Какво е нивото на доходите в България?

• 19 642
  • 503
  •   1
Отговори
# 180
'Повече от нужното ' нещо не ме кефи като концепция. Какво ще рече точно?
Също не виждам проблем в ходенето на заведение. Първо галимацията с домакинстването е голяма, второ невинаги размерите на жилището го позволяват, трето охарчват се домакините. На мен по никой параграф не ми е удобно или лесно да ми идват гости. Даже бих си (и съм си) направила изводи за определени личности, които държат да ми гостуват, но не ме канят у тях, защото и това го има като явление, при това често.
Явно късно си анализирала това. Ако е 1-2-3 пъти добре, но само едностранно гости многократно няма кой да търпи.
Дори бих прекратил лека полека връзките  с такива хора, знам че съществуват.

# 181
Имам доста познати, живеещи в чужбина или моряци. Последно време купуват яко апартаменти на зелено и си инвестират парите. Това за Варна. Единия вече го превръща в някакъв бизнес, буквално ги купува като семки, обзавежда и дава под наем. Първите апартаменти купи със спестени пари, следващите се изплащат от наема на първите. А наемите са луднали нагоре, хората наемат по снимка, без да са видяли реално апартамента..

# 182
Ресторантьорите нали мрънкат вече втора година, че хората сядали и се делят една пица. Не знам, нямам наблюдения и не броя хапките на никой в заведенията.

Ами да, мрънкачи такива. В петък вечер поизлязохме с половинката да разпуснем и оставихме 110 кинта в квартално ресторантче...
От друга страна на следващия ден купихме скиорско яке със страхотни параметри за по-малко от три пъти повече пари. Ето това, червеният вариант.
https://bg.dielsport.com/product/felise

Много ми е странно това. ММ пък си купи супер маратонки Нортфейс за 120 кинта... Една кръчма...

# 183
Цените  са ти стари за Бг
Скенер 250-350лв
ЯМР 600-700лв
Пет скенер 2300лв
Преглед при лекар специалист  без да е нещо велико 70-100лв, с титла 100+
Едни по-обстойни кръвни са 200+лв

# 184
Тоя рев с пицата е доста смешен, винаги се е деляла.
Напоследък гледам са станали модерни платата с мезенца. Преди ковид не помня да са били толкова популярни, имаше поносими ценово куверти с порция и напитка. Сега такива куверти излизат просто скъпо.

# 185
... Въобще реално какви са доходите в България, да факт е корупцията, нереалните осигуровки и парите в плик, но все пак.
Ето какво виждам пък аз в моя си балон. Млади хора не си купуват апартаменти или къщи за милион/и, а живеят в наследствени жилища или купуват с ипотека. Корупция - добре, може да е факт за някои, но аз лично никога не съм я виждала. Работила съм много с митници, с държавни администрации и никога никой нищо не ми е искал и съответно не съм и давала. Може да са ми искали, но да съм била прекалено тъпа да схвана и по тази причина всеобщата представа за масова корупция ми е съвсем, ама съвсем пресилена.

Нереалните осигуровки - аз имам моя теория по въпроса, която няма да излагам тук, но да, факт е, че ги има, но е факт и, че все повече хора работят на реални осигуровки.
В моята, изкривена от моя поглед, реалност, нещата са по-добре от преди. Имаше доста големи изкривявания в бизнеса и в средата по-рано, когато едвам се бяхме измъкнали от руините на плановата икономика, вече не ги виждам точно тези изкривявания, а общуването със западни партньори също помага да се промени мисленето и това дава основите за честен бизнес.

# 186
...
Затова не гледайте статистиките, а начинът на живот на хората. Българска къща без изолация, климатик във всяка стая, не знам си колко инчов телевизор и модерна техника от типа на съдомиялна или сушилня буквално няма. Всеки втори е с айфон. Не само, че отдавна няма семейство без кола, вече са рядкост семействата с една кола, а не с индивидуална на всеки член. Заведенията са винаги препълнени, по всяко време на деня. Когато дойдат празници, пътища, магистрали и граници се задръстват, защото всеки хуква на някъде. Вече никой не кани гости вкъщи, събитията се празнуват задължително в заведение. Услугите за почистване на домовете стават все по-популярни. Имотният бум вече го обсъдихте. Бедните пенсионери хвърлят четири и пет цифрени суми на ало измамниците. И да не продължавам.
...
Нямам изолация, нямам климатик, ТВ-то е на 15 години, нямам съдомиялна, нямам сушилня, айфон нямам и кола нямам. На "заведение" ходя 2 пъти в месеца, едно кафене в центъра, и то винаги е 1/3 пълно. Чистачка нямам.

To трагедия и мизерия няква, направо да лягам на релсите значи  Grinning  Grinning

# 187
  • София
Дали пък не трябва да напишеш и какво имаш?

# 188
И телефонът ми е на изплащане, и часовника. А бе, всичко. Сигурно съм бедна, защото не съм стисната.
Това в Канада е начин на живот, в Европа въобще не е. Не познавам нито един човек, който да има парите в банката, а да си купи часовник на изплащане - не си бедна или пък стисната, а живееш в такова общество, където всеки купува на изплащане. Аз нито виждам причина, нито смисъл да се мотам с разни задължения и да ме водят там длъжник. Каквото ми е в джоба - това е, а не да смятам тук сто евро, там двайсет, .. Всеки си има начин на живот, няма нужда от самообиди Simple Smile

# 189
  • София
Съгласна съм с Ли Лу.
Не виждам смисъл от дребни покупки на изплащане.
Единствено приемливо ми е да се купуват имоти и коли на изплащане, заради застраховката и да не затвориш голяма сума наведнъж (личното ми условие е обаче към момента на покупката да разполагам с цялата сума или поне 80% от нея, за да не е проблем при нужда моментално да погася задължението), но пък да купиш 10 дребни неща, когато можеш да си купиш половината този месец и половината през следващия, ако не можеш чак 10-те наведнъж, не е моето.
Близките и познатите ми в Европа също разсъждават така (говоря за хора, които не са българи). В същото време в САЩ и Канада съм го виждала това - дори електрическа четка на изплащане си е купувала пред мен приятелка.
Въпрос на обществени стереотипи.

# 190
За мен купуването на кредит за да не се затворят готови пари има смисъл единствено, ако с тези пари се правят пари. Тоест вложени са в нещо и носят доход, който е по-голям от лихвата. Или ако тези пари ти трябват в момента за друго, но ако е така значи реално няма възможност за покупка без кредит.
Но да ги имаш парите и те да стоят в банката вместо да ги дадеш не виждам смисъл. Само усложнения с вноските, някаква процедура по сваляне на тежестта след изплащане... Абе, ако имам готови и ненужни за друго 2000 лева телефон и искам телефон не виждам смисъла да не ги дам и да се свърши. Защото иначе ще ми стоят в сметката и даже ще намаляват от таксите на банката.

# 191
  • София
ЧС, така е. Т.е. въпросът е да имаш парите и да можеш да ги ползваш, разбира се. Не съм споменала стоене в банката.

# 192
надявам се разбирате, че вашите 2к за други са 1000, за трети 500 лв, за четвърти 200 лв.
Колата е голяма покупка, редовак на заплата да взима кола кеш е меко казано липса точно на финансова култура.
Между другото, напоследък стана много модно всичко, което не е покупка кеш от някое голямо добрутру, да се обявява за лоша финансова култура, и на хората да им се начуква канчето колко са бедни, ако не могат да дадат от воле 500 лв за нещо си. Супер просташко и ненормално е това.

# 193
Изместваш фокуса на спора. Ако нямаш готови тези 2000 лева за да ги дадеш накуп е нормално да вземеш на изплащане, но не за това писахме в последните постове. Според мен четеш невнимателно.

# 194
Фокусирам се точно върху това, което говорите - вложения,  'големи суми', цитирате 4цифрени числа. Вие нямате примери за бедни, само вашите си.
Според мен се засягате, когато някой ви каже, че не сте видели едно или друго извън балона ви.

Общи условия

Активация на акаунт