Какво е нивото на доходите в България?

• 19 591
  • 503
  •   1
Отговори
# 375
Мизерия е в Швейцария, мизерия, затова толкова много швейцарци ходят на ски в Боровец и си купуват апартаменти с пералня в Банско, и панчаревското езеро е по-търсено от женевското. А ако не са много то явно е защото не могат да си го позволят, нали от продажба на часовници сигурно не се и изкарва много 😁

# 376
Цените на мебелите може в България да са такива, но тук не са. Повече няма нужда да коментираме.
Ами те много хора живеят и със съквартиранти, по 3-4-5 човека в апартамент. Делят и баня и кухня и пералня. И познавам такива мениджъри например, които остават в жилището през седмицата, а събота и неделя се прибират в хубавата си къща в друг град. Но наем за седмично жилище не им се плаща. И те ли са мизерници?
Пак спориш неетично. "Мизерници" не е дума, която съм използвала.

Но, да, не намирам нищо готино в това да делиш общо жилище с още няколко човека, пък макар и за уикенда. Голяма работа, че на визитката им пише мениджър. Въобще, чужбинската консервна кутия е по-добра от собствена къща в България.
Тия размисли, обаче, не са много по темата, която така или иначе не предполага кой знае какви точно отговори. Както навсякъде, нивото на доходите е "свинско със зеле", с тая разлика, че за някои свинското е повече, за други - зелето.

# 377
Всъщност са доста по темата, тъй като се спомена вече, че има жилища със собствена пералня, но на съвсем друга цена и за другата цена се иска друго ниво на дохода.
В темата наблюдавам няколко потребителки, които видимо решиха, че някой ги е нарекъл бедни, и почнаха да се оправдават. Чил малко. Никоя от нас не почива на Мавриций и не кара Панамера.

# 378
Да се переш с цял блок в обща пералня е нехигиенично и гнусно, кой каквото иска да казва. Това, че децата ви са оцелели, пак не го прави по-малко нехигиенично. Не го намирам за нормално, ако ще Швейцария да е рая на земята.

# 379
чак толкова разпространено колкото в Северна Америка.  Обобщения на база евентуални познания за ограничен брой страни винаги е по-добре да се избягват.
И при вас "в Северна Европа" масово ли е да си купуваш часовник на изплащане? Ако имаш едни десет човека със среден годишен доход, колко биха си го купили по този начин? Защото всички в САЩ, които познавам - биха. Но, разбира се, съм съгласна, че имам едни много ограничени наблюдения - ще се радвам обаче да споделите конкретно, а не само общо, защото така и не разбрах масово ли е или не. Благодаря за критикиката иначе, приемам я. Нямам проблем с чуждото мнение.

ПП
В Австрия също предлагат часовници на изплащане, спокойно. На изплащане има за всички, само мераклии да има. Но съм с претенции да имам широк кръг от познати и само студенти се сещам, които биха ползвали този начин на пазаруване. Та конкретно към топика -  не, не е масово, даже не е разпространено да си купуваш определени вещи като часовник или козметика на изплащане. За Северна Европа се учудвам, но ще изчакам конкретен отговор, разбира се.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 10:10 от Анонимен

# 380
Всичко е въпрос на вкус.
Аз съм живяла за кратко в Швейцария, преди доста години, и не бях очарована. И на снимка не искам да я видя повече. Grin
Но пък на други им харесва и им е супер там.
ПП : Аз имах "удоволствието" да се запозная и с няколко селца и малки градчета в Швейцария. Ами като влезеше животновъд в заведение, отдалече се познаваше. По миризмата, хора, по миризмата. Улиците им чисти и лъснати, а те некъпани по заведения хукнали.
Ученици пушещи трева във влаковете. Деца надрусани на ЖП гарата във Берн.
Чистата и спретната Швейцария, която не може да си оправи проблема със дрогата.
    Не че в България сме цвете в това отношение, ама нали Швейцарията уж е супер дупер...
      И най смешно ми беше че боклука трябва да си го изхвърлиш набутан в точно определени чували за боклук, като във различни райони си имаха различни изисквания за чувала. Ако изискването е да са сиви чувалите, а си изхвърлиш боклука във черен чувал, от чистотата просто ти оставят чувала до контейнера и не го прибират. Та трябва обезателно да си купиш сиви чували, да си набуташ черния чувал във сивия, за да ти го приберат следващия път.
Смях в залата Joy

# 381
  • Швейцария
И аз исках да разбера повече за доходите в България. Искам да мога да си обясня феномена чисто нов Мерцедес, паркиран пред панелка в краен софийски квартал.

# 382
На мене пък ми е интересно как ги разпознавате тези коли че са чистак нови. Освен ако не е най нов модел, или ако не им видиш километража (което пак не е гаранция)... Иначе една боя, нови калници и джанти и блеЩи като нова.
ПП : В панелката може да живее и лИбовницата.

# 383
И аз исках да разбера повече за доходите в България. Искам да мога да си обясня феномена чисто нов Мерцедес, паркиран пред панелка в краен софийски квартал.
E точно това е, и да имаш доходи няма как да си купиш свястно жилище в хубав квартал, пак си в панелката с разбития тротоар отпред, шумните съседи от които няма пред кого да се оплачеш, и ти остават големи суми да си купуваш други скъпи неща като Мерцедес, часовник и пералня с които да демонстрираш колко добре живееш.

# 384
Това не е въпрос на доходи, а на приоритети.

# 385

Баровец посещава публичен дом?

# 386
Не знам за доходите, но масово виждам нетърпимост в България. И си личи най-вече в настоятелния стремеж да убедиш че си права, на всяка цена. Ако нещо е различно, си има фенове вероятно някъде си, а това че на теб не ти харесва, значи че не е твоето и толкоз. Обаче се започва тънко - с лека насмешка и се стига поетапно до грубости и ескалации, после обвинения в токсичност, само защото има разлика в мненията. Светът е пъстър и поради това, различни неща се харесват на различни групи, в зависимост от образование, възпитание, опит и народопсихология. Швейцарският фермер може да не му е важно да се парфюмира преди да иде на бар, но пък уредеността като цяло да му харесва. На българския богат мъж пък може да му е важно да си купи хубава кола, за да си разведри деня или поради ядове с др екстри като липса на лукс паркинг по неасфалтираните улици. Ми всеки с предпочитанието.

# 387
  • Mediterraneo
Тарталета, вие имахте собствен бизнес, ако не греша? Не работиш по трудово правоотношение нискоквалифицирана работа.

Продадох го набързо, една година изкарах, не искам повече. Откакто съм тук, съм с тотално нова професия, но пък си я работя с удоволствие. Не очаквах, че ще ми хареса, но се оказа едно от моите неща.

# 388
Ах, то голяма демонстрация да имаш пералня Joy Ам предпичитам с пералня във Варна, отколкото с обща пералня в Швейцария. Да, въпрос на приоритети. Съжалявам, че не припадам от умиление по суперския живот в чужбина.

# 389
Ами, както е казала жената от Северна Европа, не може да се обобщава - и за българския мъж не може. Не знам обаче за как ще преживее форума, ако всички се съобразавяхме с факта, че не познаваме всеки и всичко. Тези двайсет страници не са като от необобщаване Grinning

Общи условия

Активация на акаунт