Студенти в Испания

• 44 895
  • 747
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, дъщеря ми си е харесала една специалост с Карлос 3 изцяло на английски. Специалността е с много висок бал (над 13,7) Изчетох всичко, което сте написали и изчетох това, което пише на сайта за кандидатстването. Обаче не разбрах как може да се вдигне до там бала. Ще поискам консултация и с двете консултантски фирми, които споделяте тук. Но все пак ми се иска да помоля ако някой може да ми каже има ли начин само с изпити от България да докара такъв успех. Тя не знае испански, така че не е опция да се яви на техните изпити.

Ако детето не знае испански, ще му е много трудно  - зависи си от детето де - защото нашето гардже е с перфектен испаски и пак се стяга. Но в Хетафе всички говорат на испански - дето се вика да си купиш хляб и вода, трябава да проговориш. Ако заговориш на английски - веднага се отзовават също, но си е добре да се разбираш с хората.

В Карлос 3 има ранно кандидатстване само за чужденци - трябва да си проверите дали вашата специалност - например Бизнес администрация - тя е само на английски - дали попада там;

# 181
  • ново
И аз препоръчвам да се научи испански, поне на базово ниво. В институциите в Барселона например, почти само на испански е общувала дъщеря ми. За NIE, за личен лекар и т.н си трябва език. Да не говорим, че на повечето места говореха само каталунски.

# 182
И аз препоръчвам да се научи испански, поне на базово ниво. В институциите в Барселона например, почти само на испански е общувала дъщеря ми. За NIE, за личен лекар и т.н си трябва език. Да не говорим, че на повечето места говореха само каталунски.

https://www.uc3m.es/idiomas/face-to-face-semester-spanish

Има много достъпни курсове в самия Карлос 3

# 183
  • ново
Дъщеря ми се подготвяше преди да замине, на място вече го доусъвършенства. Ходеше на частни уроци при учителка по испански + дуолинго.

# 184
  • София
Да, разбирам това. Тя също планира да започне да учи испански ако я приемат. Ама въпросът е дали изобщо има шанс да я приемат. Специалността е невронауки и я има от миналата година. Писа им, но не са отговорили. Има ранен прием сякаш. Ще видя пак.

# 185
За кандидатстване в държавен университет в Испания бих препоръчала Cosmo. Имат опита, намерили са начина, знаят пътя, помогнали са с приема на много българчета. Лично аз не съм ползвала услугите им, но имаме познати деца, които са ги ползвали, приети са и вече учат в държавни университети. За всичко неясно може да пишете и на самите унита, отговарят, макар и не веднага. Но специално за достигане на бал 14, най-вероятно ще Ви препоръчат да се явите на техните изпити, които са на испански и са трудни и за самите испанци, но не и невъзможни. На това попаднах лятото https://www.marica.bg/plovdiv/obrazovanie/georgi-e-s-shestici-na … ispanskite-maturi
Виждам, че и Cosmo са го качили, така че явно е ползвал техните услуги.
Знам, че начинът за над 10 е с оценка от приемен изпит (може и предварителен) в който и да е български университет. Пак не може да се стигне до 14, но се минава 10-ката. Взима се служебна бележка за положения изпит и получената оценка (изписана с думи и цифри). Изпитът няма значение по кой предмет ще е, нито трябва да е свързан с това, за което ще кандидатствате в Испания. Просто Ви трябва оценка от КС изпит. На Служебната бележка трябва да пише, че е да послужи пред UNED (по-напред съм писала за тази институция). Всички документи като Академична справка, Диплома, Служебна бележка от КС изпит и копие от личната карта, преди да се изпратят на UNED се заверяват в Посолството на Испания. Записва се час и се отива на място. Любезни са и съдействат.
Мисля, че може да се ползва и оценката от ДЗИ, но пак трябва Служебна бележка от университет в България, че тази оценка служи за прием.
При частните университети е по-различно. Там всеки може да се справи и сам с документите по кандидатстване, четейки и следвайки стъпките.
Допълвам нещо важно и за квартирите и по-точно за районите в Мадрид. Желателно е да се избягва зоната около Ла Латина, Трисо де Молина и Лавапиес, особено през тъмната част на денонощието. Това беше първото, което разбрах от темата за Мадрид. Многократно е писано и не препоръчват района дори за краткотрайни нощувки. Там е най-етнически разнообразно и не е безопасно, нищо че е в центъра. Тетуан и Браво Мурийо също не са за предпочитане.

# 186
  • София
Желателно е да се избягва зоната около Ла Латина, Трисо де Молина и Лавапиес, особено през тъмната част на денонощието. Това беше първото, което разбрах от темата за Мадрид. Многократно е писано и не препоръчват района дори за краткотрайни нощувки. Там е най-етнически разнообразно и не е безопасно, нищо че е в центъра. Тетуан и Браво Мурийо също не са за предпочитане.
Нали знаем, че така написано не звучи никак добре? Аз пък оценявам разнообразието в Испания и го намирам за плюс. А Ла Латина е съвсем нормален квартал (и преди да ми скочите отново - в делничен ден в 2 през нощта съм го минавала пеша миналата година). Съвсем нормален квартал си е, не е гето. За останалите съм съгласна.
п.п. На предната страница в тази тема една майка е написала, че е наела квартира на детето си там, ся жената да се поболее от притеснение ли, понеже вие така сте чели из интернет. Ем, сори, ама не е баш така.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 16:34 от Терионозавър

# 187
Терионозавър, кефиш ме, честно!
Докладвай поста да го изтрият, за да не ти боде очите. Въобще не звучи добре и е пълен с измишльотини, четени в интернет и въобще не знам там баш как е Laughing
Всеки да си преценява на кое да вярва.

# 188
  • ново
То и за Барселона се шири мнението, че ЛаРамбла е пълна с джебчии, но ние и дъщеря ми не бяхме ограбени нито веднъж😀 Мястото, на което живееше дъщеря ми също беше със смесено население така да се каже, но проблеми имаше само с един млад испанец (наркоман), та …. За жалост няма как да знаеш на какви съседи ще попаднеш.

# 189
Да уточня, че явно не се разбира и да не стават недоразумения. Неприятният район (меко казано) за който споменах да се избягва е в зоните около и между 3-те метростанци - Ла Латина, Трисо де Молина и Лавапиес. Което няма нищо общо с квартала Латина, за който една майка сподели за наета квартира. Няма нужда никой да се поболява.

# 190
Да, разбирам това. Тя също планира да започне да учи испански ако я приемат. Ама въпросът е дали изобщо има шанс да я приемат. Специалността е невронауки и я има от миналата година. Писа им, но не са отговорили. Има ранен прием сякаш. Ще видя пак.

Само да споделя, че дори и за специалностите на английск има преподаватели, които си пердашат само на испански, защото са си особняци. Също така в Карлос 3 представянето на предметите от специалността от всеки преподавател на деня за откриване е само на испански. Срещата за запознаване със ресурсите на университете, които могат да ползват също е само на испански. Иначе има много чуждестранни студенти от къде ли не, че и украинци доста.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 21:16 от drakon4e

# 191
Момичета, нека запазим добрия тон в групата! Нека не ставаме хапливи една към друга.
kikiriky наистина така написан поста ти  се разбира за кварталите а не за метро станциите. Мадрид като цяло е доста сигурен град, полиция има постоянно и навсякъде . Що се отнася до квартала в който ние наехме апартамент Ла Латина, била съм там и съм го видяла, съвсем нормален и спокоен квартал, близо до парк с удобна връзка за университета.
Отдавна вече не се доверявам само на написаното в интернет, обичам да ги проучвам нещата. Етническото разнообразие никак не е лошо нещо, не знам защо ние българите го смятаме за нещо ужасно. Ние  живеем в голям град с хора от цял свят и огромно етническо разнообразие, чела съм какво ли не, но честно да ви кажа не съм била по-благодарна че имам възможността да общувам с толкова различни хора.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 18:47 от deni_den

# 192
Темата пак умря)

# 193
Ето опит да живнем малко:)
Моето дете вече пристигна във Валенсия.Настани се в квартирата,харесва и много, но кухнята е с доста старо обзавеждане.Беше на опознавателна среща.Вълнувам се май аз повече или тя просто не го показва.Казва, че има от цял свят студенти, а в квартирата две от момичетата са от Венецуела (сестрички),учат право, а четвъртото момиче за мед.сестра.
Още не си е извадила NIE и карта за транспорт,че иска да отиде и до морето,за колело ще помисли малко по нататък.

# 194
  • Чикаго / София
G.TWITTER, чудесно. Дано всичко да й харесва и занапред. Много е хубаво да имат достъп до различни култури и да се срещат с хора от цял свят.

Дъщерря ми също вече е там - Валенсия. Започнаха миналата седмица в Четвъртък. Тази година /тя е трета година/ всички предмети са на испански и ще е малко по-трудно, но за сега се справя. Успех на всички деца, по-скоро млади хора, но за нас са си деца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт