Вечният „приятел„ АКНЕТО и противозачатъчни

• 326
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте прекрасни хора, тази тема никак не е нова, но не видях актуална такава тук. Правя я с цел да обменяме опити, казуси и решения ща се отнася до това състояние на кожата, което при всяка дама, а защо не и младеж, оказва влияние и върху самочувствието. На 20 години съм, боря се с тази напаст от 14 годишна и никога няма дълготраен ефект. Използвала съм какви ли не продукти(скъпи, евтини, прехвалени, дрогерийни, изписани от дерматолог и тнт). Имам обаче един въпрос към вас. Наскоро бях на профилактичен преглед при гинеколог. Имам СПКЯ и сметна, че вече съм достатъчно голяма/зряла, за да почна да приемам противозачатъчни. Каза ми, че те ще ми помогнат срещу кистите и от там идвал проблема с акнето ми. Имали ли сте подобен/същия казус. Предстои ми да ги започна в близките дни. Ще се радвам да споделите вашето „приключение„!

# 1
Противозачатъчните може и да ти помогнат може и да не.
Преди 2-3 години се борех с същото акне,кисти,големи пъпки,мих се с какво ли не и нищо не помогна.
Една дерматоложка ми предписа доксициклин,не ми помогна по-зле станах,смених дерматоложката втората ми предписа "Роакутан" само и единствено това беше моето спасение!
Нищо друго не помогна(мазила,кремове и т.н)
Роакутан се предписва само когато нищо друго не действа!
Потърси дерматолог,направи консултация с него ако прецени че си за Роакутан го взимай.
Може да има друг метод на лечение не знам.
Но само това ще те спаси,има странични ефекти но те са временни докато го пиеш.
Лечението с него бавно,и продължително.
Но има ефект.

# 2
Противозачатъчните може и да ти помогнат може и да не.
Преди 2-3 години се борех с същото акне,кисти,големи пъпки,мих се с какво ли не и нищо не помогна.
Една дерматоложка ми предписа доксициклин,не ми помогна по-зле станах,смених дерматоложката втората ми предписа "Роакутан" само и единствено това беше моето спасение!
Нищо друго не помогна(мазила,кремове и т.н)
Роакутан се предписва само когато нищо друго не действа!
Потърси дерматолог,направи консултация с него ако прецени че си за Роакутан го взимай.
Може да има друг метод на лечение не знам.
Но само това ще те спаси,има странични ефекти но те са временни докато го пиеш.
Лечението с него бавно,и продължително.
Но има ефект.

При мен най-тежката форма беше преди години в началото и се установи, че било от захарта и шоколадите, с които да прекалявах много. Сега от последните 4 години положението не е най-страшното и белезите не ме притесняват, но много подкожни излизат постоянно, затова наистина мисля, че проблема е вътрешен. Казвали са ми много хора, че не съм за Роакутан и аз също мисля така.

# 3
Аз пък ще ти предложа друг подход.

Изледвай си инсулина в кръв и трикратно изследване на кортизола в склюнка /прави се сутрин, обед и вечер/. Според мен и двата показателя са ти завишени.

# 4
Едно време чух шегата, че тъкмо приключиш с пъпките и започват бръчките, обаче сега, на възраст двойно на твоята и още малко, знам че двете могат да си виреят и заедно.
Не искам да оспорвам мнението на лекарите ти, но за противозачатъчните хубаво трябва да се замислиш за страничните ефекти, особено ако пушиш и работиш седнала дълго време - риска от тромбози скача, трябва да следиш черния дроб и т.н. Лекарите удобно спестяват подробностите. Ако си избрала този начин за контрацепция може да се възползваш от евентуалните ползи за кожата, но иначе прецени дали си струва риска.
Често се предписва локален антибиотик и обичайно има отличен ефект, но отново пропускат да те предупредят, че е много вероятно да се алергизираш и да направиш тежка реакция след години.
Не казвам, че няма да помогнат, само насочвам вниманието ти към възможни рискове.
А защо не опиташ да спреш млечните продукти за няколко месеца и да видиш как ще ти се отрази, при много хора има учудващо добър ефект, включително при мен. Особено прясното мляко и млечна сметана, поне тях спри, в кафе и капучино може да се замени с ядково, ако не го искаш чисто.

# 5
Едно време чух шегата, че тъкмо приключиш с пъпките и започват бръчките, обаче сега, на възраст двойно на твоята и още малко, знам че двете могат да си виреят и заедно.
Не искам да оспорвам мнението на лекарите ти, но за противозачатъчните хубаво трябва да се замислиш за страничните ефекти, особено ако пушиш и работиш седнала дълго време - риска от тромбози скача, трябва да следиш черния дроб и т.н. Лекарите удобно спестяват подробностите. Ако си избрала този начин за контрацепция може да се възползваш от евентуалните ползи за кожата, но иначе прецени дали си струва риска.
Често се предписва локален антибиотик и обичайно има отличен ефект, но отново пропускат да те предупредят, че е много вероятно да се алергизираш и да направиш тежка реакция след години.
Не казвам, че няма да помогнат, само насочвам вниманието ти към възможни рискове.
А защо не опиташ да спреш млечните продукти за няколко месеца и да видиш как ще ти се отрази, при много хора има учудващо добър ефект, включително при мен. Особено прясното мляко и млечна сметана, поне тях спри, в кафе и капучино може да се замени с ядково, ако не го искаш чисто.

Много отдавна не консумирам никакви захари и млечни продукти, дерматолози постоянно ми изписват кремове за локално лечение както и антибиотични, но няма нинакъв ефект. Гинеколожката ми от години ми повтаря за въпросните противозачатъчни, но все казваше, че съм малка и ще чакаме. Ще опитам и ще пиша, но не знам просто вече какво да правя. Знам че има много хора в същото положение.

# 6
Дъщеря ми пи роакутан. Помогна й. По препоръка на Д-р Кадурина.

# 7
Дъщеря ми пи роакутан. Помогна й. По препоръка на Д-р Кадурина.

Ами да обаче никой лекар не смята за необходимо да го пия

Общи условия

Активация на акаунт