Какво е нивото на доходите в България?

• 19 642
  • 503
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Не говорим за суми, а за това да не се излиза извън възможностите.
Защо задължително да са 4-цифрени. Телефон и часовник за ежедневно ползване по-често са 3-цифрени. Няма значение сумата. Ако на някой ютия или прахосмукачка му бутат бюджета, или наистина е в кофти положение, или просто не си е направил сметката и се хвърли на нещо, което ще му идва нанагорно и накуп, и на изплащане.
Ти сложи колата към покупките за бита.

# 196
Аз се обърнах конктретно към Абаджиева, защото е лекар в Канада и със сигурност не си купува часовник на изплащане, защото е бедна. Ако е така, са ме объркали предразсъдъците ми и се извинявам веднага.

Просто в някои държави е начин на живот, на това обърнах внимание.

# 197
  • София
Аз също визирах някакво средно ниво.

# 198
  • гр.Пловдив
Цитат
Единствено приемливо ми е да се купуват имоти и коли на изплащане, заради застраховката и да не затвориш голяма сума наведнъж (личното ми условие е обаче към момента на покупката да разполагам с цялата сума или поне 80% от нея, за да не е проблем при нужда моментално да погася задължението)

Е,то тогава защо ви е лизинг или ипотека при положение,че за всичко сте подготвена с 80% от сумите?

# 199
Тъй като част от семейството ми е в САЩ, виждам добре разликите в манталитета ни - никой не е по-добър от другия, просто е различно. Да имаш десет кредитни карти, да трупаш кредитна история, да получаваш заплатата си всеки две седмици, да си смяташ цената на труда на час.. Със заплата между 80 -100.000 годишно да си на лизинг на всякакви покупки е начин на живот, въобще не е заради ниски доходи. Според мен, тя това искаше каже и аз я разбирам добре.

# 200
Ами да, за това говорим, но с някои изрични уговорки за кой случай се отнася. Всичко започна от едно мнение, че ДАЖЕ И ДА ИМАШ ПАРИТЕ е по-добре да се купи на изплащане вместо да се дават. И от там нататък дискусията е само в тази посока - кое е по-доброто АКО ИМАШ ПАРИТЕ.  Все пак има и такава опция, нали? 

# 201
Ли Лу, само че ти сложи цяла Европа в кюпа “различна” от САЩ. На Британските Острови ситуацията е по-подобна на САЩ, отколкото на тази в централна Европа. Дори подозирам че в Бенелюкса, като буфер между англо-Саксонския модел и германския, също не всеки си купува “вещи” без кредит. Най-пряк пример ми е собствеността на жилища в ЕС - в Германия е един от най-ниските проценти (50%, почти навсякъде другаде, изключая източна Европа върви към 70% - т.е. с жил кредит към задължителна собственост.

Какво значи даже и да имаш парите Черна Станция? Парите може да са инвестирани, т.е. заключени в нещо, а може като си платиш мортгиджа и данъка да ти остава доста по малко от няколко свободни хилядарки за всякакви техники и екскурзийки? Направо предпочиташ да си го купиш тоя ай фон за няколко години с месечна такса, отколкото да го платиш upfront.

# 202
Тъй като част от семейството ми е в САЩ, виждам добре разликите в манталитета ни - никой не е по-добър от другия, просто е различно. Да имаш десет кредитни карти, да трупаш кредитна история, да получаваш заплатата си всеки две седмици, да си смяташ цената на труда на час.. Със заплата между 80 -100.000 годишно да си на лизинг на всякакви покупки е начин на живот, въобще не е заради ниски доходи. Според мен, тя това искаше каже и аз я разбирам добре.

Преди се чудех, защо с повишаване на лихвите от ФЕД ще спихнат инфлацията. Но после се сещам, колко са зависими американците от кредитите. И колко е чувствително дори и 1% повишаване на лихвата. Веднага ще се намали потреблението, като се затруднят да си изплащат лизингите, съответно ще се намаляват или няма да се повишават повече цените.

# 203
Дори да имаш парите, понякога покупка на изплащане без оскъпяване е по-разумния избор. Не искаш да пипаш спестявания, не искаш да стесниш прекомерно месечния бюджет, очакваш извънредни непланирани разходи  или държиш на наличието  на неприкосновен буфер за черни дни. И още и още. Въпрос на финансова култура и трезва преценка на ситуацията. И тук нямам предвид покупка на излишно луксозни стоки за поддържане на фалшив имидж.

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 10:57 от Mößbauer-Effekt

# 204
Ами да, за това говорим, но с някои изрични уговорки за кой случай се отнася. Всичко започна от едно мнение, че ДАЖЕ И ДА ИМАШ ПАРИТЕ е по-добре да се купи на изплащане вместо да се дават. И от там нататък дискусията е само в тази посока - кое е по-доброто АКО ИМАШ ПАРИТЕ.  Все пак има и такава опция, нали? 
Да де, фокусът е да планираш харчовете си. Ютия кеш е едно, те са по 20-50-100 лв, но едра бяла техника не струва толкова. Купуването на едра бяла техника кеш, само защото сега имаш парите, не е планиране. Пък изкарването на такава покупка проява на добра финансова култура е самовнушение колко си готин.

# 205
Манталитета е водещ, има хора които като чуят кредит и реакцията е никога, иначе когато има опция да платиш цялата сума на разрочено без да начисляват нищо допълнително защо да не платиш на вноски, тя лихвата вече някъде е калкурирана, защото "безплатен обяд" няма. . За мен е добре периодично да се подновяват мебели, техника и човек да живее по-хубаво, без да му излиза "през носа".

# 206
  • София
Цитат
Единствено приемливо ми е да се купуват имоти и коли на изплащане, заради застраховката и да не затвориш голяма сума наведнъж (личното ми условие е обаче към момента на покупката да разполагам с цялата сума или поне 80% от нея, за да не е проблем при нужда моментално да погася задължението)

Е,то тогава защо ви е лизинг или ипотека при положение,че за всичко сте подготвена с 80% от сумите?

За да ги ползваш за друго, което евентуално да ти донесе печалба или друга добавена стойност.

# 207
Какво значи даже и да имаш парите Черна Станция? Парите може да са инвестирани, т.е. заключени в нещо, а може като си платиш мортгиджа и данъка да ти остава доста по малко от няколко свободни хилядарки за всякакви техники и екскурзийки? Направо предпочиташ да си го купиш тоя ай фон за няколко години с месечна такса, отколкото да го платиш upfront.

Буквално да имаш бюджет/заделени пари за харчене извън инвестираното. Нима не държиш винаги някакъв буфер за внезапни харчове?

Да де, фокусът е да планираш харчовете си. Ютия кеш е едно, те са по 20-50-100 лв, но едра бяла техника не струва толкова. Купуването на едра бяла техника кеш, само защото сега имаш парите, не е планиране. Пък изкарването на такава покупка проява на добра финансова култура е самовнушение колко си готин.

Мисля, че с теб няма да се разберем и се оттеглям от спора. Май имаме непреодолими разлики.

Преди се чудех, защо с повишаване на лихвите от ФЕД ще спихнат инфлацията. Но после се сещам, колко са зависими американците от кредитите. И колко е чувствително дори и 1% повишаване на лихвата. Веднага ще се намали потреблението, като се затруднят да си изплащат лизингите, съответно ще се намаляват или няма да се повишават повече цените.

Това е от една страна. От друга страна когато човек има едни пари и не му трябва непременно нещо, винаги има дилемата - да спести или да похарчи. И при високи лихви повечето хора спестяват, а при ниски харчат.

# 208
Аз не държа. Няма откъде да го извадя. Та, какво викаше за изместване на фокуса?

# 209
Затова не гледайте статистиките, а начинът на живот на хората. Българска къща без изолация, климатик във всяка стая, не знам си колко инчов телевизор и модерна техника от типа на съдомиялна или сушилня буквално няма.
В уебсайтовете които показват имоти за продажба обаче не се виждат много такива къщи, нещо не се връзва Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт