромно значение къде да завършили - има значение дали е унивеситет от Бръшляновата лига, Оксфорд, Кеймбридж, Масачузетски технологичен, Мюнхенски технологичен и т.н. и дали е с диплома от провинциален университет без особена слава. Не искам в никакъв случай да подценявам усилията да се учи и завърши в чужбина, но понякога провинциален колеж/университет дава съмнително качество на образование, сравнено с българските университети.

Да гледаме по странички критерии - коя е с гел лак и сложен дизайн на ноктите, кой пуши (че те и цигарите станаха цифра пара), какъв алкохол пие, какъв телефон носи - ми нищо не значи това. Има си една група хора, които ще карат на солети, но искат да ги мислят за преуспели, ще са сложили сложния дизайн и айфона ще е небрежно на масата в кафенето. Има една група хора, които не е толкова да нямат, ама вечно се оплакват колко са зле и колко е тежко положението.Има хора, които искат да получат всичко тук и сега - живеят на кредит и треперят как ще свържат месеца. Има и хора, които се разпростират точно според чергата си. Свят шаерн.

Мога да кажа, че сравнявам хора от Германия с нашенци, едно и също ниво, образовани хора с прилична професия - ми горе долу можем да си позволим едно и също, нищо, че като абсолютна сума вземат доста повече от нас. Просто навскяъде животът не е лесен... освен може би за милиардерите, но уви, на планетата не са чак толкова много, а и съм сигурна, че си имат други проблеми, за които дори и не мога да предположа. Simple Smile

# 106
  • Melmak
За мен гел лаковете са още една необяснима мода, която аз лично не следвам и не разбирам. Мога да си позволя, но буквално не схващам за какво ми е това нещо. Всеки месец разход по 50 лв. Много ученички гледам, че ходят. Посещавах едни масажи, а в салона имаше и маникюр. Докато чаках виждах клиентите. Буквално тийнейджърки. Не съм сигурна, че като родител бих толерирала такъв разход.

И да, хората много парадират и искат да показват стандарт, който не могат да си позволят. Виждам мой роднина, ми чудя му се. Малка заплата, обаче кола с огромен разход, не е нова, но със скъпа поддръжка и разход на гориво. Скъпарски ресторанти, които не са му по джоба, както и други неща, не ми се задълбава.

За някои хора е по-важно да карат марка кола, макар на сто години, отколкото да си сменят плочките в банята.

Опитвам се да организирам сватбата ни и като за хора с уж читави работи на две заплати, не знам как ще се справим. Бяхме на доста сватби в последно време, по 30-40 хиляди бяха хвърлили. Абсурд да дадем толкова. Но има и доста, на които родителите плащат този ден. Особено виждам, че много хора, емигрирали на времето не се връщат, обаче децата им се връщат и живеят тук (на по 20+ са децата).

# 107
Ами, сложи си по-добре дограма, пък после мисли за Малдиви. С изолация, подменени дограми, особено ако си с блок, където и съседите навсякъде са санирали, спокойно може да се спи без отопление.

Иначе повечето, дето сме достатъчно възрастни, сме минали и през по-мизерни години от настоящите, със снимани те на ксерокс учебници и пр., което не значи, все още няма хора хора, които живеят по доста подобен начин.

Да, да. Ще спиш зимата без отопление, ама на кукуво лято.
2 такива апартамента имаме във Варна, където зимите са уж меки. И айде да речем че ако апартамента е южен и съседите отопляват сериозно, може и да се спи под юргана.
А през деня какво се случва?.
С вълнените фанели и на дивана с одеалото?
Иначе може. Аз преживях една зима без отопление в северен апартамент, със стара дограма и без изолация. Ама спях със фанелите и шушлечен анцунг отгоре.
И с якето съм спала при подобна ситуация. Ами може, да. Всичко може.
      В момента в България болшинството работещи не са на прага на бедността, така е. Ама и средната ни класа е далеч от средната класа на запад, да речем.

# 108
  • София
Допълвам Слънчевата, че има и хора, които нито имат нужда да показват на околните каквото и да е. И дори да не им е проблем да имат нещо, те просто нямат интерес към него. Или пък имат други вкусови и интереси и хич не им пука какво си мисли някой за тях.

# 109
Говоря само за спане, не през деня. Аз съм в къща и е много по-студено от апартамент. Не обичам да спя на отопление. Гърлото ми пресъхва, събуждам се с главоболие. Няма чак такива зими в България, че една зимна завивка от Икея/Юск да не е достатъчна. Не спя с пижами, нощници и чорапи, а само по тениска и гащи.

# 110
  • София
Сега и спането на отопление ли стана пример за охолен живот?! Клише след клише.

Ние зимата спим не просто без отопление, а и на леко открехнат прозорец. Е, слагам си и чорапи аз, а и децата, но иначе също спя по гащи и тениска.

И за учебниците на ксерокс да кажа. В момента много от учебната информация минава през различни онлайн платформи, онлайн учебници и подобни. Учебник на ксерокс не е равнозначно на нещо лошо, вместо учениците да носят 15 кг чанта.

# 111
Ако някой си избира да не ползва кола, а градски транспорт или да ходи по-добре облечен вкъщи през зимата, вместо да поддържа 23 градуса, може и да е социално слаб, а може и да не е. Някои неща са въпрос на избор, а наличието на избор е основната разлика между бедността и богатството.

Отговор на въпроса на темата е малко вероятно да се получи тук, но според мен дори по-важен е въпросът какво качество на живот се получава, срещу нивото на заплатите, което се заплаща? Неща като сигурност и политическа стабилност, достъп до качествено здравеопазване и образование, инфраструктура и благоустрояване, липса на стрес и професионална защита. Тук отново нещата са напълно индивидуални, защото критериите са толкова много и често, взаимноизключващи се - т.е. ниски данъци и добра инфраструктура…

# 112
Знам за спалните чували, че по-добре топлят, ако спиш с възможно по-малко дрехи в тях. Така ни го обясняваха преди 20 години като съм спала със спален чувал. Не се сещам какво беше обяснението, но за съвременните завивки, не родопските одеяла и сатенирания юрган от баба, чувството ми е същото. Колкото по-леко облечен, толкова по-удобно и топло. И да, изолацията помага и в северните апартаменти.

# 113
Сефора, подразних се, защото така написано излиза, че приятелката ти е очаквала по-висока заплата само заради това, че дипломата ѝ е от чужбина. Може само ако приятелката ти е някакъв тесен специалист и има някакви уникални умения, които в БГ университет не се изучават. Била млада, образована и с езици. А другите ѝ колеги сигурно не са. Наясно съм, че на повечето места в чужбина се завършва по-трудно, но каквито и разлики да е имало между нейното и на завършилите в България нейни колеги образование, щом те в крайна сметка успяват да си вършат работата с необходимото качество, значи тя не може да очаква, че ще има предимство само заради дипломата си.

2200 начална заплата е много добре, оттук нататък ще ѝ я вдигат всяка година, дори и да не смени позицията. Или ще има бонуси.

# 114
Мога да кажа, че сравнявам хора от Германия с нашенци, едно и също ниво, образовани хора с прилична професия - ми горе долу можем да си позволим едно и също
В момента много българчета искат да учат в Германия, но не знам да има поток германчета настояващи да се учат в България. Може би има нещо общо с това кой може да си позволи прилично образование в собствената си страна.  Или да сравним живота в немските забутани селца с българските такива? В България само образовани хора с прилична професия ли има или останалите не ги броим като стане дума за доходи?

# 115
Защо пък очакването, че си завършил в Западна Европа, трябва да се транслира, че си на същото стартово ниво като завършил в България по презумция? Чак пък и до степен да подразни? От само себе си е ясно, че нивото на език ще е по-добро, образованието, по-качествено, общуването в западна среда също предполага по-конкурентна нагласа към как ще подхождаш към работата си. Съвсем логично е и очакването за ремунерация да е по-високо.

# 116
Защо пък очакването, че си завършил в Западна Европа, трябва да се транслира, че си на същото стартово ниво като завършил в България по презумция? Чак пък и до степен да подразни? От само себе си е ясно, че нивото на език ще е по-добро, образованието, по-качествено, общуването в западна среда също предполага по-конкурентна нагласа към как ще подхождаш към работата си. Съвсем логично е и очакването за ремунерация да е по-високо.

Не, нищо от това не е ясно. Слава Богу на интервюто се питат доста неща и се добива представа. "Западна среда" - все едно ние сме аборигени. От общуването ми с емигранти, били в западна среда, никак не оставам с добро впечатление, макар че има много читави сред тях.

# 117
"Западна среда" - все едно ние сме аборигени.
Какво и що сме е въпрос на друга тема, но разликите в начина на общуване и ценностната система са доста забележими.

# 118
То защото как отговориш на интервюто точно гарантира какъв професионалист си. 😉

Ако долното беше вярно, нямаше да има толкова много Бг мама теми в раздел образование, посветени на западноевропейско образование - като най-близко до статистическа верификация за обратното на изказаното мнение.

Слава Богу на интервюто се питат доста неща и се добива представа. "Западна среда" - все едно ние сме аборигени. От общуването ми с емигранти, били в западна среда, никак не оставам с добро впечатление, макар че има много читави сред тях.

# 119
  • София

ierldan, ами тук гледаме опит и умения.
Ако си завършил университет в долно нанадолнище, извън България, не е същото като да си завършил Кеймбирдж, да ти кажа. Ти може да си имаш очаквания, но си също младши специалист без особени умения, за жалост. Нивото на езика може да има значение, ако ще работиш със същия този език, но ако знаеш испански, да кажем, а се търси човек с немски, си точно на същото ниво като завършилия бългрски университет.

Колкото до западната среда - ами ако това общуване не помага, а по-скоро пречи? Културни различния ...

Общи условия

Активация на акаунт