Отговори
 • София
 • Мнения: 17 775
Тъй като в няколко теми вече масово се коментират новите електронни рецепти, отварям темата, в която всеки може да сподели впечатленията си, какво мисли, че може да се подобри, от какво е доволен, от какво не и всичко свързано с тях.
Нарочно не задавам тон на дискусията, защото тя е и за положителните, и за негативните последици. На територията на България.

# 1
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 005
Как може улеснение да е спънка?

# 2
 • София
 • Мнения: 17 775
Не знам, затова пускам темата Wink

# 3
 • Мнения: 18 949
Улеснение е. Майка ми има доста скъпи лекарства, които дори и с рецепта са скъпи, а в единствената аптека в града ѝ са още по-скъпи. Има разлика от поне 50 лева месечно в цените, ако ги купи от някоя от по-евтините аптеки в другите градове и сега няма нужда да праща цялата книжка в друг град да ѝ ги купят.

# 4
 • Мнения: 9 433
Какво ти улеснение? Направиха ме на луда, два дена звъня на лекарката да коригираме рецепти, защото тя ми изписва 1 бр., а в аптеката ми дават цяла кутия, а не 1 бр. Съответно анулиране, пускане на нови рецепти и т.н. Това нещо ми коства време, енергия и нерви, изобщо не ме улеснява.
Снощи научавам, че Глюкофаж, който приема дъщеря ми, както и аз, вече е с електронна рецепта. Да, обаче ние се лекуваме в София, съответно цяла вечер притеснявам докторите на вайбър да ми издадат прословутите рецепти. Едната ми издаде, а другата иска да отида на място. Да, ама аз живея на 200 км от София.
Лекарите също не са наясно. Днес еднта докторка, която ми издаде рецептата ми каза, че важи 6 месеца. Отивайки в аптеката да взема въпросното лекарство установявам, че веднъж закупила си лекарствата с тази рецепта, повече не мога да я ползвам. Изчислих, че трябва да купя 18 кутии, според предписанието на лекарката. И тя не е в час явно.
Тотална молоумщина. Бясна съм. Кажете къде да си оплача. Ще пиша на БТВ и Нова тв, дано ми обърнат внимание.

# 5
 • София
 • Мнения: 28 514
Вече злоупотребата с антибиотици е намаляла с 25%, което считам за сериозно подобрение. Надявам се и злоупотребата с лекарствата за диабет да намалее.
С две ръце съм "за".
Иначе електронни рецепти има от около година и е странно да се считат за нововъведение.

# 6
 • Мнения: 9 433
Глюкофаж си го взимах с хартиена рецепта до 16 октомври тази година. Никога до преди това не са ми искали електронна рецепта за него. За антибиотик не мога да кажа, не съм купувала.

# 7
 • Мнения: 46 504
Аз досега посещавах ендокринолог веднъж годишно и в аптеките ми приемаха предписаната рецепта през цялата година.
Сега отидох при личната да ми изпише електронна, защото ендокринологът ми е с платен прием и не ми се даваха излишни пари. Изписа ми, но само 2 кутии, т.е. за 2 месеца. После пак на опашка пред кабинета. Телефона не си вдига и не изписва рецепти без посещение.
Другият ми вариант е вместо веднъж годишно, да ходя двата пъти в годината при ендокринолог, т.е. ще плащам не един, а два пъти.

Досега давах рецептата на мъжа ми и той ми купуваше, когато нямам възможност да отида. Сега не съм сигурна дали ще му дадат.

На моя приятелка електронната рецепта се оказа с грешни данни. Личната вече не е на смяна, за да оправи грешката.

За сметка на това личната изписва АБ за всеки сопол. Сега даже предложи да ми даде за антибиотик по избор без да съм болна, ей така, да си имам. Отказах, но много други със сигурност са приели.
Има достатъчно лекари, които изписват АБ свободно, просто тези, които искат да пият, ще се ориентират към тях. Малко време само ще отнеме докато ги проучат.

С една дума - за мен са спънка.

# 8
 • Мнения: 9 433
Започвам да мисля в насока, че това нещо не е само, за да се спре злоупотребата с лекарства, а и за да се пълнят гушите на лекарите с още пари-говоря за цената на преглед или потребителска такса.
Установих днес, че ЛЛ може да ми пуска рецепта за Глюкофаж, но и тя вика ела до кабинета ми, демек чака си 3-те лева.

# 9
 • София
 • Мнения: 28 514
Искай многократна рецепта. Мисля до 6 месеца важеше.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 36 594
Какво спиране на злоупотреби, майтап ли си правите... Който иска, пак ще се снабди. Ето, НСЧ вече е написала един вариант. Аз пък опрях до друг - ще си поръчам няколко опаковки антибиотици от Турция. Преди седмица дъщеря ми се оказа с гнойна ангина. В 3 сутринта с висока Т в спешното доктора й погледна гърлото с налепите и вика - пръскайте Тантум верде и ще се оправи. Детето се мъчи два дни, докато дойде работното време през седмицата на личната, която само като й измери Т и видя гърлото, изврещя на умряло и изписа АБ. Ако имах поне една опаковка вкъщи, щях да съм я почнала ама няма и не дават щото некадърника в спешното е преценил, че един спрей ще оправи гнойната ангина. Ще им се .... и на електронните рецепти. Аз ще си намеря АБ по втория, третия и не знам кой подред начин и грам не ми пука дали се води злоупотреба.

# 11
 • София
 • Мнения: 28 514
С 25% има намаляване на злоупотребите с антибиотици, да.

# 12
 • Мнения: 46 504
Проблемът досега беше, че се даваха въобще без рецепта, а не че са се давали с хартиена.

# 13
 • София
 • Мнения: 28 514
Това е така, съгласна съм. Въобще не е трябвало, но...

# 14
 • София
 • Мнения: 17 775
Няколко въпроса и от авторката -
А как определяме, че злоупотреба е намаляла, а не че част от хората просто не могат да си купят предписаните им лекарства, както няколко съфорумки споделиха.
И в това намаляване взето ли е предвид голямото презапасяване от началото на октомври и и изпразването на наличностите?

Моят личен опит: Имам неособено реактивен личен лекар. Чака се с дни за час и с часове за нещо.
Имам изписани Родожил и Метформин. И двата са рекурентни. Единия веднъж в годината, втория - знаете.
За ендокринолога вече е казано - трябва да ходиш на няколко месеца и да се редиш 2 дни. Не навсякъде можеш да излизаш от работа. И не бива да те задължават да ходиш на частно за толкова разпространено заболяване.
За второто - доказано е, че метронидазолът убива голяма част от бактериозата. Ако искам да сменя зъболекаря и да правя терапия, както възнамерявам, няма кой да ми изпише, защото модерното лечение е друго. Ако след 2г. обаче се влоша и нямам пари за скъпи терапии, няма да мога да направя курс. На всички е ясно, че кост няма да ми порасте.

Част от проблемите, които аз като потребител идентифицирам, са:
- Липса на санкции за лекарското и фармацевтичното съсловие, ако не могат, не искат, бавят се, има грешки. Тежестта се носи от пациента, от детето му, от майка му и баща му. Иди на частно се каза на една майка в друга тема.

- Постоянни парични потоци към частните кабинети дори за здравноосигурени

- Въвеждане на същите или подобни мерки на лечение в страни, чието население има други особености и много по- занижена смъртност и хронични заболявания. Т.е. смятам, че на фона на нашето здравеопазване (подчертавам, че разглеждам нещата в контекст) този контрол всъщност ще е ограничаване до лечебни средства, които са нужни или безкрайно обикаляне, свързани с нерви и време. Което разболява. И ограбва. Народът обеднява още.

Имам подобен случай в детството си като на Хай. С разликата, че никога не ми е бил предписан антибиотик. И си имам последствията.

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 19:56 от The Catcher in the Rye

Общи условия

Активация на акаунт