Студенти в Испания

• 46 278
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Честито, на детето сега ще му е спокойно, чудесна работа сте свършили, да и върви по вода от тук на сетне!!! Браво!  Моят е със споделено жилище - тоест стая от апартамент (Валенсия). Честно казано пътуване си е до кампуса винаги, но пък ще е в града. И ще може да поеме от животът в Мадрид. Най-лесния вариант пък е - първата година да е на общежитие, докато се окопити и свикне, а после да се премести в града. (Хетафе не е много в центъра, както се вижда и на картата, едно време бъзикът, който вървеше беше, че в Хетафе има блок Враца, блок Видин и блок Лом {щото има много българи там}). Имате време да наместите нещата.

# 241
Влязох за да се ограмотя. От февруари дъщеря ми ще е един семестър в Балселона UAB - започваме търсене на квартира, ако някой може да ме насочи къде да търсим, дали са й един сайт, в който наличните квартири са на другия край на града .... Следва в NHL в Нидерландия, но третата година имат един семестър в чужбина. Връщам се да чета.

# 242
  • ново
Барселона има чудесно уреден транспорт, да не ви притеснява разстоянието. От нашия опит намирането на квартира не беше никак лесно. Извадихме чист късмет. Пробвайте по групи във Фб. Най-добре да вземе стая от вече нает апартамент щом ще е само за един семестър.

# 243
UAB има няколко сгради разпръснати из града. Знаете ли къще ще е? Също по специялност мога да се ориентирам...

Града е около 5 пъти по малък от София с перфектен транспорт, разстоянието няма да е проблем.

# 244
Баба ви Яга честито на момичето!

Не съм запозната с Мадрид, но преценете колко ще струва транспорта всеки ден, отделно 30 мин път.

За Мадрид картите за младежи до 26 години струват 8 евро  на месец и покриват целия градски транпорт във всичките му направления и разновидности.

# 245
здравейте, моля ви да ми опишете стъпка по стъпка какво трябва да направи дъщеря ми, за да се запише към здравната система и да  може да отиде на преглед

# 246
  • София
здравейте, моля ви да ми опишете стъпка по стъпка какво трябва да направи дъщеря ми, за да се запише към здравната система и да  може да отиде на преглед
Намира си по адресна регистрация болницата (не частна) на гугъл мапс-а в квартала, където живее, тоест която и е по района и отива там сутринта. (обичайно около 7.30-8 събират документите на хората, които чакат за това, веднага упътват като каже за какво е) Казва, че иска тархета санитария да си извади и че е гражданин на ЕУ, попълва един формуляр, показва си НИЕто и дават едно картонче, малко след това ден или два се връща пак там и и дават пластиката. Ако има разминаване между адреса вписан в НИЕто и домисилиото, да си носи домисилиото за всеки случай. Иначе отива в поликлиниката по адреса на домисилиото. На картата пише личен лекар еди кой си, мед. сестра еди кой си и има телефон за записване на час за преглед. И те така, след това се обажда и записва. Ако е спешно, във всяка държавна болница с европейската здравна карта може да се прегледа.

# 247
Много благодаря!  Но излезе още един въпрос - поискали са документ, че е здравоосигурена. Моля ви, напиште ми какъв е този документ, откъде се взема. Изглежда, че ние трябва да платим осигуровките в Исоания. Как става това? Ще съм благодарна за вашата помощ.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 16:29 от aglikaY

# 248
  • София
Много благодаря!  Но излезе още един въпрос - поискали са документ, че е здравоосигурена. Моля ви, напиште ми какъв е този документ, откъде се взема. Изглежда, че ние трябва да платим осигуровките в Исоания. Как става това? Ще съм благодарна за вашата помощ.
Ако няма НИЕ няма как да вземе такава карта (поне аз така знам). Ако има Европейска здравна карта в срок и е валидна, да им я покаже. Трябва да свърши работа. (здравни осигуровки не може просто да идете да и внесете някъде така). Ако няма и ЕЗК тогава вече не знам. Иначе във всяка частна болница ще я прегледат срещу заплащане и без такава карта, на общо основание.

# 249
  • столицата
Добре ли са студентите във Валенсия? Всичко наред ли е там?

# 250
  • Чикаго / София
Дъщеря ми е добре. Канселирали са учебните заниятия за цялата седмица. Там където е тя точно, няма последици. Баща й беше при нея за няколко дни и днес е летял за Бг, та е било доста трудно да се стигне до летището - затворени и наводнени улици, отнесен мост. Стиганли са със закъснение, но и полета е закъснял, така че е успял да го хване. Тя е в северната част малко над Валенсия, наводненията са в южната част. Доста страшно изглежда от снимките, които видях.
Дано и другите деца са добре.

# 251
  • София
И моят младеж е добре. Той е в квартал в източната част. Голяма трагедия. Очакват се големи дъждове края на седмицата пак. Дано мине по-бързо всичко.

# 252
  • столицата
Да си стоят по стаите и да не се разхождат много, много. Дано отмине бързо

# 253
  • ново
Момичета, идвам да благодаря, че ми дадохте информация за здравните осигуровки. Подадох документи в НАП за възстановяване и днес са превели по сметка на дъщеря ми осигуровките, които бях платила, докато беше студентка. Много се чудих дали да се занимавам, но все пак го направих. Ако тук не ми бяхте казали, нямаше и да знам. Служителката в местната НАП ми беше казала, че щом учи платено в частен университет няма да ѝ ги признаят, с което ме подведе. Пак благодаря ❤

# 254
Моят син се оказа в епицентъра на наводненията.
Почти 12 часа стоя на покрива на блока. Водата на улицата е била 3 м.(камари с коли,отломки,мебели и всякакви неща от търговските обекти са се движили по улиците)
От вторник вечерта нямат ток, вода, мобилни връзки.
Днес едва успя да намери питейна вода.
Там е пълен апокалипсис Sad

Общи условия

Активация на акаунт