Какво е нивото на доходите в България?

• 19 764
  • 503
  •   1
Отговори
# 135
Труден е не материала, а начина на изпитване. Средностатистическите западни университети са по-престижни защото по-рядко се "подаряват" дипломи (и е доста по-скъпо да си ги купиш). Това обаче не означава, че завършилите ги задължително имат повече знания и умения както се намеква. Достатъчно хора завършват на запад и се връщат тука мама и тати да ги уредят с връзки, защото сами не могат. Особено сред децата на политиците са почти 100% тези.  Някои ползват следването като една дълга екскурзия.

И в България може да се научи много, ако имаш желание, просто не е задължително за взимането на диплома. И на запад също има "печатници за дипломи". Преди 10-15 години при една кампания британците закриха над 100 такива университета. Чудно колко ли техни дипломанти са се завърнали в БГ...

# 136
Ама то си има университети за екскурзия, и университети, където се ходи ако искаш после добра работа и реализация. Търсене и предлагане - ако има търсене за фалшиви дипломи ще има и предлагане, ама не очаквам работодателите да не знаят коя диплома каква е;-)

# 137
Ако ще се контрираме на лесно завършване, в България редовно има коментари колко елементарни неща учат на запад. А и аз нещо не помня много български студенти на запад да се жалват колко е труден материалът.

Първо, явно имаш някаква странна информация от кой знае какъв университет. Аз понеже имам обратната.
И второ, труден материал изобщо не означава полезен и правилен. Моите изпити в ТУ (МЕИ тогава) никак не бяха лесни, но бяха много далеч от реално полезни.

Аз предполагам, че и в ТУ далеч не е така като преди десетки години, а след влизането в ЕС са направили промени за признаване на дипломите, както в УАСГ примерно са признати от FEANI, федерацията на европейските инженери, архитектурата също е призната и въобще положението е далеч по-различно от това масата студенти да са от братските Африка, Арабския п-ов и Виетнам

И не, не е такава мистерия кои учебни заведения са признати, има мрежи като Enic/Naric, а работодателите в съответната сфера си е съвсем вероятно да знаят кои учебни заведения са акредитирани и подготвят кадри, даже обратното би било странно. В днешно време има кариерни форуми в университетите, стипендии, отпускани от някои работодатели и т.н.

# 138
Ама то си има университети за екскурзия, и университети, където се ходи ако искаш после добра работа и реализация. Търсене и предлагане - ако има търсене за фалшиви дипломи ще има и предлагане, ама не очаквам работодателите да не знаят коя диплома каква е;-)
Ами тия дето се оплакват, че с чуждата диплома им плащат колкото на "долните българи" обикновено не са с дипломи от Кеймбридж или Оксфорд.
Макар, че имам бивши съученици завършили елитни английски университети, дето много трудно си намериха работа по специалността. Ама все учеха "нещо си и мениджмънт" дето е много популярно на запад, ама пропускат да ги научат, че фирма със 100 мениджъра и 1 работник няма. А и в инженерните дейности фирмите осъзнаха, че да назначиш мениджър с нулев опит както работник не е оферта. Отмина ИТ бума от преди 20 години, където минаваше тоя номер.

# 139
Да, зависи от това:
- къде си завършил
- какво си завършил
- къде искаш да го оценят.

Общо взето и от МИТ да идваш, едва ли у нас ще ти дадат заплата каквато ще вземеш в САЩ. У нас и стандартът е по-нисък, и организацията е такава, че високото образование не може да се изяви и да изплати голяма заплата. То затова учещите наистина за реализация не се връщат.

# 140
Ако ще се контрираме на лесно завършване, в България редовно има коментари колко елементарни неща учат на запад. А и аз нещо не помня много български студенти на запад да се жалват колко е труден материалът.
Първо, явно имаш някаква странна информация от кой знае какъв университет. Аз понеже имам обратната.
И второ, труден материал изобщо не означава полезен и правилен. Моите изпити в ТУ (МЕИ тогава) никак не бяха лесни, но бяха много далеч от реално полезни.
Това не разбрах в каква връзка. Имаше коментар колко лесно се завършва, не колко е полезна информацията.

# 141
Да, а ти контрира, че у нас е трудно. И аз ти отговарям, че това нищо не значи, даже и да е така.

# 142

Колко пък да са били трудни след като сме ги взели с отличен.... пък и гаджета въртяхме по това време 😜

# 143
Не, контрирах,че на запад е също лесно в по-голямата част от времето, но сега не обслужва наратива.

# 144
Не знам къде е лесно, мои познати деца прекъснаха в Нидерландия и в Германия, защото не се справиха с изпитите.

# 145
За архитектурата ситуацията стои така: 1) завършваш университет, който фигурира в списък на одобрени ЕС университети/институти -т.е. навремето от българските беше само УАСГ; 2) трябва да докажеш поне 2 години следдипломна работа в професионален капацитет, официално удостоверен в ЕС или 7г извън ЕС. След което се регистрираш в една от основните професионални гилдии, на които плащаш годишна такса, срещу която получаваш правото да караш определени годишни продължаващо професионално развитие курсове, семинари и прочие. Същото е и с др. регулирани професии като инженерство и медицина.

На запад малко хора от местните се мъчат с медицина. Доста е скъпо “удоволствието”, трудна за влизане и завършване, неблагодарна - тежки смени, трудни решения, човешки драми. Бутат се там основно азиатци, първо поколение желаещи да се докажат и бъдат приемани като европейци, от европейците. Почти същото е в науките, технологиите и инженерството. Западняците са си добре в меринджейството 😀.

Аз предполагам, че и в ТУ далеч не е така като преди десетки години, а след влизането в ЕС са направили промени за признаване на дипломите, както в УАСГ примерно са признати от FEANI, федерацията на европейските инженери, архитектурата също е призната и въобще положението е далеч по-различно от това масата студенти да са от братските Африка, Арабския п-ов и Виетнам

И не, не е такава мистерия кои учебни заведения са признати, има мрежи като Enic/Naric, а работодателите в съответната сфера си е съвсем вероятно да знаят кои учебни заведения са акредитирани и подготвят кадри, даже обратното би било странно. В днешно време има кариерни форуми в университетите, стипендии, отпускани от някои работодатели и т.н.

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 20:46 от ierldan

# 146
Бедна държава с богати хора има ли някъде по света? 🙄

# 147
  • Тра-ла-ла
2) трябва да докажеш поне 2 години следдипломна работа в професионален капацитет, официално удостоверен в ЕС или 7г извън ЕС. След което се регистрираш в една от основните професионални гилдии, на които плащаш годишна такса, срещу която получаваш правото да караш определени годишни продължаващо професионално развитие курсове, семинари и прочие.
С три думи - "пълна проектантска правоспособност"

# 148
В Медицинския има много гърци, едва ли всички искат да остават тук.
Иначе в САЩ напълно умишлено се държи малък броят на следващите медицина, за да може след това доходите им да са много надценени. За елементарни прегледи и процедури се взимат безумно много пари. Доста американци вече недоволстват от това.

# 149
  • София
Карам по ред на темите:

Аз също съм завършила ТУ. Да, беше по-трудно да се завърши от УНСС, да кажем, но според мен - по-лесно от медицината. Важното е, че сме се справили, взели сме си дипломата и сме все още конкурентноспособни.
Чужди студенти в България има доста. Налага ми се да работя с университети и да ви кажа, че образованието в БГ е ценено като качествено и прилично като цена.

Не знам къде е лесно, мои познати деца прекъснаха в Нидерландия и в Германия, защото не се справиха с изпитите.

В Германия не можеш да се явяваш безкрайно на изпити. Ако те скъсат веднъж, отиваш втори път на поправка. Ако и втория път те скъсат - преподавателят те привиква на разговор и преценява дали да те допуснат до трето явяване. Ако и третия път те скъсат - директно се прекъсва университета.

Бедна държава с богати хора има ли някъде по света? 🙄

За съжаление има - такива, които са откраднали доста ...

Общи условия

Активация на акаунт