Какво е нивото на доходите в България?

• 19 591
  • 503
  •   1
Отговори
# 390
С повече от тънка надсмешка се говори и за т.нар. ГанЮ, дето ням пари за хляб, ама кара последен модел Мерцедес. Обичаме да се плюем един друг, а не мисля, че сме толкова кофти като нация.

# 391
Или системно се присмиваме на тези с айфоните, но когато другарчето, на което се подмазваме, напише, че си е купило, вече е "браво" Simple Smile Само за другите не може.

# 392
Аз затова написах че е въпрос на вкус. На мен Швейцария не ми хареса, но на други им е супер.
Отделно че и в Швейцария не всички са с високи доходи и не им е широко около врата.

ПП : Дай боже в България все повече хора да могат да си позволят айфони и чисто нови коли.

Последна редакция: сб, 04 ное 2023, 10:35 от geizer

# 393
  • Mediterraneo
В Бг ли не могат да си позволят Айфони?! Стига, де.

Имам приятелка в Швейцария. И тя, и мъжът й са лекари, той е завеждащ отделение. Щом тя се оплаква, че е скъпо и е обезверена, че някога ще могат да си купят жилище, представям си какво е за хора с обикновени професии.

# 394
На мене пък ми е интересно как ги разпознавате тези коли че са чистак нови. Освен ако не е най нов модел, или ако не им видиш километража (което пак не е гаранция)... Иначе една боя, нови калници и джанти и блеЩи като нова.
ПП : В панелката може да живее и лИбовницата.
Ох, да, откакто чета темата се чудя дали реално всички в бг-мама са специалисти по автомобилите и познават всеки модел по години само с поглед докато преминава. Защото колегата кара супер лъскаво бмв, като бебенце си го гледа и винаги изглежда жестоко, ама е от 2009г и струва 14 000 лв, не 500 000 лв. Пък някоя като го види да паркира пред панелката ще си каже: Еййй, тия сиви доходи. Grinning

# 395
Това не е въпрос на доходи, а на приоритети.
Това, че основните супермаректи в страната са дискаунтери също е въпрос на приоритети, някакси по-скъпите супери са преценили, че доходите ни не са достатъчни за да отворят свои вериги тук. От това по-точна преценка за нивото не се сещам. Става дума за страната, не за това, че сто души на Графа са се наредили на опашка за кифли по 7лв.

# 396
  • Немция
Разрових се в Интернет.
През 2021 г. страните с най-висок дял на собственост са Румъния (95%), Унгария (92%), Хърватия (91%), Литва (89%) и Полша (87%).
България и тя е там някъде там сред тези проценти.
Все страни от бившия соц лагер.

# 397
Разрових се в Интернет.
През 2021 г. страните с най-висок дял на собственост са Румъния (95%), Унгария (92%), Хърватия (91%), Литва (89%) и Полша (87%).
България и тя е там някъде там сред тези проценти.
Все страни от бившия соц лагер.
Е не го споменавай така, може някой да си помисли, че соца е дал на всички жилища 😁 То и сега в България може да си купиш цяло село на цената на един апартамент във Женева, още едно доказателство как сме задминали швейцарците по доходи No Mouth

# 398
Аз съм в град с няколко панелни комплекса, не виждам скъпи мерцедеси там. В чужбината как виждате какво е пред българската панелка за мен е загадка. Отделно ми е странно мисленето ви как човек хем не може да не може да си купи скъпа вещ с добрите си доходи, хем ако все пак я купи, то се перчи. Това е сиромашко и завистливо мислене.

# 399
  • Швейцария
Нали ходим в България, Нарциса. Виждаме ги, канят ни нагости във всякакви квартали. ММ разпознава моделите, аз не.

# 400
     И най смешно ми беше че боклука трябва да си го изхвърлиш набутан в точно определени чували за боклук, като във различни райони си имаха различни изисквания за чувала. Ако изискването е да са сиви чувалите, а си изхвърлиш боклука във черен чувал, от чистотата просто ти оставят чувала до контейнера и не го прибират.

А на една цена ли бяха пликовете за боклук? Защото и в Белгия е подобна системата, но за единия вид боклук пликът е 1-2 евро за 20л./40л. (за битовия, който не се рециклира), за пластмаса е 15 цента. Хартия и стъкло се изнасят без пликове. Няма такса смет обаче. Плаща се през пликовете, които са на сметоизвозващата компания и се купуват от супермаркетите в района. За мен е по-справедливо от такса смет, защото си плащаш за реалното количество боклуци, които си натворил.

Наблюденията ми над доходите в София са, че всъщност гонят тези в големите европейски градове или поне количеството свободни пари, с които хората разполагат за удоволствия. Друг е въпросът, че заради сивата икономика няма как това да бъде отразено в никаква обективна статистика. Нито да се отрази на трагичната инфраструктура. Защото стандартът не е само да имаш пари, а също и да живееш в прилична среда - като излезеш навън да не виждаш хвърчащи боклуци навсякъде и да трябва да си вдигаш краката като на маршировка, за да не се пребиеш по счупените тротоари. Или да затваряш прозорците и да включваш пречиствателя за въздух, защото нивото на запрашаване гони това в Пекин.

# 401
  • Швейцария
Не са на една цена пликовете. Този, в който трябва да изхвърляш боклука е много по-скъп. Данък боклук така да се каже.

# 402
Така, за новите мерцедеси - не знам какви са впечатленията на живеещите в чужбина, но всъщност нови коли от такъв клас са голяма рядкост.
Ами в чужбина съседите като не викат уау по новия ти мерцедес и хората просто не виждат смисъл да си купуват такива. В България веднага се издигаш в очите на обществеността, иначе как ще получиш общественото одобрение ако караш някаква си малка кола, никой няма да те вземе за гадже, то на кръсовищата направо не можеш да се вредиш, жизнена необходимост си е да караш нещо от по-така класа и да демонстрираш колко си добре, че току някой си помислил нещо Scream

# 403
Е, чак пък да не купуват. По статистика - не мои лични наблюдения - Мерцедес е втората марка, която се купува в Германия. Но, да, на пъво място е народната кола, Фолксваген. И не концерн, а наистина по марки (разбирай Шкода е в отделна колонка на пето място).

1. VW 2. Mercedes 3. Audi 4. BMW 5.Шкода

Скрит текст:

# 404
И аз исках да разбера повече за доходите в България. Искам да мога да си обясня феномена чисто нов Мерцедес, паркиран пред панелка в краен софийски квартал.

Шофьорът на собственика на мерцедеса живее в панелката?
И аз да попитам – как ги познавате чисто новите коли, освен ако не им проверявате километражите и документите? ЕЖК? Simple Smile
И да е имало такъв случай, определено не е масов, също както и позлатените кранове за вода в една друга нашумяла панелка.

Общи условия

Активация на акаунт