Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 21

• 60 880
  • 781
  •   1
Отговори
# 180
Жалана, нямам никакви впечатления и от двамата лекари, но защо вторият не признава никакви изследвания? Това определено би било черна точка за мен. Времето ти е твърде ценно, а тези изследвания си отнемат време и ресурси - физически, психически и финансови. Послушай интуицията си. На мен най-логично ми звучи да си направиш опита в Афродита, пък ако не е успешен да се местиш. Но ако интуицията ти казва друго - действай!

# 181
Аз съм пристрастна за болница Надежда. Но най-добре послушайте интуицията си. Когато започнах моя път броях месеците и много се притеснявах, защото показателите ми бяха много лоши. Тогава една лекарка ми каза, че това не е като да се реже с нож. А после моята лекарка ми каза веднъж, че тия работи не стават с бързане. За Стаменов се чака над година. Не разбрах дали и Вие ще чакате толкова или има опция да се започне веднага. Успех

Момичета,в голяма дилема съм, моля за помощ.

На 42 години, предстои второ инвитро, одобрена процедура от ЦАР, която е за Станулов в Афродита, (първото инвитро не е било при него), случайно обаче имаше безплатни прегледи към Стаменов  от Надежда тези дни, на които се бях записала и вече съм много объркана. Хареса ми този лекар, проблема е, че с него ще се забавя доста при наличие, че иска нова спермограма, нова цветна снимка на тръбите, не признава тази, която имаме, иска пак да повторим някой изследвания, което ще ме забави с около 2 месеца и финасите също не са за пренебрегване. Проблемът е, че се надпреварвам с времето. В Понеделник трябва да реша дали да се прехвърля при Стаменов с риск да чакам повече за изследвания и т.н заради човекопотока там, от друга страна пък ми допада, че иска да си състави пъзела. Или да остана при Станулов, да действам по-бързо, но той пък директно се втурна към инвитро без да има това внимание към детайла както Стаменов. Моля Ви, помогнете ми да взема решение, според това, което сте чували, към кой лекар да се насоча предид и изтичащото време... ?

# 182
От разговора с него, каза че нямаме време за бързане и да подавам документи към фонда и да бързам с изследванията, така че това ми дава надежда, че и той ще бърза, но все пак аз нямам пряка връзка с него, всичко ще минава през рецепция и се надявам бързо да ми дават часове щом имам всички документи.

Иначе интоицията е, че той е по-добър лекар, но просто нямам време и това е което най-много ме притеснява, че отново ще чакам...

# 183
Добро утро
включвам се с едно бързо питане,колко месеца след стимулация ви се възстанови като дължина,брой дни цикъла?
След стимулацията през октомври моя се скъси рязко на 24 дни,а иначе ми е около 29 дни.

# 184
Jalana,  не мога да дам съвет, но като пациент на Надежда мога да кажа, как практикуват.
Ако докторът е казал да дойдеш на 2ри-3ти ден на цикъла, се обаждаш на регистратура на първи ден и те записват задължително, няма да те отложат, защото има много записани вече. Ако докторът го няма, ще те запишат при който го замества, което обикновено са д-р Чапанова и д-р Тихомирова. Не мисля, че ходи чак толкова много на конференции, по-скоро е проблем в събота и неделя, когато по мои наблюдения са дежурни само 2 от общо 6те ребродуктивни лекари. За пункция не мисля, че е проблем да го направи друг, всички могат (освен, ако нямаш някакви анатомични особености), тъпо ще бъде, ако оствъства на начало на стимулация и друг трябва да ти я назначи, ей тогава може да се отложи месец. Иначе отпуска взимат главно по коледа и лятото с предварително известен график.
Също при д-р Стаменов има по-голямо изчакване след неуспешен трансфер или поне с такова впечатление оставам от темата във форума.

# 185
Одри, ами вече се обадих на регистратура, след като той ми каза да се обадя и казаха, че в Понеделник ще ми звъннат, но едва ли ще могат да ме вкарат на този цикъл, по скоро казаха на следващият. Така, че вече виждам как не мога да се вредя. И притесненията са ми, те ако сега не могат да ме вредят, как ще го направят за следващият цикъл?

Иначе понеже не съм следяла досега темата за Надежда, колко горе долу ти е впечатлението, че изчаква след неуспешен опит? Преди на къс портокол ми казаха месец, в темите виждам, че изчакват 3 месеца....

# 186
По Коледа наистина завтварят всичко, демек и дежурни няма и ембриолози няма и маниполационна затваря. Ако сега ти е цикъла няма за кога.
Не знам колко се изчаква наситина, питай в темата на Надежда, за да кажат нещо актуално.

# 187
И в Афродита вече не приемат за стимулация! Приключват започнатите и отварят врати на 8 Януари!

# 188
Ох, не мога да се сдържа. Всички опити преди ми бяха в Турция. Ми няма Нова Година , няма Байрям. Само на 1 януари почивка, на 2 януари съм почвала стимулация. По Байрям - дежурни, в неделя също.
Тук имах желание за един опит баш по ковида, то спряха инвитрото, като го пуснаха нали стана навалица, и питах на една  регистратура, където по принцип ходех за мерене, по-спешни случаи, демек над 40 ще имат ли предимство. Получих сопнат отговор 'Кое е спешно решаваме ние, а не вие...!!!'
И айде чао, пак се върнах в Турция...

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 15:45 от Анонимен

# 189
Така е, аз така или иначе още нямам заповедта изпратена, само онлайн виждам одобрението, така че за Афродита ще чакам януари.

Просто голяма дилема е към кой да се насоча и кой би бил моя док.От 15 мин и при двамата ми е много трудно да предценя. Факт, че при Стаменов се чака с години само за записване...

# 190
Така е, аз така или иначе още нямам заповедта изпратена, само онлайн виждам одобрението, така че за Афродита ще чакам януари.

Просто голяма дилема е към кой да се насоча и кой би бил моя док.От 15 мин и при двамата ми е много трудно да предценя. Факт, че при Стаменов се чака с години само за записване...

Моя приятелка забременя при Станулов на 40 с ИЯР от трети трансфер на естествен цикъл. Друга приятелка е при Стаменов и тя е на 40, но все още няма успех. Стаменов на тези години със сигурност ще иска ПИД. Станулов не знам, на моята приятелка не й е предлагал ПИД.

# 191

Моя приятелка забременя при Станулов на 40 с ИЯР от трети трансфер на естествен цикъл. Друга приятелка е при Стаменов и тя е на 40, но все още няма успех. Стаменов на тези години със сигурност ще иска ПИД. Станулов не знам, на моята приятелка не й е предлагал ПИД.

Станулов, щом разбра, че съм на 42, каза задължително ПИД, много странно, че на Вашата приятелка не е изисквал. По принцип не е ли хубаво, че Стаменов го изисква това?

# 192
Пускам и тук законова разпоредба от Юли 2023 за извършване на трансфер, тъй като точката за "наличие на поне един качествен (с добра морфология) предимплантационен ембрион" нашата група специално много засяга. А както вече ви се оплаках, мен си ми правеха трансфер след трансфер (общо 4) на ембриони с лоша морфология и без ПИД. Та основните неща в наредбата гласят:
Цитат

8. Поставяне на ембриони в маточната кухина (ембриотрансфер):
...
8.2. осъществява се при наличие на поне един качествен (с добра морфология) предимплантационен ембрион
8.3. не се предприема при наличие на следните контраиндикации:
8.3.1. активна вагинална/цервикална инфекция или тазововъзпалителна болест;
8.3.2. риск от тежък овариален хиперстимулационен синдром;
8.3.3. липса на поне един качествен предимплантационен ембрион;
8.3.4. дебелина на маточната лигавица, по-малка от 6 mm, преди да е предприето лечение за нейното увеличаване;
8.3.5. тежки усложнения, следствие на фоликулна пункция;
8.3.6. други заболявания и състояния, при които зачеването, износването и родоразрешението на една бременност е противопоказано;
8.3.7. установен хидросалпинкс едно- или двустранно, независимо от вида и степента, който има комуникация с маточната кухина, е относителна контраиндикация, като е препоръчително ЕТ да се извършва след отстраняване на хидросалпинкса или рентгенологично доказана липса на комуникация с маточната кухина;
...
8.8. се осъществява, като в маточната кухина се поставят предимпантационни ембриони, чийто брой не може да надвишава определения според този стандарт в раздел IV, т. 5.5;

Целият текст в Държавен вестник тук https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=AA5 … 1833?idMat=197485

# 193
Пускам и тук законова разпоредба от Юли 2023 за извършване на трансфер, тъй като точката за "наличие на поне един качествен (с добра морфология) предимплантационен ембрион" нашата група специално много засяга. А както вече ви се оплаках, мен си ми правеха трансфер след трансфер (общо 4) на ембриони с лоша морфология и без ПИД. Та основните неща в наредбата гласят:
Цитат

8. Поставяне на ембриони в маточната кухина (ембриотрансфер):
...
8.2. осъществява се при наличие на поне един качествен (с добра морфология) предимплантационен ембрион
8.3. не се предприема при наличие на следните контраиндикации:
8.3.1. активна вагинална/цервикална инфекция или тазововъзпалителна болест;
8.3.2. риск от тежък овариален хиперстимулационен синдром;
8.3.3. липса на поне един качествен предимплантационен ембрион;
8.3.4. дебелина на маточната лигавица, по-малка от 6 mm, преди да е предприето лечение за нейното увеличаване;
8.3.5. тежки усложнения, следствие на фоликулна пункция;
8.3.6. други заболявания и състояния, при които зачеването, износването и родоразрешението на една бременност е противопоказано;
8.3.7. установен хидросалпинкс едно- или двустранно, независимо от вида и степента, който има комуникация с маточната кухина, е относителна контраиндикация, като е препоръчително ЕТ да се извършва след отстраняване на хидросалпинкса или рентгенологично доказана липса на комуникация с маточната кухина;
...
8.8. се осъществява, като в маточната кухина се поставят предимпантационни ембриони, чийто брой не може да надвишава определения според този стандарт в раздел IV, т. 5.5;

Целият текст в Държавен вестник тук https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=AA5 … 1833?idMat=197485
Как да разберем каква е морфологията?

# 194
Много интересни неща споделяте, това са доста важни промени, които интересно, че никой не ги споделя на пациентките. Ако не се лъжа морфологията са точно буквичките по международната грейдинг система, например емрбион с качество 3CC е лошо качество ембрион, докато 3АА отлично. 3АБ И 3ББ са междинно качество, добро. Т.е. не би трябвало да правят трансфер само с емрбион 3CC, но могат да направят трансфер на 2 ембриона с качество 3CC и 3AB. Аз поне така го разбирам. Тук въпросът е всяка болница по какъв показател ще класира ембрионите като добри и лоши, защото мен направо си ме излъгаха предния ми опит, че ми трансферират ембрион с добро качество, а той беше на етап 2 от развитието. Та май тук законът пак ще се тълкува както дойде.

Общи условия

Активация на акаунт