Студенти в Испания

• 46 143
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
  • Мадрид / София
За сам човек 400-500€ на месец за хранене  и някои капризи става с леки спестявания в края. Това при положение, че е сравнително пестелива. Отделно са другите плащания като жилище, ток, вода, транспорт.

# 316
  • Sofia
Имам въпросче към момичетата "ветерани" - кога е най-добре да се търси квартира? Според мен април-май месец вече се знае дали ще се освобождава квартирата, т.е тогава би трябвало да е най-големия избор. Обаче дали расъждавам в правилната посока, не се знае.
И още нещо, ходихте ли на място да гледате квартирите или всичко може да стане онлайн?

# 317
  • ново
Аз отговарям за Барселона, и друг път съм писала, ние много трудно намерихме квартира, за това по-рано започнете. Дъщеря ми подписа договора онлайн. Сега, бих отишла на място да огледам, но тогава нямаше възможност. Взехме квартирата напълно на сляпо, извадихме невероятен късмет, но ако сега пак търся не бих разчитала на това.

# 318
Ние също трудно намерихме квартира първата година в Мадрид. Търсенето започна от юли месец, но договор подписахме след средата на август. Разглеждахме основно от idealista. Проблемът беше, да се свържем с жив човек. Повечето телефони бяха автоматични, да оставиш съобщение и ще се свържат, да ама не. Никой не връща нито обаждане, нито чат. Успяхме да направим все пак 2-3 онлайн огледа, но нищо. И както се назлъндисвахме, дойде Август и стана напечено. Свързахме се с агенция и така подписахме първия договор. След няколко промени и уточнения, подписахме онлайн през DocuSign. В деня на пристигане, човек от агенцията ни чакаше пред входа с ключовете в уговорения час ( бяхме звъннали от летището). Въобще коректни и точни излезнаха и не съжалявам, че им се доверихме. От разстояние и без агенция си е рисковано според мен, специално за квартира, където ти искат едни 3 наема предварително (депозит, един наем гаранция и наем за първия месец). Имаше случай на измамен състудент на моето дете, индиец мисля, че беше. Онлайн подписва, предплаща, пристига в Мадрид и в апартамента си живее семейство, което не отдава под наем и няма нищо общо с лицето от договора. На място определено е по-лесно. Имахме и отказана квартира затова, че сме от България, не искаха и да чуят за наематели от там, много лош опит имали. Та така, случаи разни. Просто бъдете по-бдидетлни и задължително оглед. Страшни бърлоги има, писала съм и преди. Мислех си, че стая interior е компромис, докато не попаднахме и на стая без изобщо прозорец.  
От май месец трудно ще намерите квартира, която да резервирате, а да плащате от септември. Договорите обикновено са за 12 месеца. В споделен апартамент може и за 10 месеца. В общежитие може и за по-малко.
Квартири има, намират се, не е толкова голям проблем. Просто трябва да се правят компромиси.

# 319
  • София
(Валенсия) - Ние работим само през фирма. Търсенето на квартири обичайно е свързано със семестрите. Началото на учебната година, после януари-февруари за втория семестър. Така, че ако търсите преди това ще имате повече успеваемост. Но никой няма да се навие да резервирате, а да почнете да плащате наема от после (няколко месеца по-късно). Така, че по-скоро търсите - намирате и почвате да плащате. (Примерно в момента в апартамента, където живее младежът има две свободни стаи и февруари вероятно ще се появят новите му съквартиранти). Голяма част от студентите идват и по Еразъм, не забравяйте това, а те идват за семестър (за това и написах, че търсенето е преди началото на всеки семестър).
п.п. ние наемахме на два пъти стая в апартамент и двата пъти само по снимки, без оглед. пупупу, на късмет си беше. Успех!

# 320
  • Sofia
Мислех си, че стая interior е компромис, докато не попаднахме и на стая без изобщо прозорец.  
kikiriky, сори за невежеството, но какво е стая  interior?

# 321
Стая "interior" е без изглед, изгледът е към прозореца на комшията, почти на една ръка разстояние и при по- нисък етаж, естествена светлина почти няма, потискащо е. Това са едни такива вътрешни апартаменти без изглед към улица. Отделно, това затворено пространство такава фуния образува, че действа като комин за всякакви миризми. А при стая "exterior" изгледът е към улицата, виждаш хора, слънце, имаш въздух, светлина, много по-добре е.

# 322
  • София
Стая "interior" е без изглед, изгледът е към прозореца на комшията, почти на една ръка разстояние и при по- нисък етаж, естествена светлина почти няма, потискащо е. Това са едни такива вътрешни апартаменти без изглед към улица.
Голяма част от апартаментите в Испания не са само екстериор. Патиото, за което говорите е начин на архитектурна планировка на жилищата с оглед на това да има вътрешно течение с оглед на климатичните особености. И не само в Испания го има. Патиото има много плюсове и не случайно съществува. Имайте предвид също, че не всички стаи, които са интериорни са към патиото, биха могли да са към вътрешната част на кооперацията, която е доста по-широка, има големи балкони и няма кухненски прозорци примерно. Най-общо казано екстериорните са с изглед към улицата. Обичайно тези, които са екстериорни са по-скъпи. Често обаче и доста по-шумни. Добре е, когато търсите стая да следите ориентацията изток, запад и тн, защото това определя не само светлината в стаята, а и температурата в нея през годината. Simple Smile (все пак не всички са с климатици, Simple Smile)) ).
п.п. просто понякога се впечатлявам колко нетолерантно се подхожда към културологичните особености.
п.п. Друга особеност на испанското строителство е, че голяма част от прозорците са допелени до ъгъла на стената, а не са центрирани. Еле пък и факта, че трегерите и носещите колони са на метър отстояние преди края на стената с прозореца и реално има чупки от колони, което отнема от светлата част на стаята и площта й. Simple Smile

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 11:44 от Терионозавър

# 323
Еха, това са доста детайли Simple Smile

За щастие децата не са много претенциозни.
Това което спроред мен трябва да се гледа добре:

1) Стаята да не е под 10м2.
2) Да има прозорец.
3) И ако е вътрешна, вътрешния двор да е голям, за да влиза светлина. Има такива.

# 324
  • София
1) Стаята да не е под 10м2.
Това Е голяма стая. Simple Smile)))

# 325

Да, съгласна съм Simple Smile

# 326
Терионозавър винаги впечатлява с "толерантните" си постове.

# 327
  • Мадрид / София
Обикновено стаите в Испания не са големи.  Едно легло с размери в зависимост от големината на стаята - 90, 105, 135 см + гардероб и евентуално не голямо бюро и с това жизненото пространство е почти изпълнено. В България стаите са доста по-големи. Съответно и цените са различни. За мен беше кошмар една хубава стая, широчка, прозореца гледаше към улицата, но отсрещната сграда беше само на 4-5м от прозореца. Едвам издържах 1г и се преместих на високо където да виждам планини в далечината и отсрещните прозорци и балкони на сградата са на почитно разстояние. Но всеки си преценява.

# 328
Стаите в общежитията са си много малки - 2 на 3 метра, като едната страна е заета от леглого - 2 на 190, насреща има бюро и гардероб и едната стена е заета с огромна прозорецоврата) - та светлина има. На дъщеря ми стаята гледа към парка, на ет 3 , така се случи, и си е доста прилично. Само в началото е стряскащо като се влезне на тая тестнотия...но те основно учат в библиотеката или в общите зали за учене. Иначе е страхотно чисто и ново всичко. А леглото си е доста голямо де.

# 329
Здравейте, дъщеря ми заминава за Барселона 1 семестър по Еразъм. Може ли да споделите как е положението с мобилните оператори / щепреподписва план/ евентуално да се прехвърли към по добър оператор с подходящ план за международни разговори? Предваритено благодаря Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт