Студенти в Испания

• 44 867
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
Моята дъщеря също от този сайт си намери много бързо и лесно квартира,също беше препоръчан от университета.Успех!

# 136
  • София
Здравейте дами! Може ли някой да каже къде се записва час за карта за градския транспорт и къде за NIE?
https://webttp.comunidad.madrid//CRTM-ABONOS/entrada.aspx мисля тук се записва за транспорта в Мадрид - за младежката карта. Ако правилно чета тук са местата, на които се вади, като записвате, би трябвало да ви пита къде ще идете, тоест на кой пункт. https://www.crtm.es/atencion-al-cliente/gestiones/oficinas-de-gestion/?lang=  А това ви е страницата за младежките карти и инфото за тях с тарифи, обхват и тн https://www.comunidad.madrid/servicios/transporte/abono-joven-to … madrid-tu-alcance

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 17:11 от Терионозавър

# 137
Здравейте, а за Барселона знаете ли как стои въпроса с тези карти за градския транспорт ?

# 138
Младежката карта се казва T-jove и се прави и ползва през апликацията t-mobilitat.
В днешно време всички си я ползват през телефона, но може да се поиска и пластмасова карта. Тя е поименна, около 40е мисля е тази година за 3 месеца с неограничени пътувания. После се подновява и така..

# 139
Значи в Мадрид си е евтинийка младежката карта, 8 € на месец и ще е така поне до 31.12.2024г. заради Кралски указ с намаление от 60%, иначе трябва да е 20 €.
По въпроса с личния лекар, в нашето обкръжение никое от познатите ни студенти (и в държавни и в частни унита) не си е записал такъв, та те повечето и NIE нямат. Всички имат обаче ЕЗОК, някои имат и медицинска застраховка от България, която излизала между 100-150 лв на година (според покритието), има и такива с частна застраховка от Испания. От университета ни бяха препоръчали Cigna, Sanitas, Adeslas за частна застраховка. Знам за случай с ходене до спешното за обрив по ръцете. Прегледали са, изписали са мазила и лекарства, не е имало проблем. Друг случай с висока температура повече от 3 дни, кашлица, отпадналост и посещение в частен кабинет. Прегледът бил 50€ (лекарят говорил и английски, което си е бонус), изписал рецепта, че даже с антибиотик.  На нас до сега не се е налагало и дано не се налага за в бъдеще.
Иначе, доколкото знам, пътят до личния лекар си е разправия. Трябва да се запази час в Сегуридад Социал, от където да издадат удостоверение за право на здравна помощ. След това да се запази час в някой Здравен център (за предпочитане е в района на живеене), за да се подаде за Здравна карта, най- вероятно временна. Здравният център обясняват кога, къде и как ще се получи картата и как да се запише личен лекар. Това можело и онлайн да стане, ако имаш електронен подпис. Доколкото знам и да имаш личен лекар, часовете за него вървят за след месец. Така ли е и това ли е начина да стигнеш до джипи, нямам идея, не сме го правили. Някой по-запознат, с вече записан личен лекар в Испания може да сподели.
Ние определено за сега не искаме да се лишаваме от здравните услуги и личния лекар в България. В Европейския съюз не се допуска двойно социално и здравно осигуряване. Всяко заплащане на здравна осигуровка в държава, различна от компетентната се счита за двойно здравно осигуряване, което е нарушение.
Ако детето реши да остане в Испания и да работи, ще се осигурява там, но тогава какво се случва, ако е в България и се наложи здравна помощ? Може би спешен кабинет с ЕЗОК или частен със заплащане. Това не ми е много ясно.

# 140
  • София
Това за пръв път го чувам за двойното осигуряване, че е нарушение. Дъщеря ми има двойно. Веднъж в България като студент държавата й поема здравните и още веднъж в Нидерландия, защото е задължително, когато човек работи дори и да е почасово. Това, че си има здравно в България не я освобождава от задължението и в NL да се осигурява. Двете държави си имат собствени здравни системи, макар да са в ЕС.

# 141
  • Чикаго / София
И аз за пръв път чувам за двойното здравнп осигуряване.

Дъщеря ми за сега ѝ се е налагало веднъж да отиде на лекар. Беше с ушна инфекция.  Още не ѝ беше готова ЕЗОК и отиде на частно. Прегледа с антибиотика ѝ струваше 60 евро.  Тази година сигурно ще се опита да си изкара карта за личен лекар, но ще видим дали ще стигне до това.

# 142
  • ново
За здравното е вярно, но никой нищо няма да направи ако човек доброволно си внася ЗО тук. Иначе в случая на Peruanka дъщерята трябва да декларира в университета в Бг, че за периода от-до ще се осигурява на друго основание в друга държава. Не си губи правата тук, след завръщане подава документи да се признаят ЗО тук(това за европейска държава знам, че се прилага)
Моята дъщеря всяка година като студентка в ТУ подаваше такава, за времето в което работеше, за да не набутва университета.

# 143
  • София
Онлайн може ли да се подава тази декларация?
В случая дъщеря ми е студент в университет извън България, в NL и мисля, че държавата осигурява здравно студентите, а не унито, след като всяка година им носи в НАП преведен на български Proof of Enrolment.

Реално има ли санкции, ако не се подава въпросната декларация или е по-скоро доброволно?
Мисля, че държавата ни няма механизъм, чрез който да те предупреди, че трябва да извършиш еди какво си, за да отговаряш на правилата, пък ако не го направиш, тогава да бъдеш санкциониран. Електронните ни услуги са с доста ограничени възможности, а да не говорим, че НАП не приемат документи на английски, трябва да са преведени. А конкретно proof of enrolment им се носи на крак, лично, в офис...Без коментар.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:45 от Peruanka

# 144
  • ново
Peruanka, искаш да кажеш, че дъщеря ти учи едновременно в Бг и Нл? Кой я осигурява в Бг?

# 145
  • София
Иначе, доколкото знам, пътят до личния лекар си е разправия. Трябва да се запази час в Сегуридад Социал, от където да издадат удостоверение за право на здравна помощ. След това да се запази час в някой Здравен център (за предпочитане е в района на живеене), за да се подаде за Здравна карта, най- вероятно временна. Здравният център обясняват кога, къде и как ще се получи картата и как да се запише личен лекар. Това можело и онлайн да стане, ако имаш електронен подпис. Доколкото знам и да имаш личен лекар, часовете за него вървят за след месец. Така ли е и това ли е начина да стигнеш до джипи, нямам идея, не сме го правили. Някой по-запознат, с вече записан личен лекар в Испания може да сподели.
По принцип това е редът, да. Минава се през Сегуридад Социала, също в болницата по район на живеене и от там дават картата с разпределено джипи. (не помня кое след кое беше като поредност), но и двете се минават. Горе долу една седмица отне. Не беше невероятна разправия (имал е по-бавни такива). Като е в Б-я и му се налага - ЕЗОК и частен преглед (аз лично сметнах, че в Б-я частният преглед ще струва по-евтино, отколкото там, за това предпочетохме този вариант, а и там прекарва доста повече време, отколкото в Б-я). Ако иска обаче да работи, освен да учи - няма как да мине без сегуридад социал и тархета санитария за джи пи. Тоест видяхме повече ползи, отколкото недостатъци за тази разправия. А и се прави еднократно. Като се влезе в системата им, после където и да се отиде всичко излиза накуп в системата им.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 11:19 от Терионозавър

# 146
  • София
Peruanka, искаш да кажеш, че дъщеря ти учи едновременно в Бг и Нл? Кой я осигурява в Бг?

Не, само в NL учи. Българската държава за своя сметка поддържа активен ЗО статуса (за БГ) на студентите редовна форма на обучение, независимо къде учат. Затова носи proof of enrolment в нап и попълва декларация, че е студент едикъде си.

В темата тук съм, защото ме интересува евентуален обмен за нея в Испания или магистратура.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 15:46 от Peruanka

# 147
  • ново
Това, което пишеш не е съвсем така. Никой в Бг не внася ЗО на дъщеря ти, тя се осигурява от Нл и всеки път в НАП си заверява статуса на здравно осигурен, за да не си изгуби правата тук. Така се прави, да! Всеки бг гражданин, който работи и се осигурява в европейска държава го прави. Студентите също, ако учат в държавен университет. Моята дъщеря обаче учи в частен университет в Барселона и нашата държава не признава това, за да ѝ завери ЗО, за това аз ги внасях тук като безработен, самоосигуряващ се.

# 148
  • София
Затова носи proof of enrolment в нап и попълва декларация, че е студент едикъде си.
Всички носим, но реално те просто признават, че са здравноосигурени в друга държава на ЕС и си го отбелязват в НАП-а. То и при работещите в държава от ЕС е същото, като решат да си подновят здравното в Б-я.

# 149
  • София
Дъщеря ми не се осигурява автоматично като студент в NL.
В момента има здравно осигуряване в NL, само защото работи и си го плаща, защото е задължително да го има, щом работи. (Друг е въпросът, че получава грант за това и си връща парите за ЗО в NL.)
Ако не работеше и беше просто студент в NL, нямаше да има право на ЗО в NL, а ако не си го уреди въпроса в собствената страна, няма да има и в България. Ако не занесе proof of enrolment в НАП, то ще загуби здравни права в България.
Тогава кой плаща за ЗО на българските студенти, ако не държавата ни.

Общи условия

Активация на акаунт